- Jeg fikk en dårlig magefølelse da radiokontakten ble brutt

Pilot Stefan Kaarle (42) var en av de første som begynte søket etter det forsvunnede Hercules-flyet.

BLE BEKYMRET: Pilot Stefan Kaarle deltok i øvelsen i området rundt Kebnekaise da det norske Hercules-flyet forsvant. Foto: Gunnar Westergren/Piteå-Tidningen
BLE BEKYMRET: Pilot Stefan Kaarle deltok i øvelsen i området rundt Kebnekaise da det norske Hercules-flyet forsvant. Foto: Gunnar Westergren/Piteå-TidningenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske avisa Piteå Tidningen har snakket med den svenske piloten Stefan Kaarle. Han var en av de første som begynte søket da Hercules-flyet med fem nordmenn om bord forsvant på torsdag.

- Det var ti Jas-fly fra kampflygruppa F21 i lufta og fire norske F 16-fly, oppdelt i to lag, for å angripe og forsvare, forteller Kaarle til avisa.

-Med i spillet Grupperingen lå på ulik avstand fra Hercules-flyet under øvelsen på torsdag. Hercules-flyet fløy med en kjent tidsplan langs sin rute fra Evenes i Narvik på vei mot Kiruna flyplass.

- Selvfølgelig visste besetningen om det som skjedde rundt dem, de var med i spillet, uten å på noen måte å trenge å utsettes for farer, fortsetter han.

- De skulle bare forflytte seg fra punkt A til punkt B, en enkel transportflyvning.

Brutt kontakt Kaarle så ett Hercules-fly en gang i løpet av øvelsen, men det andre flyet dukket aldri opp, og like etterpå, klokka 14.43, ble radiokontakten brutt med flyet som forsvant.

- Jeg vikk dårlige vibber med en gang. Det skal ikke skje at et fly bare forsvinner og radiokontakten brytes, sier Kaarle.

Luftkrigen de hadde under øvelsen var inne i sluttfasen. Åtte av de ti Jas-flyene var allerede på vei tilbake til Luleå.

- Jeg og en Jas-kollega befant oss fremdeles i øvningsområdet og tilbød vår hjelp for å lete etter flyet, bare minutter senere ble redningsaksjonen iverksatt, sier Kaarle til den svenske avisa.

- Det var vi to som medvirket, pluss et tysk helikopter og det andre Hercules-flyet. Vi begynte å søke igjennom fjelltraktene ut ifra de siste koordinatene da de hadde radiokontakt.

Lav høyde Han forteller at han brukte radar og lette etter signaler fra en nødsender.

- Jeg var også nede på lav høyde og prøvde å se om det var noe i dalene i Kebne-massivet.

- Det var dårlig vær, men det var mulig å få et bilde av terrenget. Jeg så aldri noe av flyet, sier Kaarle.

HERCULES: Det var et fly av denne typen som forsvant under øvelse på torsdag. Foto: Forsvaret/Thorbjørn Kjosvold/Scanpix
HERCULES: Det var et fly av denne typen som forsvant under øvelse på torsdag. Foto: Forsvaret/Thorbjørn Kjosvold/Scanpix Vis mer

Han bidro i aksjonen i 45 minutter, før han også vendte hjem, skriver Piteå Tidningen.