- Jeg fikk en lekkasje underveis. Da skjønte jeg at jeg hadde dårlig tid

«Titanic»-regissør James Cameron har gjennomført spektakulært solodykk til bunns i verdens dypeste grop.

FØRSTEMANN: James Cameron er den første som gjennomfører et solo-dykk ned til bunnen av Marianergropen. Foto: Scanpix
FØRSTEMANN: James Cameron er den første som gjennomfører et solo-dykk ned til bunnen av Marianergropen. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skaperen av storfilmen Titanic er ikke ukjent med havet, da han gjorde sin karriere gjennom en spektakulær gjenskapning av Titanic sine siste timer.

Nå er det er imidlertid han selv som utfordrer de store naturkreftene, da han alene tok plass i ubåten på vei ned til 11,034 meters dyp.

Nede på Challengerdypet hadde han kun 1 meter i bredden å boltre seg på. Til tross for en lekkasje underveis, beskriver Cameron det hele som en behagelig opplevelse.

- Jeg hadde det som en valnøtt inne i skallet sitt, sier han til National Geographic. Hele historien vil bli publisert i deres neste nummer.

Førstemann ned 11 kilometer ned til bunnen gjør Marianergropen dypere enn Mount Everest er høyt. James Cameron er nå det første mennesket som har reist ned hit på egenhånd.

Selv om nervene holdt på å ta overhånd i ukene før prosjektet, forteller han at han var mer spent enn redd da den store dagen kom.

- De første ukene brukte jeg all tiden til å tenke på alt som kunne gå galt, men når øyeblikket først kom så gledet jeg meg like mye som en femåring gleder seg til bursdagen sin, forteller han.

Videre forteller han at den trange ubåten ikke føltes trang eller klaustrofobisk, men intim og koselig.

NERVER: Selv om nervene holdt på å ta overhånd i ukene før prosjektet, forteller han at han var mer spent enn redd da den store dagen kom. Foto: Scanpix
NERVER: Selv om nervene holdt på å ta overhånd i ukene før prosjektet, forteller han at han var mer spent enn redd da den store dagen kom. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg ble i ett med ubåten. Den var en del av meg, og jeg var en del av den. Etterhvert var det ikke noe frykt igjen, bare besluttsomhet, sier han videre.

Lekkasje Cameron benyttet tiden nede på havets bunn til å filme hele sekvensen i 3D-materiale.

Filmskaperen planla å tilbringe sju timer under havoverflaten, men ble imidlertid nødt til å dra opp igjen til overflaten da ubåten fikk en lekkasje av hydraulistisk væske.

- Det begynte å lekke olje, og til slutt kunne jeg ikke ta på noenting inne i ubåten. Jeg skjønte at tiden begynte å forsvinne, så da ble jeg nødt til å dra opp til overflaten igjen, sier han.

Til sammenligning fant det forrige besøket til Marianergropen sted for 52 år siden, og varte kun i 20 minutter.

Livløst Nede på bunnen innrømmer Cameron at han ikke hadde noe særlig sikt, og at bunnen for det meste virket livløs.

Før turen hadde Cameron spøkt om at han håpet på å finne et slags mutert sjømonster på havets bunn. Noe ingen andre hadde sett før.

- Der ble jeg skuffet. Jeg så noen reke-lignende dyr, men sett bort fra det var alt livløst. Det lignet litt på månens overflate, om jeg skal sammenligne det med noe.

KOSELIG: James Cameron fortalte at den trange ubåten ikke føltes trang eller klaustrofobisk, men intim og koselig. Foto: Scanpix
KOSELIG: James Cameron fortalte at den trange ubåten ikke føltes trang eller klaustrofobisk, men intim og koselig. Foto: Scanpix Vis mer

På vei opp gikk alt som det skulle, og Cameron viste selv «tommel opp» da han kom til overflaten.

- Størrelsen på Marianergropen er vanskelig å forstå. Den er 120 ganger større enn Mount Everest, sier han.

IKKE LIV: Nede på bunnen innrømmer Cameron at han ikke hadde noe særlig sikt, og at bunnen for det meste virket livløs. Foto: Scanpix
IKKE LIV: Nede på bunnen innrømmer Cameron at han ikke hadde noe særlig sikt, og at bunnen for det meste virket livløs. Foto: Scanpix Vis mer