- Jeg fikk en sånn seiersfølelse i kroppen og tenkte haha, jeg lurte deg

Glenn Martin (20) overlevde Utøya-massakren ved å spille død.

OVERLEVDE: Glenn Martin Waldenstrøm her fotografert sammen med sin far Runar Gravdal, da Dagbladet intervjuet ham i fjor sommer. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
OVERLEVDE: Glenn Martin Waldenstrøm her fotografert sammen med sin far Runar Gravdal, da Dagbladet intervjuet ham i fjor sommer. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ja, da jeg satt og leste avhørene av Breivik, så leste jeg om at han hadde sagt at hadde sett en person ligge inne på kafégulvet som hadde blødd veldig kraftig i halsen. Jeg tenkte at det måtte jo være meg og jeg fikk en sånn seiersfølelse i kroppen og tenkte haha, jeg lurte deg. At jeg klarte å lure ham, sa Glenn Martin Waldenstrøm da han avsluttet sitt vitnemål i Oslo tingrett i dag.

20-åringen fra Svelvik ved Drammen ble skutt i ansiktet, men overlevde blant annet fordi han spilte død.

Waldenstrøm forklarte at han etter at han hørte skudd 22. juli i fjor, tok seg inn i Lillesalen i kafébygget på Utøya.

- Der var det noen som hadde veltet et bord. Jeg så en mann komme gående opp trappa, veldig rolig - men jeg syntes han så forvirret ut; jeg fikk øyekontakt med ham, og det virket som han ikke var helt sikker på hva han gjorde.

20-åringen forteller at Breivik da løftet våpenet.

- Jeg tok tak i venninna mi og dro henne med ned på golvet. Vi ble liggende midt i rommet.

Han husker ikke stort fra de neste sekundene.

- Jeg hørte bare en piping. Da jeg kom til meg selv, hørte jeg noen som sa «ikke skyt, ikke skyt!». Jeg kjente det rant noe fra halsen min, det var et åpent sår. Jeg puttet pekefingeren inn, forteller han.

- Et skudd hadde også gått gjennom ganen, men jeg konsentrerte meg om såret i halsen.

20-åringen overlevde ved å spille død.

Waldenstrøm ble truffet av et skudd som gikk inn gjennom halsen og ut ved øyet. Han er i dag 90 prosent sykmeldt, men forklarte at han er glad for å ha klart å unngå å bli skutt igjen.

Etter at han var reddet, skulle han forsøke å si telefonnummeret sitt. Men han klarte det ikke, og måtte skrive nummeret i blod på gulvet.

- Jeg tenker at jeg må få sagt fra til de hjemme at jeg er skadd, men er i live. Så spør de meg om nummeret, men jeg orker ikke å si hele nummeret. Så spytter jeg blod og skriver nummeret hjem, i blod på gulvet.

 Glenn Martin Waldenstrøm lå på sykehus til 20. august.