Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fikk et alvorlig hakeslepp

Kontrollkomiteen reagerer kraftig på at enda et norsk krigsskip har havnet i Nigeria.

REAGERER: Leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Martin Kolberg (AP), reagerer kraftig på utviklingen i «Nigeria-båt»-saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER: Leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Martin Kolberg (AP), reagerer kraftig på utviklingen i «Nigeria-båt»-saken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Martin Kolberg (AP), reagerer kraftig på at enda et tidligere norsk krigsskip har havnet i Nigeria. Det samme gjør saksordfører Helge Thorheim (Frp) og komitémedlem Hans Fredrik Grøvan (KrF).

I går kunne Dagbladet avsløre at marinefartøyet KNM «Horten» har ankommet Lagos, etter å ha ligget over et halvt år i arrest i Storbritannia. Selv om den britiske kjøperen har brutt alle Forsvarets vilkår for salget, og har fungert som et rent stråselskap for den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo, har verken Forsvaret, Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet gjort forsøk på å heve salget eller kreve skipet tilbakeført til Norge.

Kraftige reaksjoner - Dette bekrefter hvor alvorlig denne saken er. Jeg stiller meg svært undrende til at Forsvaret, som vet at hele dette salget er under gransking i Stortinget, lar båten seile videre uten å gjøre noen ting med saken, sier Kolberg.

9. januar starter Stortingets kontrollhøringer. Saksordfører Helge Thorheim (Frp) ser svært alvorlig på den siste utviklingen.

- Jeg er svært overrasket. Med de gode forbindelsene som er mellom Norge og Storbritannia hadde jeg regnet med at man hadde greid å stoppe den handelen, sier Thorheim.

I NIGERIA: I går kunne Dagbladet avsløre at det store støttefartøyet KNM «Horten» har ankommet Lagos, der det trolig inngår i krigsherren Tompolos private kystvaktflåte. Faksimile: Dagbladet
I NIGERIA: I går kunne Dagbladet avsløre at det store støttefartøyet KNM «Horten» har ankommet Lagos, der det trolig inngår i krigsherren Tompolos private kystvaktflåte. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Grøvan i KrF stiller seg like uforstående.

- Jeg reagerer sterkt på at man fra Forsvarets side ikke har krevd at KNM «Horten» ble holdt igjen i Storbritannia inntil Stortinget fikk avklart alle forhold rundt salget. Hvis Dagbladets informasjon medfører riktighet, blir en slik mangel på inngripen fra Forsvarets side et nytt uttrykk for at man i denne saken ikke har forholdt seg til det regelverket som gjelder for denne type salg.

- Ansvarsfraskrivelse - Mønsteret i denne saken er visst at ingen har ansvaret for at disse norske marinefartøyene har havnet et sted, og driver en virksomhet som er i strid med bestemmelsene. Hele den siste utviklingen i saken dokumenterer til fulle behovet for å gjennomføre den høringen som er bestemt, sier Kolberg og viser til Dagbladets avsløring for snart to uker siden om at nigerianske embetsmenn sammen med krigsherrens flåtesjef var gjester på marinebasen Haakonsvern for å kjøpe tidligere norske missiltorpedobåter.

- Verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet har svart oss i nærheten av fyllestgjørende på dette. Det kommer til å bli et sentralt tema. De må være forberedt på å svare på hvorfor de ikke har gitt oss skikkelige svar på dette tidligere, sier Kolberg.

Thorheim sier dette blir et hovedtema.

HAKESLEPP: Saksordfører Helge Thorheim (Frp) ser svært alvorlig på utviklingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HAKESLEPP: Saksordfører Helge Thorheim (Frp) ser svært alvorlig på utviklingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Jeg fikk et alvorlig hakeslepp da jeg så hva slags rolleliste dette var. Det har forundret meg sterkt. Det øker klart alvoret i saken, sier han. 

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media