- Jeg fikk et godt samarbeid med piratlederen

Kaptein Bjørnar Vågeng (46) om bord på «Bow Asir» kan i kveld puste ut etter en måned i helspenn.

FRIGITT: Kjemikalietankeren Bow Asir kom til Mombasa 13. april etter å ha blitt frigitt av piratene et par dager tidligere. Nå er endelig skipet og mannskapet på 27 ute av det piratfarlige farvannet, og legger i kveld til kai i Sør-Afrika, forteller den norske kapteinen om bord.  Foto: EPA/SARAH ELLIOT/SCANPIX
FRIGITT: Kjemikalietankeren Bow Asir kom til Mombasa 13. april etter å ha blitt frigitt av piratene et par dager tidligere. Nå er endelig skipet og mannskapet på 27 ute av det piratfarlige farvannet, og legger i kveld til kai i Sør-Afrika, forteller den norske kapteinen om bord. Foto: EPA/SARAH ELLIOT/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I kveld legger den norske kjemikalietankeren «Bow Asir» til kai i Sør-Afrika. På broen står kaptein Bjørnar Vågeng (46), som for snart en måned siden opplevde enhver skipssjefs store skrekk da bevæpnede pirater tok seg om bord i fartøyet.

- Det var traumatisk. Helt klart. Og selv om hoveddramaet er over, har vi gått i piratfarvann siden vi forlot Mombasa. Først nå er vi forholdsvis trygg, sier Vågeng til Dagbladet.no.

Samarbeidet med piratlederenFor første gang snakker han litt om dramaet som utspant seg om bord i kjemikalietankeren. De var 27 om bord da en stor gruppe pirater slo til mot skipet 900 km øst for den somaliske byen Kismaayo. Dette var et område langt unna de mest piratutsatte farvannene.

- Jeg klarte å innlede et forholdsvis godt samarbeid med lederen for piratene. Det gjorde at vi fikk lov til å jobbe nesten som normalt på dagtid, og sove i våre egne lugarer. Vi fikk også spise for oss selv i messa. Dette hjalp veldig på det mentale, forteller Vågeng. Men på natten ble de holdt i sjakk av piratene. Da tok de ingen sjanser. - Verst for de hjemmeKapteinen forteller at det hjelp å kunne opprettholde en viss form for normale arbeidsrutiner de 15 dagene kapringsdramaet pågikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer