FRIGITT: Kjemikalietankeren Bow Asir kom til Mombasa 13. april etter å ha blitt frigitt av piratene et par dager tidligere. Nå er endelig skipet og mannskapet på 27 ute av det piratfarlige farvannet, og legger i kveld til kai i Sør-Afrika, forteller den norske kapteinen om bord.  Foto: EPA/SARAH ELLIOT/SCANPIX
FRIGITT: Kjemikalietankeren Bow Asir kom til Mombasa 13. april etter å ha blitt frigitt av piratene et par dager tidligere. Nå er endelig skipet og mannskapet på 27 ute av det piratfarlige farvannet, og legger i kveld til kai i Sør-Afrika, forteller den norske kapteinen om bord. Foto: EPA/SARAH ELLIOT/SCANPIXVis mer

- Jeg fikk et godt samarbeid med piratlederen

Kaptein Bjørnar Vågeng (46) om bord på «Bow Asir» kan i kveld puste ut etter en måned i helspenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld legger den norske kjemikalietankeren «Bow Asir» til kai i Sør-Afrika. På broen står kaptein Bjørnar Vågeng (46), som for snart en måned siden opplevde enhver skipssjefs store skrekk da bevæpnede pirater tok seg om bord i fartøyet.


- Det var traumatisk. Helt klart. Og selv om hoveddramaet er over, har vi gått i piratfarvann siden vi forlot Mombasa. Først nå er vi forholdsvis trygg, sier Vågeng til Dagbladet.no.

Samarbeidet med piratlederen
For første gang snakker han litt om dramaet som utspant seg om bord i kjemikalietankeren. De var 27 om bord da en stor gruppe pirater slo til mot skipet 900 km øst for den somaliske byen Kismaayo. Dette var et område langt unna de mest piratutsatte farvannene.

- Jeg klarte å innlede et forholdsvis godt samarbeid med lederen for piratene. Det gjorde at vi fikk lov til å jobbe nesten som normalt på dagtid, og sove i våre egne lugarer. Vi fikk også spise for oss selv i messa. Dette hjalp veldig på det mentale, forteller Vågeng.

Men på natten ble de holdt i sjakk av piratene. Da tok de ingen sjanser.

- Verst for de hjemme

Kapteinen forteller at det hjelp å kunne opprettholde en viss form for normale arbeidsrutiner de 15 dagene kapringsdramaet pågikk.

- Jeg tror faktisk det var verre for våre familier som var hjemme. Vi visste jo hva de var ute etter og at det tross alt er veldig få som har blitt skadet så langt av disse piratene. Og vi visste jo at de aller fleste skipene til sluttt blir frigitt, forteller kapteinen.

Selv bor Vågeng i Thailand sammen med sin kone. Han forteller at rederiet raskt opprettet kontakt med henne, noe som ga viktig trygghet i den dramatiske perioden.

- Må få avstand
- Men vi er alle i livet, og det går etter forholdene bra, forteller kapteinen fra broen. De har startet innseilingen til Sør-Afrika, og ser frem til noen dager i havn, fri for piratfrykt.

Om bord er prosessen bare såvidt i gang med å bearbeide opplevelsene de har hatt.

TRAUMATISK: Mannskapet om bord Bow Asir er preget av det som har skjedd, forteller kapteinen. Heldigvis tillot piratene daglige rutiner og arbeid. Her er deler av mannskapet fotografert da de ankom Mombasa. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX
TRAUMATISK: Mannskapet om bord Bow Asir er preget av det som har skjedd, forteller kapteinen. Heldigvis tillot piratene daglige rutiner og arbeid. Her er deler av mannskapet fotografert da de ankom Mombasa. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX Vis mer

- Vi har hatt noen prater sammen innimellom. Samtidig er det å få i gang normale gjøremål og rutiner en viktig del av bearbeidelsen, tror jeg. Vi har selvfølgelig hatt flere sikkerhetsdriller, og må bare erkjenne at verden ruller videre, sier kapteien.

- Selv har jeg tenkt å få meg en god seilas og litt distanse fra det hele. Det tror jeg er viktig, sier han.

Hyller amerikansk kaptein
Da Bjørn Vågeng og mannskapet til slutt ble frigitt av piratene, gikk turen aller først til Mombasa i Kenya. Der fikk de høre om kapringen av det amerikanske lasteskipet «Maersk Alabama», og hvordan kapteinen om bord på det skipet havnet som gissel i en livbåt sammen med fire væpnede pirater.

- Vi lå faktisk i lag med «Maersk Alabama» da den og mannskapet ankom Mombasa. Skipet lå til kai rett bak «Bow Asir».  Da de kom var kapteinen fremdeles gissel i livbåten, forteller Vågeng.

- Men innen vi forlot Mombasa, fikk vi nyheten om at han var reddet av marinen, og at det stod bra til med ham. Da måtte jeg bare sende mine største gratulasjoner, sier han.

- Den kapteinen utviste en enorm selvoppofrelse overfor mannskapet da han lot seg selv bli tatt til gissel i en livbåt mot å la skipet og mannskapet slippe unna. Ære være han for det, sier den norske kapteinen som selv var piratgissel i 15 dager.

PÅ AVSTAND: Kaptein Bjørn Vågeng håper en god seilas og litt avstand vil hjelpe han å bearbeide kapringsdramaet de opplevde. Her sammen med kona Marjorie. Foto: Privat
PÅ AVSTAND: Kaptein Bjørn Vågeng håper en god seilas og litt avstand vil hjelpe han å bearbeide kapringsdramaet de opplevde. Her sammen med kona Marjorie. Foto: Privat Vis mer