«Jeg fikk et putevar over hodet, så la han meg i bakken og reiv av meg to ringer.»

Margit Jensen (89) snakket i telefonen da en ransmann (19) klatret inn gjennom det åpne soveromsvinduet. Han tok tryggheten hennes og det kjæreste hun eide. I lagmannsretten fikk hun 10.000 kroner i oppreisning. Ransmannen fikk nedsatt straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At han tok en hette over hodet på meg, det var det verste, sier Margit Jensen, som fremdeles bor i leiligheten sin i Oslo sentrum. Ranet skjedde i januar i år.

- Jeg ble så redd. Jeg sto i telefonen og hadde ikke hørt noen ting, og plutselig var det noen i leiligheten min. Jeg husker at jeg hylte høyt, sier Margit. Innbruddstyven la henne i bakken, dro av henne to ringer og et gullarmbånd.

- Heldigvis klarte han ikke å få av meg gifteringen. Det er jeg glad for, men jeg savner de andre ringene. En av dem fikk jeg av mannen min på 50-årsdagen, sier Margit.

- Jeg snakket i telefonen med en gammel venn da alt ble mørkt. Den redselen jeg fikk da, kan jeg kjenne ennå. Det er den følelsen jeg er redd for å få igjen, sier hun.

Ikke skummel

Da innbruddstyven gikk inn på kjøkkenet og begynte å romstere, tok Margit av seg putevaret og snek seg inn på badet.

- Etter ei stund ble det stille. Jeg trodde han var gått, så jeg gikk ut på gangen. Men han var der ennå. Han stod i stua og stappet sølvtøyet mitt i ei veske, sier Margit.

Tyven kom springende mot Margit og dyttet henne inn på badet igjen.

- Til slutt gikk jeg ut på gangen igjen og sa at han måtte gå. Da sa han «ja nå skal jeg gå», og så tok han med seg gullet og sølvet mitt, sier den tapre gamle damen.

Hun bor fortsatt i leiligheten, alene. Datteren er innom tre dager i uka, ellers passer Margit og nabokona på hverandre.

Dømt

Margit er ikke blitt så skremt at hun vil flytte, hun sover godt om natta, men tør ikke åpne vinduene.

- Jeg lufter når dattera mi er her. Jeg tør ikke ha vinduet åpent, det kan jo komme flere tyver til meg, sier hun. Margit kommer opprinnelig fra Finnmark, og nå vil lillebroren på 85 ha henne hjem igjen.

- Ja, sånn går det når du bor i Oslo, sa han til meg. Men det er ikke sant, tyver finnes overalt. Jeg overlever dette, jeg er jo tross alt finnmarking, sier Margit og smiler.

Ransmannen ble tatt tre dager etter innbruddet, og ble først dømt til ubetinget fengsel i to år og tre måneder. Lagmannsretten mente dette var for strengt, og har nå gitt den 19 år gamle mannen to års ubetinget fengsel. Margit Jensen har fått en oppreisning på 10000 kroner. Ransmannen tok et sølvtøybestikk til 12 personer og 400 kroner i kontanter. Bestikket har hun fått tilbake, men ikke ringene. 19-åringen har tilstått ranet. Han forklarer at han var fortvilt den dagen, fordi han trodde det var slutt med kjæresten. Han ruset seg derfor på en mengde Rohypnol-tabletter.

- Da jeg så det åpne soveromsvinduet i Uelands gate, bestemte jeg meg for å se om det var noe jeg kunne stjele i leiligheten. Nå angrer jeg svært på det jeg har gjort, forklarer han.

19-åringen er nylig blitt far. Ifølge dommen har han gitt uttrykk for et sterkt ønske om å komme ut av rusmisbruket, skaffe seg en utdannelse og starte et familieliv.

I premissene heter det at det må reageres meget strengt av allmennpreventive grunner for grovt ran mot en eldre kvinne i hennes eget hjem.

«Sjøl om det ikke ble brukt grov vold, er det særlig skjerpende at 19-åringen trakk et putevar over hodet hennes og med makt rev ringer av fingrene hennes. Dette må ha vært en særdeles skremmende opplevelse,» skriver dommerne.

Voldsdømt før

Retten har intet spesielt å bemerke i formildende retning. 19-åringen selv har skrevet et brev til Margit som han ba politiet om å gi 89-åringen.

- Jeg ville ikke ha det. Det står sikkert om anger og tilgivelse, men jeg synes ikke synd på ham. Unge gutten som har rotet til livet sitt og driver med innbrudd og tull, sier Margit bestemt.

Ifølge retten har 19-åringen hatt en særdeles vanskelig oppvekst. Han begynte å bruke rusmidler da han var 14 år gammel, og er fra fylte 15 år dømt en rekke ganger for rusrelatert volds- og vinningskriminalitet.

Stadig ifølge lagmannsretten er han ikke fulgt opp på en radikal måte av barnevernet. Margit kjenner ikke til innbruddstyvens historie, og hun vil heller ikke høre den. Men den gamle damen er ikke bitter.

- Jeg er ikke sint på ham lenger. Nå får han jo straffen sin, sier Margit.

SKREMT: Margit Jensen (89) ble overfalt i gangen hjemme i leiligheten sin. Innbruddstyven kom seg inn gjennom soveromsvinduet (t.v.). - Jeg tør ikke gå bort til det vinduet, sier den gamle damen.