KLARE FORVENTINGER: Troppssjef Espen Nodeland ber forsvarsminister Espen Barth Eide om å sikre at hans soldater år den opptreningen og utstyret de trenger for å kunne møte terroranslag i framtida. Her er de to på Heistadmoen militærleir. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KLARE FORVENTINGER: Troppssjef Espen Nodeland ber forsvarsminister Espen Barth Eide om å sikre at hans soldater år den opptreningen og utstyret de trenger for å kunne møte terroranslag i framtida. Her er de to på Heistadmoen militærleir. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Jeg fikk forklart sønnen min hva som skjedde

Deretter løp Espen Nodeland av sted for å vokte Stortinget mot nye terrorangrep. Nå krever han bedre forhold for Heimevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Da bomba gikk av i regjeringskvartalet 22. juli, satt HV-troppssjef Espen Nodeland i bilen med familien i Setesdal på ferietur. I løpet av minutter satte de kursen mot Oslo.

- Mens jeg ringte til tropper underveis, fikk jeg forklart seksåringen litt om hva som skjedde. Det var fint, jeg tror han følte seg tryggere enn om jeg bare hadde forsvunnet fra ferien, sier Nodeland til Dagbladet.

På kvelden 22. juli fryktet politiet og Heimevernet at det kunne være flere terrorister eller udetonerte bomber i Oslo. I en slik situasjon var sikring av sentrale bygg viktig. Før de offisielt ble anmodet om å bistå av Politidirektoratet, rekognoserte Nodeland og kolleger i Heimevernets avdeling HV02 for å finne gode punkter for sikring av Stortinget.

I løpet av natta overtok de ansvaret for å sikre nasjonalforsamlingen og Forsvarsdepartementet fra politiet.

- Det var en absurd følelse å stå der ved soloppgang. Sentrum var tomt, og foran Stortinget sto en soldat oppstilt, sier Nodeland.

Klager på utstyr og logistikk Flere av soldatene som beskyttet Oslo i tida etter terrorangrepene, brukte ammunisjon beregnet på øvelser og manglet skuddsikre vester.

Forsvarsminister Espen Barth Eide var i dag på besøk for å skryte av HV-soldatene. Det ble godt mottatt, men både Nodeland og flere andre ledere i Heimevernet henvendte seg til Eide og ba om bedre utstyr og logistikk og mer trening for sine soldater.

- Det er bra at Eide er fornøyd med vår innsats, men det må ikke bli en unnskyldning for ikke å sørge for at Heimevernet får bedre utstyr lettere tilgjengelig. Det er ikke bra at folk må drive sikring og vakthold uten kroppspanser og riktig ammunisjon, sier Nodeland.

Advarer mot «ubrukelig» heimevern Troppsjefen får følge av HV02-sjef oberst Stein Erik Lauglo, som tok imot Barth Eide i dag på Heistadmoen.

Lauglo har tidligere slått alarm om HVs kapasitet ved terrorangrep. I dag gjentok han bekymringene og kritikken.

- Vi kan ikke la innsatsstyrken bli en salderingspost. Uten de blir Heimevernet ubrukelig, sier Lauglo.

Eide innrømmet at Heimevernet hadde fått lide under omstillinger i Forsvaret de siste åra. Han regner med at det kommer en kursendring, men vil ikke love noe.

- Planen er å få mer penger til trening hvert år, lyder svaret fra statsråden, som mener det går rett vei.

Frykter skryt blir til mindre midler Troppsjef Nodeland frykter skryten av Heimevernet blir en unnskyldning for ikke å gjøre noe med situasjonen.

- Byråkratiets lov er at krisemaksimering utløser mer penger. Heimevernet og innsatsstyrken vår fant derimot løsninger til tross for utfordringene vi møtte. Vi håper at det ikke overskygger behovet vårt, sier Nodeland.

Troppsjefen mener argumenter om det «fredelige Norge» ikke holder vann etter 22. juli-angrepene.

- Etter 22. juli har alle scenarioer blitt aktuelle. Argumenter om at «militær og sivil etterretning ikke har indikasjoner på trusler» holder ikke, det var jo nettopp situasjonen i dagene før angrepet. 21. juli trodde man at det ikke var noe problem uten egne kjørtøy, synkroniserte radioer, skuddsikre vester og kuler. Slik kan det ikke være lenger, sier Nodeland.

- Vi er glade for å berømmes for stå-på-vilje, men vilje er ikke alltid nok. Heldigvis var det nok denne gangen, sier Nodeland.

BER OM SATSING: Forsvarsminister Espen Barth Eide møtte i dag Heimevernet (HV) og avdeling  HV02 som sikret deler av Oslo sentrum etter 22. juli-angrepet i sommer. HV ber om at politikerne satser mer på dem. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
BER OM SATSING: Forsvarsminister Espen Barth Eide møtte i dag Heimevernet (HV) og avdeling HV02 som sikret deler av Oslo sentrum etter 22. juli-angrepet i sommer. HV ber om at politikerne satser mer på dem. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer