Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fikk hjertet i halsen. Jeg vet det bor mange barn der

Linda Bakken var ute på trilletur med sønnen (1), da snøskredet kom.

STORE SKADER: Ti hus ble tatt av ras i Longyearbyen i dag tidlig. Foto: Frode Bjørshol
STORE SKADER: Ti hus ble tatt av ras i Longyearbyen i dag tidlig. Foto: Frode Bjørshol Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre personer er fraktet til sykehus med alvorlige skader, blant dem to barn, etter at et snøskred raserte ti hus i Longyearbyen på Svalbard lørdag. 

Linda Bakken var ute på trilletur med sin ett år gamle sønn, da hun skjønte at noe var galt, skriver Tidens Krav.

- Plutselig slokket alle gatelysene på en gang. Like ved traff jeg en bekjent som fortalte at husene lå hulter til bulter etter et snøskred, sier hun til Dagbladet. 

- Vil ta inn evakuerte Bakken, som bor på Svalbard der hun jobber for gruveselskapet Store Norske, kjenner flere personer som bor i husene som ble rammet av skredet.

- Jeg fikk hjertet i halsen. Jeg har flere venner som bor i den husrekken, og vet det bor spesielt mange barn der, forteller hun.

Sysselmannen på Svalbard har bestemt at husene i den øverste rekka mot fjellsiden skal evakueres, etter at det ble konstatert fortsatt snøskredfare i Longyearbyen.

- Det er ingen fare for skred ved huset vårt. Nå forbereder jeg meg på å ta imot venner som blir evakuert, sier Bakken.

Lete- og redningsmannskaper har siden i 11-tiden lørdag formiddag jobbet på spreng for å få oversikt, etter at et flere hundre meter bredt snøskred tok med seg ti av de karakteristiske spisshusene i Longyerbyen på Svalbard. 

Til TV 2 opplyser direktør Tor Ingebrigtsen for Universitetssykehuset i Tromsø at sju personer er blitt tatt imot på sykehus. Tre av dem har alvorlige skader, og to av dem er barn. 

- Som en stumfilm Eva Grøndal er født på Svalbard og bor alene i et av de såkalte spisshusene som ble tatt av snøskredet lørdag. Hun forteller til NTB at hun holdt seg fast i et hjørne, mens huset seilte av gårde i snømassene.

- Da gikk strømmen, og så følte jeg bare at jeg seilte sammen med huset, forteller hun til NTB.

- Det var merkelig stille, som en film uten lyd, sier hun videre.

På grunn av permafrost er de fleste husene på Svalbard bygget på pålser. Grøndal tror det er årsaken til at husene ble skjøvet av gårde, så de ikke raste sammen.

- Det kan ha reddet livet mitt, forteller hun NTB på telefon fra ungdomsklubben som er gjort om til pårørendesenter.

Grøndal måtte klatre over snømassene som hadde presset seg inn i huset for å komme ut i friluft.

- Da jeg kom ut var det en gutt som hylskrek, forteller hun og legger til at hun tror det har gått bra med gutten og familien.

Hun forteller at hun er bekymret for hvordan det har gått med naboer. 

- Jeg er skjelven, det sitter i magen, sier hun.
Uavklart Situasjonen er fortsatt uavklart, og det er usikkert hvor mange som er rammet av skredet totalt.

- HJERTET I HALSEN: Linda Bakken forteller at hun har hatt hjertet i halsen, etter snøskredet som rammet Longyearbyen lørdag. Bakken var ute på trilletur med sin ett år gamle sønn, da hun innså at noe var galt. Foto: Erlend Sandvoll
- HJERTET I HALSEN: Linda Bakken forteller at hun har hatt hjertet i halsen, etter snøskredet som rammet Longyearbyen lørdag. Bakken var ute på trilletur med sin ett år gamle sønn, da hun innså at noe var galt. Foto: Erlend Sandvoll Vis mer

Sykehuset har bedt om bistand fra Universitetssykehuset i Tromsø, som sender to ekstra legeteam oppover med fly.

Fortsatt er det minst en person som ikke er gjort rede for etter raset, men ingen har blitt meldt savnet til Sysselmannen av pårørende.

Alt tilgjengelig mannskap er mobilisert i redningsaksjonen. I overkant av 150 personer fra Sysselmannen, lokalstyret, Røde Kors og Store Norske jobber nå sammen med frivillige på spreng for å få oversikt over om det er flere skadde etter skredet.

- Revet bort og knust Ifølge Frode Bjørshol ved Sysselmannen har letemannskapene fokusert innsatsen spesielt mot ett husSvalbardposten skriver i 13-tiden at det virker å være en person som ikke er gjort rede for, men Bjørshol kan ikke bekrefte det nøyaktige antallet. 

- Vi leter gjennom hus for å finne folk. Flere er allerede reddet ut, sa Frode Bjørshol til Dagbladet ved 11-tiden.

Han jobber som IKT-rådgiver hos Sysselmannen, og var raskt på stedet for å delta i redningsarbeidet.

- Flere hus er tatt av skredet. De er revet bort og knust i hverandre, sa Bjørhol, som har delt flere dramatiske bilder fra redningsaksjonen på Facebook. 

- To husrekker er flyttet ganske mange meter, og noen av husene er ødelagt. Vi er mellom 150 og 200 personer som nå jobber på med å grave rundt husene hvor man tror det kan være savnede, sa Ole Arve Misund, som deltar som frivillig, til Dagbladet tidligere i dag. 

Hjelpemannskapene lette ved 15-tida fortsatt etter savnede.

- Ta med spade Lokalstyret har bedt befolkningen på Svalbard om å bidra i redningsarbeidet. 

- Det er gått et snøskred oppunder Sukkertoppen og vi ber folk melde seg for å hjelpe med å grave. Ta med spade, oppfordrer de på nettstedet lokalstyre.no.

Svalbard har de siste to dagene vært rammet av det verste uværet på 30 år. Lørdag formiddag skal vinden ha vært på sitt sterkeste, og Sysselmannen frarådet folk å bevege seg utendørs i området rundt skolen og nybyen på Longyearbyen.

SØKER ETTER SKADDE: Hjelpemannskaper jobber i området der et snøskredet har truffet flere hus i Longyearbyen på Svalbard. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader. Foto: Tipser / NTB scanpix
SØKER ETTER SKADDE: Hjelpemannskaper jobber i området der et snøskredet har truffet flere hus i Longyearbyen på Svalbard. Det er uklart om noen personer er tatt. Folk bes melde seg med spader. Foto: Tipser / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media