-  Jeg fikk ikke betalt

Sjøfartsinspektør Claes Pallin vil i dag hevde at han aldri fikk betalt 65 000 kroner fra Kjell Inge Røkke for den såkalte eksamen som ble arrangert på Røkkes kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pallin har forklart seg til svensk politi tidligere og vil i dag slå fast på at det ble holdt en eksamen med bare muntlige spørsmål på Røkkes kontor på Aker Brygge 21. mai 2001.

Pallin har tidligere sagt til Dagens Næringsliv at det ble holdt en skriftlig eksamen, men i forklaringen til svensk politi sier han at den bare var muntlig.

Røkke sa onsdag at han mente det både var muntlige og skriftlige spørsmål - det vil si at han ble forelagt illustrasjoner som han skulle svare på.

Pengene

-  Det gikk slik til at jeg stilte et antall muntlige spørsmål til dem (Røkke og John Inge Valand, red.anm.). Jeg forhørte meg om deres bakgrunn og om hva de kunne om sjøen og så videre, sier Pallin til politiet.

Sjøkapteinen kom til Oslo for å holde eksamen på oppdrag fra båtmekler Erik Øye som arrangerte sertifikat-opplæringen og eksamen for Røkke og Valand. Øye har hele tida sagt at han 21. mai 2001 forskutterte 65 000 kroner som han betalte direkte til Pallin. Øye fikk dagen etter overlevert 100 000 av Valand på vegne av Røkke i en konvolutt utenfor restauranten «Aqua» på Aker Brygge. -  Jeg fikk ikke betalt mer enn 4000 kroner for tapt arbeidsfortjeneste, sier Pallin.

-  Så det er galt at du fikk 65 000, spør politiet.

-  Ja, det er galt.

Claes Pallin er tiltalt for grov utroskap, bestikkelse og dokumentfalsk. Politiet har lagt til grunn at han fikk minst 65 000 kroner for å godkjenne eksamen, slik at Røkke, Valand, Robert Matos og Erik Øye fikk svensk kystskipper-sertifikat klasse VIII.

Vil forklare seg

I rettssaken vil Pallin hevde at han ikke gjorde eksamensjobben som offentlig tjenestemann, men som sensor på oppdrag fra den svenske høyskolen Chalmers.

Pallin har ikke forklart seg til norsk politi tidligere. Det ble gjort forsøk på å få ham til å forklare seg i et bevisopptak, men da nektet han å forklare seg.

Hans norske forsvarer, John Christian Elden, sier til Dagbladet at Pallin ønsker å forklare seg.

Kjennelse

Elden vil i dag få rettens kjennelse på sin begjæring om at Dagens Næringslivs tre journalister ikke skal kunne føres som vitner. Han hevder at de provoserte fram en straffbar handling da de kjøpte seg båtsertifikater og avslørte saken, mens politiet mener deres avsløring er selve grunnlaget for tiltalen. Dommer Torjus Gard vil trolig avslå både denne begjæringen og advokat Haakon Borgens begjæring om å avskjære bruk av lydbåndsamtaler som bevis.

Allerede nå er det klart at politiets vitner, spesielt de som skal forklare seg om kravene til eksamen for båtsertifikater, blir avgjørende for utfallet av rettssaken.

KORRUPT? Sjøfartsinspektør Claes Pallin sier han bare fikk dekket reiseutgifter og tapt arbeidsfortjeneste i form av 4000 kroner, mens Erik Øye hevder at Pallin fikk 65 000 kroner for Røkkes eksamen. Røkke betalte 100 000 til Øye.