- Jeg fikk opp øynene

Mira Craig om kreft blant unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Når Kreftforeningen sammen med P4 i mars starter turneen «Vinterlyd», som er en del av kampanjen «Krafttak mot kreft», har de med seg flere artister som har fått oppleve kreft på nært hold.

Mira Craig er snart klar med ny single, men midt i arbeidet tar hun seg tid til å jobbe for Kreftforeningen, etter at hun selv fikk oppleve hvor vanskelig kreft kan være:

- Lillebroren til en god venn av meg fikk kreft, og da var vi veldig ofte hos ham og støttet ham. Heldigvis ble han frisk igjen, forteller Mira.

Hun fikk en vekker etter dette:

- Det åpnet øynene mine, og jeg innså at også mennesker på min alder kan få kreft, sier Mira til Dagbladet.no.

Mens vennens lillebror lå på sykehus, var Mira ofte innom på besøk:

- Det var fint å se hvor glad mennesker blir for å få besøk mens de er på sykehus. Jeg håper jo at noen besøker meg også dersom jeg blir syk. Jeg følte også at det var viktig å være der for venninna mi sin del, sier Mira.

På nært hold

SAMMEN MOT KREFT: Tone Damli Aaberge, Mira Craig, generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, P4-sjef Kalle Lisberg, Christel Alsos og Steinar Albrigtsen. Foto: SCANPIX
SAMMEN MOT KREFT: Tone Damli Aaberge, Mira Craig, generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, P4-sjef Kalle Lisberg, Christel Alsos og Steinar Albrigtsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Steinar Albrigtsen skal også være med på turneen for kreftforeningen, som starter i Bergen 3. mars. Også han har fått oppleve kreften på nært hold:

- For noen år siden mistet jeg en av mine nærmeste. Han var akkurat ferdig med sin arbeidsgjerning da han fant ut at han var syk. Mot slutten gikk det veldig fort, sier Steinar til Dagbladet.no.

I løpet av de første ukene i mars skal artistene spille gratiskonserter i Kristiansand, Sandefjord, Drammen, Trondheim og Tromsø. Albrigtsen er godt vant med å støtte en god sak ved å spille konserter:

- Jeg har lang tradisjon for å være med på slike ting, og har bidratt på støttekonserter siden ungdomstiden. Jeg tror støttekonserter har kommet for å bli.

I fjor var det en kald opplevelse, men Albrigtsen ber publikum ta med mer enn bare klær:

- Kle dere godt, og ta med masse penger. Jeg har tro på dette, og tror det kan komme inn mye penger.

Kombinerer

For Mira Craig betyr turneer som «Vinterlyd» at hun får kombinere personlig engasjement og jobb:

- Det er en viktig del av det å være artist. Det er fint å kunne bruke navnet mitt til noe positivt og til å støtte et godt formål. Dette skjer jo omtrent samtidig som jeg slipper en ny single, og det er fint å kunne kombinere noe som både er jobb, men også gøy og til hjelp for noe viktig, sier Mira.

Også Albrigtsen ser verdien av å kunne kombinere:

- Jeg spiller konsert for hjemløse 18. mars, og slipper plate dagen etter. Det er viktig å tenke på karmaprinsippet. Dersom jeg gjør noe bra i forkant, må jo plata mi ta helt av. Jeg er ikke så veldig religiøs, men jeg tror på å gjøre gode ting nå og da.