- FIKK ORDRE OM Å DREPE:  I en video på YouTube forteller Ruslan Khalidov at han ble torturert og truet for å ta på seg drapsoppdraget. Faksimile: YouTube
- FIKK ORDRE OM Å DREPE: I en video på YouTube forteller Ruslan Khalidov at han ble torturert og truet for å ta på seg drapsoppdraget. Faksimile: YouTubeVis mer

- Jeg fikk ordre om å drepe tsjetsjener i Norge

Forteller om drapsoppdrag fra presidenten på YouTube.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet no.): I en video postlagt på YouTube forteller en mann at Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov ga ham ordre om å henrette lederen for eksil-tsjetsjenerne i Norge.

Mannen som sier han fikk ordre om å drepe er Ruslan Khalidov. Han sier at han ble torturert og truet for å ta på seg drapsoppdraget.

Torturert
-De gjorde ting med meg som jeg skammer meg for å snakke om, sier Khalidov ifølge Radio Free Europe.

Klippet på YouTube er lagt ut av kavkazcenter.com, en radikal tsjetsjensk webside som hevder at videoen er en del av en større tilståelse fra Khalidovs side.

Verken Khalidovs identitet eller hans påstander i videoen kan så langt bekreftes av uavhengige kilder. Men nettstedet regnes som pålitelig når det gjelder informasjon fra Tsjetsjenia og russisk Kaukasus.

Mannen som skulle drepes er Magomed Otherhadij. Han er leder for en stor gruppe eksil-tsjetsjenere i Norge.

To skjebner
Det er særlig to tsjetsjenske familier i Norge som Kadyrov har et motiv for å ville ramme. Den ene er en mann som lever på hemmelig adresse og har framsatt påstander om at president Kadyrov personlig har torturert ham. Denne mannens sønn ble drept i Wien i januar.

Den andre er familien Kungajev som bor på Nordvestlandet.

Oberst Bogdanov er dømt for å ha voldtatt og drept familiens datter i Tsjetsjenia i 2000. Offiseren som er dømt for dette drapet er den eneste som er dømt av en russisk domstol for krigsforbrytelser i Tsjetsjeina.

Saken var så graverende og opplagt at det var umulig å ikke lage sak av den, selv om det russiske rettsvesenet lenge trenerte saken.

Putins mann
Ramzan Kadyrov er tidligere president Vladimir Putins håndplukkede mann i Tsjetsjenia. Kadyrov er mistenkt for å stå bak omfattende terror og vold i sin republikk. Blant annet skal han kontrollere flere tortursentre, og flere tråder knytter Kadyrov og kretsen rundt ham til mordet på journalisten Anna Politkovskaja, og andre menneskerettighetsaktivister som har jobbet med problemene i Tsjetsjenia.

Klippet på YouTube kommer etter flere attentater med tilknytning til Tsjetsjenia i det siste. Det har blitt satt fram påstander om at Ramzan Kadyrov har ei drapsliste av tidligere opprørere, som han vil bli kvitt.

Torturerer familie
I det siste har tre tidligere opprørsledere blitt drept i Tyrkia, og Umar Israilov i Wien. Det er Umar Israilovs far, Ali , som bor i eksil på hemmelig adresse i Norge.

Umar Israilov ble angivelig drept fordi han ville gå til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg med anklager om at Ramzan Kadyrov personlig hadde torturert ham. Faren Ali Israilov sier til The New York Times at han også ble torturert personlig av Ramsan Kadyrov. Den tsjetsjenske lederen ville blant annet vite hvor sønnen var.

Mannen som er tatt fra å ha drept Israilov sier at Kadyrov har ei liste på 300 eksil-tsjetsjenere som han vil ha drept.

Khalidov sier på klippet på YouTube at Kadyrovs menn blant annet har et fengsel i Tsjetsjenias nest største by Gudermes, der «fedrene, mødrene, søstrene og brødrene til de som slåss holdes. De torturerer dem også», sier han.

TOPPMØTE: Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov (t.v.) i samtale med Russlands statsminister Vladimir Putin under et møte i Grozny i høst. Foto: Scanpix/AP
TOPPMØTE: Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov (t.v.) i samtale med Russlands statsminister Vladimir Putin under et møte i Grozny i høst. Foto: Scanpix/AP Vis mer