Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leverte tilbake Kongens fortjenstmedalje:

- Jeg fikk panikk. Denne medaljen kan jeg bare ikke beholde

Advokat Harald Otterstad forklarer hvorfor han «absolutt ikke ville motta» medaljen han fikk av kongen.

LEVERTE TILBAKE MEDALJE: Advokat Harald Otterstad fikk tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Han ønsket imidlertid ikke å beholde denne gaven fra kongen, og har nå levert den tilbake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LEVERTE TILBAKE MEDALJE: Advokat Harald Otterstad fikk tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv. Han ønsket imidlertid ikke å beholde denne gaven fra kongen, og har nå levert den tilbake. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkesmann Trond Rønningen i Østfold har aldri opplevd at noen som er tildelt Kongens fortjenstmedalje, ikke har ønsket å motta den.

Ikke før nå.

I et brev har Fylkesmannen nå fått et eksemplar av Kongens Fortjenstmedalje i sølv returnert, sammen med et to sider langt brev der avgjørelsen for returen begrunnes.

Brevet er signert advokat Harald Otterstad, som under et rockearrangement på Litteraturhuset i Fredrikstad den 29. april fikk tildelt fortjenstemedaljen.

- En ordensforstyrrelse

Otterstad deltok på arrangementet dels som konferansier og musiker, og forteller at det var anslagsvis 270 personer til stede i salen da han fikk medaljen tildelt.

- Jeg fikk egentlig panikk. Ja, jeg tror det er ordet som dekker det best, sier Otterstad til Dagbladet.

Han forteller at han allerede der, på scenen, forsøkte å takke nei til utmerkelsen, men at det ble vanskelig.

- Det var et «point of no return». Publikum reiste seg og klappet og jublet og ropte ta den imot, så jeg følte jeg bare måtte det.

- Opplevde du et medaljepress?

- Ja, eller kanskje en ordensforstyrrelse, sier Otterstad og ler.

- Flaut

Dagen etter tok han imidlertid et oppgjør med tildelingen, forteller han videre.

- Jeg ville ikke ha den i hus, så da satte jeg meg ned og skrev et brev der jeg forklarte hvorfor, sier han.

I brevet til Fylkesmannen skriver Otterstad at han for et års tid siden hadde hørt rykter om at han var aktuell kandidat for fortjenstemedaljen, og at han da «ga særdeles klar beskjed til noen som stod bak forslaget om at han ikke under noen omstendigheter ville ta imot en».

- Det skyldes først og fremst min klare oppfatning av meg selv som jurist og utøvende advokat. Jeg kjenner så altfor godt til mine begrensninger, og den jobben jeg har gjort er virkelig ikke mer enn hva en hvilken som helst klient må kunne forlange av en godt betalt forsvarer oppnevnt av retten, skriver Otterstad i brevet.

Han sier til Dagbladet at det også føltes ubehagelig overfor kollegaer at han skulle få medaljen for sin innsats som advokat.

- Det er jeg som sitter på fasiten i henhold til jobben jeg gjør. Og det føltes flaut at jeg skulle få medaljen framfor mange andre flinke, grundige og dyktige utøvere av forsvarergjerningen, sier han.

- Jeg vet hvor jeg befinner meg faglig sett, og har aldri ansett meg selv som en veldig god advokat. Men en bra betalt sosialarbeider, det er jeg, fortsetter han.

- Grunnleggende feil

Til Fylkesmannen skriver Otterstad at et annet moment bak returen er at han «rett og slett ikke ville kunne ha reist inn til slottet og takke majesteten slik det forventes».

- Takke for noe jeg absolutt ikke ønsker å motta. Det blir – og ble – grunnleggende feil for min del. At jeg er ihuga republikaner kompliserer det ytterligere, skriver han og fortsetter:

- Følgelig: Denne medaljen kan jeg bare ikke beholde utfra et grunnleggende samvittighetsspørsmål.

- Et personlig valg

Fylkesmann Trond Rønningen sier til Dagbladet at han respekterer Otterstads valg.

- Otterstad har vært en viktig samfunnsaktør, både innen frivillighetsarbeid innen musikk- og kulturliv i Fredrikstad i en årrekke - og som forsvarsadvokat, og han oppfyller etter vårt syn de nødvendige kriteriene for å få medaljen tildelt.

- At han ikke ønsker å beholde medaljen er hans personlige valg, og jeg har respekt for det. Han står helt fritt til å levere den tilbake, sier Rønningen, som forteller at fortjenstemedaljen nå vil bli returnert til Slottet.

- Fascinerende «lån»

Advokat Otterstad skriver i brevet til Fylkesmannen at det i avgjørelsen om å ikke motta medaljen har vært vondt å tenke på dem som ønsket at han skulle få den, og som har lagt ned arbeid i å formulere ens oppfatning av ham.

- Jeg kommer aldri til å glemme dette, skriver han, men presiserer:

- En medalje fra beboere av Henrik Ibsens gate 1 i Oslo er ikke en nødvendig manifestasjon av at noen har vært fornøyd med måten jeg har forsøkt å utføre jobben min på. Det holder i bøtter og spann at «min» lokale domstol, kollegaer og medmusikanter har uttalt seg i slike rørende ordelag som ble meg til del, skriver advokaten og avslutter brevet med sin signatur og:

- Vedlagt følger Kongens fortjenstemedalje med takk for et kortvarig – om enn et fascinerende «lån».

KONGE PÅ HUMOR: Kong Harald erter Sonja, og mener stasjonen «Troll» er oppkalt etter henne. Video: NRK / Året med Kongefamilien Vis mer