Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg fikk rett og slett lyst til å kjøre deg ned»

Bilist dømt, men frikjent for drapstrusler. Retten mener krangelen var «på intellektuelt konfliktnivå som i en barnehage.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 55 år gammel bilist er i Oslo tingrett frikjent for trusler mot en syklist, til tross for at han blant annet uttalte «Nå fikk jeg veldig lyst til å drepe deg, det må jeg innrømme» og «Jeg fikk rett og slett lyst til å kjøre deg ned.»

Retten begrunner dette med at uttalelsene ikke er egnet til å framkalle alvorlig frykt.

55-åringen blir derimot dømt for å ha utvist hensynsløs kjøring mot syklisten og må betale en bot på 25 000 kroner etter blant annet å ha presset syklisten ut av veibanen, gjennom en snøfonn og opp på fortauet. Han får likevel beholde sertifikatet.

- Min klient vil vedta den dommen. Han forstår at retten mener han har kjørt uaktsomt, men han har aldri ment å framsette noen trusler, sier mannens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

Filmet med hjelmkamera Konflikten mellom syklisten og bilisten oppsto i morgenrushet på Storo den 5. desember i fjor.

Syklisten har forklart at han var på vei til jobb da han ble forbikjørt av en Mercedes som bare holdt en avstand på 30-40 centimeter. Irritert over dette, slo han hånden i taket på bilen.

Bilisten svarte med å presse syklisten ut av veien og vrenger opp på fortauet. Bilisten mener han holdt god avstand, men retten er uenig i dette.

Det er ingen tvil om hva som faktisk skjedde, for hele situasjonen er filmet av et hjelmkamera som syklisten hadde på seg.

- Barnehagenivå Etter at 55-åringen presset syklisten av veien, startet et heftig munnhuggeri mellom de to. Også dette er fanget på video. Videoen kan du se øverst i saken.

«Hva er det du driver med?!» «Hva er det du driver med!?» hører man på videoen, før det går over i en diskusjon om bilisten var for nær og om syklisten kan sykle i veien. 

Retten er ikke imponert:

«Krangelen rundt dette ligger på et svært banalt plan fra begge sider, det er nærmest som man føler seg hensatt til det intellektuelle konfliktnivå i en barnehage.» heter det i dommen.

Munnhuggeriet eskalerte med at bilisten uttalte at han har lyst til å drepe syklisten.

«Ok. Du fikk lyst til å drepe meg? Veldig interessant. Kan du gjenta det?» hører man syklisten si på videoen.

«Jeg ønsker at du blir kjørt ned, ja. Bare forsett å kjøre på den måten så skjer det,» svarer bilisten før han setter seg inn i bilen og kjører fra stedet.

Konflikten stoppet ikke med kranglingen. Syklisten legger seg ut i veien og kjører forbi bilen. Bilisten passerer igjen syklisten, uforsvarlig nær.

Ikke moro - Det var rett og slett ikke moro. Det var glatt og minus tolv grader. Slik trenger man ikke å bli utsatt for, sier syklisten.

Han sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over at bilisten ble frikjent for trusler, men han synes det er rart. 

- Det jeg oppfattet som mest skremmende og truende i hendelsesforløpet er kjøringen, ikke det verbale. Retten sier det var åpenbart at kjøringen var uansvarlig, men har ikke hatt rom for at den type kjøring er egnet til å framkalle alvorlig frykt. Det synes jeg er skuffende, sier han.

Han er også uenig i at også han oppførte seg på barnehagenivå.

- Jeg synes det er underlig at dommeren sier at ordvekslingen var gjensidig banal. Det mener jeg den ikke var. Jeg prøvde å forklare at jeg ikke kunne sykle i sykkelfeltet. Slik jeg oppfatter det er det bilisten som kommer med aggressive utfall, sier han.

Ikke ulovlig Retten er sterkt kritisk til bilistens uttalelser, men kommer likevel til at de ikke rammes av straffeloven.

«Hva slags tankeverden han da befant seg i er rett og slett uforståelig, selv når vi vet at en del bilister har lett for å tape hodet i en opphetet diskusjon i trafikken(...)

«Etter rettens syn virket det imidlertid ikke som N.N. (syklisten) har tatt dette utsagnet særlig alvorlig - han var jo selv inne i konflikten med dyptpløyende utsagn om at det var han som hadde rett.» heter det i dommen.

Aktor i saken, politiadvokat Ida Beate Fengsrud, sier politiet enda ikke har bestemt seg for om de vil anke.

- Vi prosederte på at det var ordene i kombinasjon med kjøringen som gjør det truende. Jeg ser at retten er uenig i den vurderingen, men vil ikke kommentere dette videre. Nå må vi få tid til å vurdere om vi skal godta dommen eller ikke, sier hun.

Burde brøyte Syklisten sier til Dagbladet at han sykler med kamera på hjelmen for at slike situasjoner som han havnet i skal kunne unngås i framtida.

- Jeg sykler til og fra jobb og har vært borti en del rare episoder. I England er det blitt vanlig å sykle med kamera og jeg tenkte at det var en god idé for å dokumentere det som skjer i trafikken. Det er mange som oppfører seg dårlig overfor syklister. Hvis flere brukte kameraer, ville kanskje flere bilister oppføre seg, sier han.

Han mener også at konflikten kunne vært unngått om kommunen hadde måkt sykkelfeltet. 

- Utgangspunktet var at jeg ikke kunne sykle i sykkelfeltet fordi det var fullt av snø. Samferdsels- og miljøbyråden og Bymiljøetaten bruker ikke penger på å fjerne snøen fra sykkelfeltet, de bruker det i stedet som snølager. Da må vi sykle i veien. Hadde kommunen gjort som de skulle så hadde aldri dette skjedd.