<strong>DELTE UT DRUER:</strong>  Jonas Gahr Støre delte ut druer til Frp-leder Siv Jensen i sekundene før partilederdebatten startet i Arendal mandag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DELTE UT DRUER: Jonas Gahr Støre delte ut druer til Frp-leder Siv Jensen i sekundene før partilederdebatten startet i Arendal mandag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg fikk sagt det som var viktig for meg, men det er vanskelig å være min egen dommer

Jonas Gahr Støre måtte levere på kveldens debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): - Det var en god debatt. Jeg syns jeg fikk godt fram de viktigste forskjellene mellom partiene, sa Jonas Gahr Støre til Dagbladet etter debatten.

- Er du mer fornøyd nå enn etter forrige debatt mot Erna?

- Jeg fikk sagt det som var viktig for meg, men jeg syns det er vanskelig å være min egen dommer.

Seks dager med politisk festival i Arendalsuka hadde bygget opp til kvelden hvor samtlige partiledere skulle overbevise velgerne i valgkampens første partilederdebatt.

Flere av partilederne var preget av stundens alvor før debatten, men mannen som hadde mest å bevise var Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Fyrte av kraftsalve For halvannen uke siden møtte han statsminister Erna Solberg til duell, en duell som Erna Solberg gikk seirende ut av.

En halvtime ut i debatten fyrte han av en tirade som skapte stor applaus blant publikum:

- Forskjellen mellom deg og meg Erna Solberg, er at du svarer alle spørsmål med å kutte skatter. Nå er oppgaven til regjeringa om de kommer med en reform som ikke bare er reindyrka ideologiske reformer som handler om å kutte skattene.

Statsminister Erna Solberg syns det var en interessant debatt med tanke på å få fram forskjellen mellom partiene, men mindre relevant for kommunevalget.

- Det ble en noe perifer debatt for de som lurer på hva de skal stemme i kommunvalget, fordi blant annet skole og eldreomsorg ikke var blant temaene.

Hareide med knallhardt oppgjør Blant hovedtema i debatten var kommunesammenslåing, søndagsåpne butikker, kommuneøkonomi, syriske flyktninger og arbeidsløshet.

Knut Arild Hareide gik knallhardt ut mot regjeringen hans parti støtter, og tok et oppgjør med Siv Jensens oppfordring til Syria-boikott på lørdag.

- Jeg tenkte at det går ikke an. Når det er to partier i regjeringen som har bekreftet to ganger at vedtaket vil bli fulgt opp, lanserer hun et boikott. Dette er brudd på parlamentaristisk tradisjon, sa Hareide.

- Men hvorfor skal vi ta imot flyktninger? spør han.

Hareide påpeker hvor vanskelig flyktningssituasjonen er, og at landene i nærområdene tynges voldsomt av flyktningstrømmen.

- Så har vi en finansminister som går ut og oppfordrer til en boikott, sier han.

Støre var enig med Knut Arild Hareide i at Jensens Syria-utspill på søndag er et brudd med parlamentaristiske tradisjoner.

- Dette er en historisk dobbeltkommunikasjon. Vi hadde SV-parlamentarikere på plenen. Her står halve regjeringen på gresset.

- Kjære Jonas? Programlederne Ingunn Solheim og Ingerid Stenvold utfordret også partilederne på hva «det grønne skiftet» egentlig innebærer.

Både Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande hamret løs på Arbeiderpartiet, og hevdet at de blåblå har gjort mer for miljøet enn de rødgrønne. Skei Grande høstet både latter og applaus med replikken:

- Kjære Jonas Gahr Støre, jeg vil da heller ha noen som gjør noe, enn tror på noe, nesten ropte Skei Grande, med en klar henvisning til Støres åpne dialog rundt sin gudstro.

- Jeg håper alle mine kollegaer skjønner at det grønne skiftet er et skifte, ikke å investere nesten alle penga våre i å åpne nye oljefelt, sa en krystallklar Rasmus Hansson.

Etterlyste ansvarlighet NRK hadde satt opp to konkrete dueller i løpet av sendingen. Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) diskuterte søndagsåpne butikker, mens Støre og Solberg ble satt opp mot hverandre i spørsmålet om kommunesammenslåing.

- Jeg ønsker meg et lederskap fra alle ledere i norsk politikk. Mange lokalpolitikere jeg har snakket med forteller at de føler at rikspolitikerne ikke toner flagg, sa Solberg, og etterlyste ansvarliget hos Støre.

- Vi er kritiske til skrivebordsteorier, om maks antall kommuner, og tidsfrister. Dette handler om at vi kan få gode løsninger lokalt, sa Støre.

Brøt ut i latter Det var langt mer latter da Hareide og Jensen skulle diskutere søndagsåpne butikker.

- Hvis vi får søndagsåpne butikker, så blir det mer av det vi vil ha mindre av, og mindre av det vi vil ha mer av, sa Hareide.

- Vi to har gjort ting sammen som ikke var så klokt, la Hareide til, og fikk Jensen til å le høyt.

- Har noen lyst til å holde åpent skal de få lov til å gjøre det, men jeg skal ikke tvinge Hareide til å handle der, svarte Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer