FIKK SJOKK: Noman Mubashir forteller at han har kjent den kidnappede nordmannen i ti år. Foto: HENNING LILLEGÅRD
FIKK SJOKK: Noman Mubashir forteller at han har kjent den kidnappede nordmannen i ti år. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte om kidnappingen

Noman Mubashir er nær venn av den 34-årige nordmannen som er kidnappet i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk 34-åring, ansatt i FN-organisasjonen UNDP i Jemen, ble meldt kidnappet søndag morgen. Nordmannen ble bortført på åpen gate i hovedstaden Sana, for deretter å ha blitt tatt til den østlige provinsen Maarib.

Noman Mubashir, tidligere programleder i NRKs Kulturnytt og deltaker i forrige sesong av TV2s Skal vi danse, er nær venn av den kidnappede.

- Jeg fikk sjokk da jeg hørte om at han var blitt kidnappet. Han er en god venn av meg og vi har kjent hverandre i ti år, forteller Mubashir til Dagbladet.

- Nå tenker jeg på hvordan han har det, om han er bundet på hender og føtter, om han får mat, og hva han tenker. Selvsagt er jeg veldig bekymret for ham, forteller Mubashir.

- Tenker alltid det beste om folk Han beskriver 34-åringen som en engasjert, raus og kunnskapsrik person med stor interesse for kulturer utenfor Europa, og som bryr seg om folk han møter.

- Han er veldig sosial. Det er alltid gøy å være sammen med ham fordi han kommer så raskt i kontakt med mennesker. Han tenker alltid det best om folk. Jeg håper denne egenskapen kan hjelpe ham i den situasjonen han er i, at han kan sjarmere kidnapperne i senk, sier Mubashir.

34-åringen har jobbet for UNDP i flere år og har blant annet bodd i Johannesburg, Panama, Buenos Aires og Jemen.

- Han reiser til steder vi andre aldri ville drømt om å reise til. Da han bodde i Johannesburg som er en av verdens farligste byer, tok han offentlig transport og fortalte meg hvor fantastisk han syntes byen var, forteller Mubashir.

Han skryter også av 34-åringens danseegenskaper.

- Da jeg var med i Skal vi danse i fjor, heiet han på meg hele veien. Men egentlig er det han som er flink til å danse, sier Mubashir.

34-åringen ringte hjem Bt.no har snakket med faren til den kidnappede 34-åringen. Faren visste ikke om kidnappingen før han klokken 08 søndag fikk en telefon - fra sønnen.

- Han sa rett ut han hadde blitt tatt inn i en bil da han spaserte på gatene i Sanaa. Selv tok han det veldig greit og var veldig rolig. Han sa at vi ikke måtte ta det tungt og at vi ikke måtte dramatisere det, sier 34-åringens far.

På telefon forsikret 34-åringen sin far om at han hadde det bra.

- Han sa han var veldig godt ivaretatt, at de stelte godt med ham og at han hadde det fint. Tydeligvis hadde de ikke tatt telefonen fra ham, heller, sier faren.

Han sier til bt.no at beskjeden om kidnappingen kom som et sjokk, men at de tar det med fatning.

- Han vil hjem Dagbladet har snakket med den jeminittiske asylsøkeren Ahmed Almiani som søndag kveld hadde direkte kontakt med den kidnappede nordmannen.

- Han sier at han er trygg og har fått mat og vann. Han vil selvfølgelig hjem, men han har det bra, sier Ahmed Almiani som befinner seg i Florø.

Frode Andersen, pressevakt i Utenriksdepartementet (UD) understreker at de tar kidnappingssaken alvorlig.

- UD er i løpende dialog med FN i forbindelse med kidnappingen. Vi vil bistå FN dersom det blir behov for det, sier Andersen.