Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ulykken i Danmark:

- Jeg fikk sjokk

Lørdag formiddag omkom to nordmenn da en personbil var involvert i et sammenstøt med et tog i Danmark. Line Ostenfeldt sier at hun var den siste som så dem før ulykken fant sted.

SJOKKERT: Line Ostenfeldt sier til Dagbladet at hun var den siste som så den norske familien før ulykken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SJOKKERT: Line Ostenfeldt sier til Dagbladet at hun var den siste som så den norske familien før ulykken. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

TRUSTRUP (Dagbladet): På 30 sekunder slår alarmklokka like mange slag. To lys på hver sin side av veien blinker rødt, mens toget dundrer forbi planovergangen i Trustrup utenfor Århus i Danmark.

Dagen etter at en norsk familiefar (34) og hans sønn (7) omkom i et sammenstøt mellom en personbil og et tog, går togtrafikken som normalt igjen. Direktør i Århus Letbane, Michael Borre, opplyser at de i samarbeid med havarikommisjonen har testet signalene, og at de ikke har funnet driftsfeil ved planovergangen, ifølge TV 2 Østjylland.

De to gjenlevende i familien fra Buskerud, en mor (32) og hennes datter (6), ble lørdag sendt til sykehus i Århus. Søndag var også pårørende på plass, opplyser dansk politi overfor Drammens Tidende.

VARSLING: Bilister varsles med både lyd og lys når et tog er på vei mot planovergangen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VARSLING: Bilister varsles med både lyd og lys når et tog er på vei mot planovergangen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Den siste

Trustrup med sine 800 innbyggere ligger landlig til i Djursland kommune. Ved ulykkesstedet møter Dagbladet daglig leder ved Hallendrup Hundepension, Line Ostenfeldt. Hun forteller at familien leverte hunden sin hos dem bare minutter før ulykken fant sted lørdag formiddag.

- Jeg var den siste som så dem, sier Ostenfeldt til Dagbladet og tilføyer:

- Jeg opplevde dem som en forventningsfull familie som skulle ut og oppleve ting i løpet av ferien. At de et kvarter seinere ble utsatt for en ulykke, er selvfølgelig noe man ikke forventer. Det er skrekkelig.

Ostenfeldt begynte å forstå at det var den norske familien som var involvert i ulykken da hun så bildene fra ulykkesstedet.

- Jeg fikk sjokk da det gikk opp for meg at det var dem. Jeg ble veldig følelsesmessig berørt, og er det fortsatt. Det hadde vært tragisk om det hadde vært en dansk familie som hadde blitt utsatt for en slik ulykke, men jeg synes det er enda mer forferdelig at det var turister, som var langt hjemmefra og bare skulle kose seg.

Undersøkelser

Politiet har forhørt seg med Ostenfeldt om forløpet til ulykken, ifølge henne. Men hun vet ikke særlig mer.

Umiddelbart etter at ulykken fant sted, igangsatte politiet omfattende undersøkelser. Blant annet ble havarikommisjonen inkludert, og skal ifølge avisa Århus Stiftstidende ha jobbet på ulykkesstedet fram til klokka 19 lørdag kveld.

Foreløpig har offentligheten fått lite informasjon om hendelsesforløpet, og det har av naboer til ulykkesstedet blitt spekulert på om det kan ha vært noe feil med varslingssignalene.

22 ULYKKER: På 22 måneder er det blitt registrert like mange ulykker på Århus Letbane. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
22 ULYKKER: På 22 måneder er det blitt registrert like mange ulykker på Århus Letbane. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Bommer

Line Ostenfeldt står på samme siden av planovergangen som familien på fire kom fra før ulykken inntraff. Veien er omgitt av busker og trær på begge sider, som gir begrenset sikt for bilister.

- Personlig har jeg aldri opplevd at varslingssignalene ikke har fungert slik som de skal, men jeg har hørt folk fortelle om det, sier Ostenfeldt.

Blant annet har flere naboer det siste døgnet rettet kritikk mot den aktuelle planovergangen.

Foreløpig er det ikke bommer ved overgangen, men det ikke være det heller, sier togdirektør Borre til Dagbladet. Han forteller at fartsgrensen på strekningen skal økes til 100 km/t, og at det i forbindelse med det skal installeres bommer på alle overganger langs strekningen.

- Det er en overgang uten bommer, og således har det aldri vært bommer der, sier Borre til Dagbladet.

Det er BaneDenmark som har ansvaret for utbedringen av strekningen, og det er lovet at bommene skal være på plass seinest 1. oktober.

ULYKKE: To personer omkom da en norsk familie på fire, som er hjemmehørende i Buskerud, var involvert i en ulykke i Danmark lørdag formiddag. Reporter: Frode Andresen. Video: Frank Karlsen Vis mer

22 ulykker

Strekningen mellom Århus og Grenå ble åpnet tidligere i år, men Århus Letbane har vært åpen for trafikk med passasjerer siden 2017. På 22 måneder har det blitt registret like mange ulykker.

Nabo til ulykkesstedet, Mike Klemmensen, hevder overfor Århus Stiftstidende at det finnes ytterligere sikkerhetsbrister ved planovergangen i Trustrup.

- De to siste dagene har vi registrert at lyssignalet ikke har virket, hevder Klemmensen.

Søndag var Dagbladet i kontakt med en rekke naboer til ulykkesstedet, som hovedsakelig sier at de ikke har opplevd problemer med lyssignalene.

SPEKULASJONER: Line Ostenfeldt sier at hun ikke har opplevd feil ved planovergangen selv, men sier at flere har fortalt om det. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SPEKULASJONER: Line Ostenfeldt sier at hun ikke har opplevd feil ved planovergangen selv, men sier at flere har fortalt om det. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Avfeier spekulasjoner

Borre stiller seg kritisk til anklagen.

- Det tror jeg ikke noe på. Jeg har spurt om det har blitt registrert feilmeldinger ved overgangen, og svaret har vært «nei». Fra vårt ståsted ser det ikke ut til at det er hold i det som sies.

Borre synes påstanden er merkelig, og omtaler overgangen som trygg.

- Vi har et system som kalles Automatic Train Protection (ATP), som ville ha bremset ned toget dersom vårt system hadde registrert en feilmelding angående lyssignalene ved strekningen. Under slike omstendigheter kan toget kjøre forbi, men det bremses ned til en hastighet på 20 km/t.

- Vi kommer til å undersøke videre om det kan være hold i påstanden, men vårt system viser noe helt annet, sier Borre.

Ostenfeldt omtaler imidlertid lyssignalene som «dårlige».

- Det er utrolig at liv må gå tapt før det skjer noe, avslutter hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling