Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kunder reagerer på Fretex-priser:

- Jeg fikk sjokk

- Dette er virkelig galskap, sier Bente Linn Dirdal etter å ha funnet kåper til flere tusen på Fretex-butikken i Haugesund.

DYRT: Fretex-kunde Bente Linn Dirdal synes prisene på Fretex er for høye til at klærne er brukte. Foto: NTB scanpix/Tore Meek
DYRT: Fretex-kunde Bente Linn Dirdal synes prisene på Fretex er for høye til at klærne er brukte. Foto: NTB scanpix/Tore Meek Vis mer

I Fretex-butikker landet over kan man finne brukte varer - alt fra klær til møbler og bøker. Fretex selv sier at de skal tilby rimelige, brukte varer, men kunde Bente Linn Dirdal mener prisene er for høye både for kunder som vil være miljøbevisste og dem som vil spare penger.

- Når en brukt topp på Fretex koster like mye som en ny i en annen butikk, velger folk å kjøpe en ny. Verden har blitt så vanvittig miljøbevisst og Fretex ødelegger dette engasjementet hos mange, sier 30-åringen.

Hun opplever at Fretex-prisene har gått opp i seinere tid.

- Jeg la først merke til pelskåper til tusenvis av kroner, men mener prisene generelt har blitt for høye på varene deres. Fretex skal være et rimelig tilbud for alle - det er det ikke lenger, sier Dirdal.

Dyre varer et unntak

Sjef for Fretex sine butikker, Kristin Hareide, sier at flere faktorer spiller inn når Fretex bestemmer prisen på en vare, som varens kvalitet og originalpris.

- I Fretex skal det være mulig å handle rimelige varer og virkelig gjøre et godt kjøp. Målet vårt er å ha et bredt sortiment med stor variasjon i varekategorier og priser. Gjennomsnittsprisen på plagg hos oss ligger på 81 kroner. Startprisen er 39 kroner. Det hører til unntakene at det er dyre varer, sier Hareide.

SJOKK: Bente Linn Dirdal er sjokkert over høye priser på Fretex. Foto: Privat
SJOKK: Bente Linn Dirdal er sjokkert over høye priser på Fretex. Foto: Privat Vis mer

Hun påpeker at pris ikke er den eneste grunnen til at folk kjøper brukt hos Fretex. I tillegg til gjenbruk og miljøårsaker, støtter Fretex-kunder Frelsesarmeen, som driver sosialt arbeid innen blant annet eldreomsorg og rusomsorg.

- Når vi tar mer betalt, betyr det samtidig mer inntekt til å drive Fretex og Frelsesarmeens øvrige sosiale arbeid i Norge, sier Hareide, som også mener at lave priser hos billigkjeder kan spille inn på hva kunder forventer.

- Når presset i varehandelen øker med sterkt reduserte priser, så påvirker det kundenes forventninger til prisnivå både på nye og brukte varer, sier hun.

FRETEX: Sasan Bajand kjøpte et kunstverk på Fretex for 200 kroner, det viste seg å være tidenes kupp. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Her kan du lese mer om hvordan Fretex priser plagg.

Dropper Fretex
Dirdal er ikke den eneste kunden som reagerer på Fretex-prisene. Hun gir sparetips på sin Instagram-konto og forteller at flere av hennes følgere dropper å handle på Fretex på grunn av prisene.

«Fretex er veldig dyrt! Cubus/HM er faktisk billigere» skriver en følger. «Fretex er svindyrt! I alle fall på klær dessverre» skriver en annen.


ENIG: Flere av følgerne til Dirdal opplever også at bruktbutikken har fått dyrere priser. Foto: Skjermdump/Bente Linn Dirdal
ENIG: Flere av følgerne til Dirdal opplever også at bruktbutikken har fått dyrere priser. Foto: Skjermdump/Bente Linn Dirdal Vis mer- Menneskelig glipp
Da Dirdal selv kontaktet Fretex og spurte om de høye prisene fikk hun dette til svar: «I tilfellet med prising av pelsene har det beklageligvis skjedd en menneskelig glipp. Vi priser vanligvis varene våre til 1/3 av originalpris og pelser er veldig dyrt - derfor gjelder ikke denne "regelen" for pels. Disse prisene vil derfor bli justert ned,» skrev Fretex til Dirdal.

BRUKT: Denne jakken var priset til 7499 kroner. Foto: Bente Linn Dirdal
BRUKT: Denne jakken var priset til 7499 kroner. Foto: Bente Linn Dirdal Vis mer

- Jeg tenker at menneskelig svikt er dumt å si. Det er ikke første gang Fretex sette høye priser på varer. De har ikke noe svar på verken møbler eller andre ting som er høye pris på, sier Dirdal om svaret hun fikk.

På spørsmål om hva Fretex mener med menneskelig glipp, sier Hareide at Fretex-ansatte jobber nøye med å prise og plukke ut varene de får inn, slik at kundene får kjøpe varer av god kvalitet, men at feil kan skje.

- Prisene er basert på prinsippet om at varene skal prises til 1/3 av original utsalgspris basert på varens kvalitet, stand og merke, slik at en vare vil være betraktelig billigere hos Fretex enn der den opprinnelig ble kjøpt. Det hender jo at vi gjør jo feil vi også, men vi ønsker å få tilbakemeldinger fra kundene slik at vi kan forbedre kompetansen og sette riktig pris på varene i forhold til kvaliteten på varen, sier Hareide.