REAGERTE PÅ AVHØRSMETODENE: Eirik Jensen, fotografert da han var leder for oslopolitiets gjengprosjekt. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
REAGERTE PÅ AVHØRSMETODENE: Eirik Jensen, fotografert da han var leder for oslopolitiets gjengprosjekt. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Jeg fikk slengbemerkninger fra den ene avhørslederen, og da ble jeg forbanna

Eirik Jensen følte han satt med folks liv i henda da han ble presset i avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Hadde selvmordstanker på cella
• Les også: - Jeg lå på glattcelle, et nakent og jævlig rom

(Dagbladet): I boka «På innsiden», som utgis av Kagge forlag, forteller den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen om det han opplevde som urimelige avhørssituasjoner, etter at han ble pågrepet og siktet av Spesialenheten for politisaker.

Til hvert avhør måtte han stille uforberedt og uvitende om hva han skulle bli konfrontert med, skriver han.

Informanter Jensen mente det ikke var noe problem for ham å svare på spørsmål knyttet til hans privatliv. Verre var det når det gjaldt hans arbeid opp mot informanter. Jensen sier han ut fra en ansvarsfølelse følte seg forpliktet til å opprettholde taushetsplikten.

- Det handla ikke om meg eller at jeg ville skjule noe. Det handla om sikkerheten til dem jeg har hatt i stallen. Det er folk som har ofra mye for å bidra til politiets arbeid, og de har levd et farlig dobbeltliv - et dobbeltliv jeg i stor grad har oppfordra og bidratt til å opprettholde, skriver han.

Deler av dokumentene i saken, blant annet Jensens forklaring, har vært gradert «strengt fortrolig» etter beskyttelsesinstruksen, og dette kan føre til at offentligheten aldri vil få vite hele sannheten om Jensen-saken.

- Slengbemerkninger Ifølge Jensen førte hans tilbakeholdenhet i avhør til dårlig stemning, og i boka kommer retter han skarp kritikk mot avhørslederen.

NY BOK: Arbeidet med boka startet over et år før Jensen ble pågrepet.
NY BOK: Arbeidet med boka startet over et år før Jensen ble pågrepet. Vis mer

- Hver gang vi kom inn på disse temaene fikk jeg slengbemerkninger fra den ene avhørslederen, og da ble jeg forbanna. Jeg tok dette på alvor, dette handla ikke bare om meg, jeg satt med folks liv i hendene, skriver han.

Jensen har de siste månedene nektet å la seg avhøre av Spesialenheten for politisaker, blant annet fordi han frykter lekkasjer.

I boka skriver han også om hvor sjokkert han ble da han ble pågrepet på vei inn på jobb i politihuset på Grønland i Oslo og plassert i arresten. - Jeg lå på glattcelle, et nakent og jævlig rom, skriver han.

Jensen nekter straffskyld, og for å ha tatt imot penger eller utilbørlige tjenester fra narkotikasiktede Gjermund Erik Cappelen.

I boka beskriver han hvordan Cappelen, som i boka omtales som «Henrik», ble oslopolitiets viktigste informant i narkotikasaker, og hvordan de bygget opp et gjensidig tillitsforhold. Cappelen nekter på sin side for å ha vært politiinformant.