FIKK SPARKEN: Dagen etter at Leonora Cepukaitiene (25) fortalte arbeidsgiveren sin at hun var gravid, fikk hun sparken. Nå er lille Tomas én måned og Leonora håper å finne seg en bedre jobb. Foto: Marius Huse / Dagbladet
FIKK SPARKEN: Dagen etter at Leonora Cepukaitiene (25) fortalte arbeidsgiveren sin at hun var gravid, fikk hun sparken. Nå er lille Tomas én måned og Leonora håper å finne seg en bedre jobb. Foto: Marius Huse / DagbladetVis mer

- Jeg fikk sparken fordi jeg var gravid

Litauerne Leonora Cepukaitiene (25) og Vitalijus Tamasauskas (32) vasket for Nav for langt under tariff, så ble Leonora gravid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Dagen etter at jeg fortalte om graviditeten fikk jeg beskjed om at jeg hadde fått sparken, sier litauiske Leonora Cepukaitiene (25). Hun startet å jobbe for Katzo Renhold i 2010. Jobben var å vaske flere kafé- og butikklokaler i Lillehammer. I tillegg vasket hun Nav-kontorene i byen. Da hun på vårparten fortalte at hun var gravid, fikk hun sparken.

- Jeg håper jeg finner meg en bedre jobb etter hvert. Det var vondt å bli behandlet så dårlig, sier Cepukaitiene. I dag er sønnen hennes, Tomas, litt over en måned gammel.

Beklaget oppsigelsen Etter Cepukaitiene ble sagt opp, stevnet Norsk Arbeidsmandsforbund selskapet for uriktig oppsigelse. Dette endte med rettsmekling ved Sør-Gudbrandsdal tingrett 18 august i år, hvor de ble enige om at «Katzo Renhold og Service AS beklager oppsigelsen av Leonora Cepukaitiene og den belastning oppsigelsen har påført henne og betaler i oppreisningserstatning 32.500 kroner innen to uker fra i dag».

En annen som vasket på Nav var Vitalijus Tamasauskas (32).

- Sjefen min ropte at hvis jeg ikke godtok arbeidsforholdene jeg jobbet under, så kunne jeg bare reise tilbake til Litauen, sier han.

- Jeg ble truet Tamasauskas startet å jobbe for Katzo Renhold 2009. Litaueren forteller at han fikk sparken fordi han hadde fagorganisert seg og krevde tariffavtale.

- Han begynte å true meg og sa at hvis jeg fortalte noen om hva som foregikk i selskapet ville det være slutten for meg, sier han. I sommer ble han sagt opp.

- Det var spesielt å gå til Nav for å be om hjelp. Jeg hadde jo vasket lokalet bare noen måneder før, sier Tamasauskas.

Også Tamasauskas sak endte i rettsmekling. Han fikk 115.000 kroner i erstatning. Men pengene fra Katzo kom aldri. Verken til Cepukaitiene eller Tamasauskas.

ERSTATNING: Både Leonora Cepukaitiene og Vitalijus Tamasauskas fikk sparken i Katzo Renhold. Begge ble tilkjent erstatning, men pengene kom aldri. Foto: Marius Huse
ERSTATNING: Både Leonora Cepukaitiene og Vitalijus Tamasauskas fikk sparken i Katzo Renhold. Begge ble tilkjent erstatning, men pengene kom aldri. Foto: Marius Huse Vis mer

- Jeg var villig til å legge dette bak meg, men nå må jeg fortsette å kjempe, sier Tamasauskas.

Konkurs før rettsmøte Sist mandag forsøkte de på nytt å kreve pengene hos Sør-Gudbrandsdal tingrett. En time før rettsmøtet skulle starte, erklærte renholdsselskapet seg konkurs.

«Vi ønsker ikke å gå i detalj på arbeidsforholdet, men vil presisere at graviditeten ikke har noe sammenheng med oppsigelsen. Grunnen til oppreisningen var at oppsigelsesvernet i Norge er særdeles sterkt. Det vet alle som har prøvd å si opp ansatte som ikke utfører jobben sin», skriver styreleder, Karin Austnes, og daglig leder, Rui Tavares, i en e-post til Dagbladet. Videre skriver de at Tamasauskas ikke fikk sparken fordi han var fagorganisert.

«Vi har ingen problemer med at de ansatte er organiserte. Vi har tvert imot oppfordret våre ansatte til å stille i møte med Norsk Arbeidsmandsforbund. Det var andre grunner til at vi måtte gå til oppsigelse av Tamasauskas. Dette ønsker vi ikke å gå inn på i media», skriver renholdsselskapet. De mener dårlig økonomi er grunnen til at det ikke har fått betalt erstatningen.