FORTALTE FORELDRENE OM OVERGREP:  I dag fortalte den fornærmede jentas foreldre om dagen da dattera fortalte om sin relasjon til Rune Øygard.  Jeg husker ikke hvilke ord hun brukte, men hun sa at det var Rune Øygard som var problemet - ikke kjæresten - og at hun var utsatt for seksuelt misbruk, forklarte mora. Bildet viser jenta på vei ut i gangen fra rettssalen, og forbi pressen, tidligere i denne saken.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORTALTE FORELDRENE OM OVERGREP: I dag fortalte den fornærmede jentas foreldre om dagen da dattera fortalte om sin relasjon til Rune Øygard. Jeg husker ikke hvilke ord hun brukte, men hun sa at det var Rune Øygard som var problemet - ikke kjæresten - og at hun var utsatt for seksuelt misbruk, forklarte mora. Bildet viser jenta på vei ut i gangen fra rettssalen, og forbi pressen, tidligere i denne saken. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg fikk ut av henne at sexmisbruket hadde skjedd flere ganger. Da raste verden sammen

En gråtkvalt mor forklarte seg om den dramatiske september-dagen da dattera fortalte om Øygard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag var det den fornærmede jentas foreldre sin tur til å forklare seg i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

De nå skilte foreldrene fortalte om den dramatiske lørdagen da de fikk vite om de påståtte seksuelle overgrepene - 17. september 2011.

- Til slutt fikk jeg ut av henne at sexmisbruket hadde skjedd flere ganger. Da raste verden sammen, det var ikke noen tvil om at det var sant, sier mora.

Dette var dagen før moren skulle anmelde den gang Vågå-ordfører Rune Øygard for seksuelle overgrep.

Les om alt som har skjedd i retten i Dagbladets Livestudio.

- Første gang hun blånektet Denne lørdagen var planen at den da 15 år gamle jenta skulle delta på en middag på Arne Brimis serveringssted Vianvang.

Dette skulle være en overraskelse for jenta, og på middagen skulle statsminister Jens Stoltenberg delta.

Men da jenta overfor mor uttrykte at hun ikke ønsket å delta, prøvde mor å overtale henne.

Moren hadde tidligere snakket med Øygard om overraskelsen, men så seg nå nødt til å fortelle om Stoltenberg, for å få dattera til å ombestemme seg.

- Rune er forelsket:  Sa jenta til faren lørdag 17. september 2011. Deretter spurte faren om det hadde skjedd noe seksuelt mellom barnet og den over 50 år gamle mannen. - Ja, forklarte faren at jenta sa. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- Rune er forelsket: Sa jenta til faren lørdag 17. september 2011. Deretter spurte faren om det hadde skjedd noe seksuelt mellom barnet og den over 50 år gamle mannen. - Ja, forklarte faren at jenta sa. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det var første gang hun blånektet å være med, forklarte moren.

Rykte om «psykopat» Deretter hadde hun igjen en telefonsamtale med Øygard. På dette tidspunktet var jenta med kjæresten sin. 

- Jeg har hørt at (kjæresten) er en psykopat, forklarte moren at Øygard sa til henne over telefon.

Moren forklarte at hun da ble redd for dattera, og derfor ringte til jentas far, og ba henne plukke opp jenta.

- Mor ringte meg og spurte om jeg kunne hente henne (jenta). Hun var fortvilet, og jeg skjønte ikke... Det var en lang samtale, sa faren i retten.

«Skjedd noe veldig alvorlig» Ifølge far kom en gråtende 15-åring så inn i bilen.

- Hun snakket ikke om saken i det hele tatt. Hun sa: «Rune er forelsket i meg».

og:  «Jeg vil ikke mer».

Deretter:

- Nei, pappa, du vet ikke hvor alvorlig det er. Det har skjedd noe veldig alvorlig, forklarte faren.

STØTTET SIN MANN:  Før jentas foreldre forklarte seg i dag vitnet Reidun Øygard under rettsaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STØTTET SIN MANN: Før jentas foreldre forklarte seg i dag vitnet Reidun Øygard under rettsaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Fra vitneboksen forklarte faren at han så spurte jenta om det hadde skjedd noe seksuelt mellom henne og Øygard.

- Hun sa ja, sa faren.

- Dårlig magefølelse Moren til den nå 17 år gamle jenta tok til tårene da hun fortalte om jentas beretninger.

- Jeg husker ikke hvilke ord hun brukte, men hun sa at det var Rune Øygard som var problemet - ikke kjæresten - og at hun var utsatt for seksuelt misbruk, sa mora.

- Det var selvsagt tusen spørsmål, fortsatte hun.

- Jeg hadde hatt en dårlig magefølelse angående Rune Øygard. Det var noe som ikke stemte de gangene jeg snakket med ham på telefonen, sa mora seinere.

Dagen etter at foreldrene hadde fått vite om de påståtte overgrepene lørdagen, kontaktet moren politiet.

- Jenta hadde fått en telefon fra skjult nummer som var fra Rune, jeg opplevde det nesten som en trussel fordi han hadde foreslått å komme og hente henne i bil og kjøre og prate om dette, forklarte mora.

Øygard har forklart i lagmannsretten at han ringte fra skjult nummer på forespørsel fra jenta.

Intetanende om hotellovernatting Verken moren eller faren til jenta visste at dattera delte seng med Rune Øygard på de mange hotell-turene hun deltok på.

AKTØRER I SAKEN:  Aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
AKTØRER I SAKEN: Aktor Thorbjørn Klundseter og forsvarer Mette Yvonne Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Fikk du vite at dattera di var med på overnattingsturer på hotell?, spurte aktor.

- Jeg regner med hun har spurt om lov til å overnatte, men jeg har ikke visst om at det var dobbeltrom, sa mora.

På grunn av en dårlig magefølelse spurte mora ved en anledning om det var enkeltrom jenta bodde på da hun var på tur med Øygard.

- Da var svaret fra henne «selvsagt», sa mora.