Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg fikk vite at det kunne kjøres en bil med sprengstoff inntil høyblokka

Ordfører Fabian Stang (H) ble invitert til møte om trusselbildet av statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap).

FIKK SCENARIOET PRESENTERT:Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen inviterte ordfører Fabian Stang til møte på sitt kontor for å orientere om trusselbildet. Etter dette snudde Oslo-politikerne, og gikk inn for stengning av Grubbegata, men en bygningsplan forlenget prosessen. Stang mener regjeringen burde grepet inn og satt opp midlertidige sperringer på egen eiendom. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
FIKK SCENARIOET PRESENTERT:Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen inviterte ordfører Fabian Stang til møte på sitt kontor for å orientere om trusselbildet. Etter dette snudde Oslo-politikerne, og gikk inn for stengning av Grubbegata, men en bygningsplan forlenget prosessen. Stang mener regjeringen burde grepet inn og satt opp midlertidige sperringer på egen eiendom. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag friga Kulturdepartementet sju av forklaringene norske toppolitikere ga til 22. julikommisjonen.

Statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), fortalte at det «generelt var stor oppmerksomhet rundt beredskapsområdet i departementene».

I rapporten går det fram at han fikk beskjed av statsminister Jens Stoltenberg om å engasjere seg i stengning av Grubbegata, til tross for at dette ikke var deres ansvar.

Ansvar for oppfølging Dette skjedde etter at Heidi Grande Røys (SV), daværende statsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, ba om å få presentert sikkerhetsprosjektet for underutvalget.

I forklaringer sier Schjøtt-Pedersen at en presentasjon ikke ble gjort, fordi Stoltenberg  mente det var mer hensiktsmessig om han sjøl fulgte opp saken - dette fordi det ikke var politisk uenighet i regjeringen.

Schjøtt-Pedersen var sjøl bekymret for at gata ikke ble stengt, og fordi saken var viktig engasjerte de seg, har han forklart.

Engasjerte seg Ansvaret for stenging av Grubbegata var behandlet av regjeringen da Schjøtt-Pedersen tiltrådte i desember 2006.

Da lå reguleringssaken til behandling i Oslo kommune, og året etter, 29.juni 2007, sa byrådet i en pressemelding at de gikk mot stengning.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) hadde så ansvaret for oppfølging av denne delen av prosjektet.

Sikker på Oslo-snu Statsministerens kontor tok så kontakt med Politidirektoratet (POD) for å invitere en redegjørelse fra Politidirektøren, som så ble foretatt i oktober 2007.

Måneden etter mente Statsministerens kontor ifølge han at det var oppsiktsvekkende at byutvalgskomiteen fortsatt var imot stengning. Samme måned hadde Schjøtt-Pedersen et møte med sin partifelle Tone Tellevik Dal, gruppeleder i byutviklingkomiteen.

Da mente han at kommunen ville bestemme seg for stengning av gata når de fikk full kunnskap om alvoret.

Inviterte Stang To måneder seinere, i januar 2008, inviterte Schjøtt-Pedersen ordfører Fabien Stang til sitt kontor for å drøfte saken.

Schjøtt-Pedersen mente etter møtet med ham at Stang forsto alvoret og ville snu politikerne.

-Jeg ble innkalt og hadde et møte med Schjøtt-Pedersen på statsministerens kontor. Der fikk jeg et innblikk i terrortrusselen - en trussel som ikke var dokumentert overfor bystyret tidligere, sier ordfører Fabian Stang til Dagbladet.

-Jeg fikk vite at det kunne kjøres en bil med sprengstoff inntil høyblokka. Da sa jeg til ham at dette var så alvorlig at bystyret må snu og akseptere stengingen.

Regjering burde handlet Deretter fikk Stang bystyret til å snu, og rundt tre uker seinere vedtok bystyret å stenge gata, opplyser Stang.

- I saken framsatte Arbeiderpartiet et forslag om en bebyggelsesplan. Men det var ingen som tenkte over at kunne forsinke stengingsprosessen. Derfor ble det forsinkelse som følge av Ap`s forslag, sier han og fortsetter:

- Forslaget ble sendt på høring etter plan- og bygningsloven. Demokratiske prosesser egner seg ikke i sikkerhetsspørsmål, og i ettertid, med den trusselvurderingen, burde regjeringen gjort noe umiddelbart for å sikre bygningene ved for eksempel å sette opp sperringer på egen eiendom som ikke ville krevd noen reguleringsplan, sier Stang.

- I ettertid er det for meg en gåte at det ikke ble gjort noen midlertidige sikkerhetstiltak rundt bygningene med hensyn til at den sikkerthetsrapporten regjeringen hadde, og som jeg hadde fått et lite innblikk i, sier han videre.

FADs ansvar Videre mente statsråd Schjøtt-Pedersen at Statsministerens kontor ikke kunne fulgt opp Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets oppfølging av kommunen fordi det «kunne skapt uklare ansvarslinjer på en område som helt klart er FADs ansvar».

Heidi Grande Røys (SV) ble erstattet av statsråd Rigmor Aasrud (Ap) etter valget i 2009.

Aasrud har forklart at hun «ble orientert om at det var 'taken care of'».

Schjøtt-Pedersen tilføyer at det er tragisk at Grubbegata ikke var stengt 22. juli, siden FADs arbeid var planlagt sluttført i 2011.

INVITERTE STANG: Statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), fortalte at det generelt var stor generell oppmerksomhet rundt beredskapsområdet i departementene, og at han trodde at Grubbegata ble stengt etter at han fikk ordfører Fabian Stang til å få snu ved å fortelle om trusselbildene. Deretter mener han at det var Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets som hadde ansvaret for å følge opp saken. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet
INVITERTE STANG: Statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), fortalte at det generelt var stor generell oppmerksomhet rundt beredskapsområdet i departementene, og at han trodde at Grubbegata ble stengt etter at han fikk ordfører Fabian Stang til å få snu ved å fortelle om trusselbildene. Deretter mener han at det var Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementets som hadde ansvaret for å følge opp saken. Foto: Uffe Frandsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media