NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: SCANPIX
NEKTER STRAFFSKYLD: Trond Birkedal nekter straffskyld. Her aktor Karsten Monsen fra Rogaland politidistrikt og bistandsadvokat Hege Salomon. Foto: SCANPIXVis mer

- Jeg filmet med seksuelt motiv

Trond Birkedal sier at han var som en trykkoker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Rettssaken mot Trond Birkedal gikk i dag inn i sin andre dag i Stavanger tingrett. Da Birkedal skulle avgi sin forklaring for retten forlot den fornærmede 18-åringen salen. Bare en av de fornærmede var i salen da Birkedal inntok vitneboksen.

18-åringen beskrev i retten i går sitt liv som et rent helvete etter han skal ha blitt utsatt for seksuelt overgrep av Trond Birkedal i 2008.

Birkedal forklarer at han i 2008 fikk en ide om at han kunne filme folk som benyttet seg av boblebadet hans hjemme. Han satte opp et kamera og en ipod med videofunksjon rettet mot boblebadet. 

Tiltrukket Han forklarer at ideen om å rette kameraet mot dusjen kom i 2011. 

- Jeg prøvde det først på en person, men de tre andre jeg filmet, filmet jeg med et seksuelt motiv, sier Birkedal.

På spørsmål fra politiadvokat Karsten Monsen begrunner Birkedal filmingen med at han var tiltrukket av noen av sine venner, og henviser til de han filmet.

Han forklarer at han ikke har erkjent at han er homofil før denne saken først begynte å rulle i fjor. 

- Jeg prøvde lenge å leve slik jeg trodde det var normalt. Når man lever på en slik måte blir man på en måte som en trykkoker, sier Birkedal.

- Gode venner Han gjentar flere ganger at han så på flere av de fornærmede som gode venner, og at han synes at det er tungt å høre om skaden han har påført dem.

Birkedal sier også at han har massert flere gutter, men sier at det ikke hadde et seksuelt motiv, da flere av guttene hadde vondt i ryggen.

- Jeg har ikke gått rundt og hatt et behov for å massere folk. Men jeg ser nå at det kan ha vært en erstatning for nærhet, på grunn av at jeg levde med skjult legning, sier Birkedal.

Trond Birkedals fall fra toppen begynte da en av de unge guttene fant et kamera i dusjen hjemme hos Birkedal. Gutten gikk til politiet, og Trond Birkedal ble arrestert. Birkedal la raskt alle kort på bordet, og trakk seg fra alle politiske verv.

Fremskrittspartiets ledelse har måtte tåle knallhard kritikk for sin håndtering av Birkedal-saken. Det kom raskt fram at partledelsen var varslet om noen av Birkedals handlinger, uten å ta affære. Partiorganisasjonens sterke mann og partiledere Siv Jensens nære fortrolige gjennom mange år, Geir A. Mo, er innkalt som vitne i saken.