- Jeg finner ei øks som jeg slår ham i hodet med

Mulig gjennombrudd i en 20 år gammel forsvinningssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet på Salten har gjenopptatt en 20 år gammel forsvinningssak etter at en mann (40) for to uker siden meldte seg og hevdet å ha drept Hjalmar Petter Salhus (59).

Drukning

Salhus fra Rognan ble meldt savnet i juli 1988. Den siste sikre observasjonen av ham, er i havnebassenget på Rognan, der han satt i en pram.

Senere den kvelden ble prammen funnet ufortøyd. Salhus\' sykkel ble også funnet ved havnebassenget.

Alle spor tydet på drukning og et år senere ble Salhus erklært død av skiftretten.

Mistenkt

Basert på mannens forklaring, har politiet nå valgt å sette i gang med full drapsetterforskning.

- Mannen tok kontakt med oss fordi han i lang, lang tid har tenkt at han kan ha drept Salhus,  sier politiinspektør Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt til Dagbladet.no.

SETT HER: Hjalmar Salhus ble sist sett kvelden 15.juli 1988 da han satt i en pram for å vedlikeholde sjarken sin som lå fortøyd ved kai i Rognan. Et ektepar hevder å ha sett Salhus senere på kvelden i sentrum av byen. Foto: INGUN A. MÆHLUM
SETT HER: Hjalmar Salhus ble sist sett kvelden 15.juli 1988 da han satt i en pram for å vedlikeholde sjarken sin som lå fortøyd ved kai i Rognan. Et ektepar hevder å ha sett Salhus senere på kvelden i sentrum av byen. Foto: INGUN A. MÆHLUM Vis mer

Det har de siste dagene vært spekulert i om mannens opplysninger stammer fra en drøm eller mareritt han har hatt. Noe Kløkstad avviser på det sterkeste.

- Vi hadde selvsagt ikke satt i gang en etterforskning bare basert på en drøm. Det er mye mer konkret enn det. Helt siden Salhus forsvant og fram til nå, har mannen trodd at han har gjort det og at han handlet i nødverge.

Mannen har ikke blitt formelt siktet og har status som mistenkt i saken.

Virkelighetsbrist

40-åringen skal ha vært veldig tydelig på detaljene rundt drapshandlingen. Han skal blant annet ha pekt ut et sted der han gjemte Salhus.

- Men stedet han pekte ut, har blitt kraftig forandret på 20 år, så han var ikke lenger like sikker på hvor han skal ha begravd liket. Han pekte istedenfor ut et område som vi har undersøkt.

Til tross for søk med likhunder, har det ikke blitt funnet noen levninger.

- Det er to mulig forklaringer på dette. Tiden kan ha slette alle spor eller så er dette bare en tanketeori han har hatt, sier Kløkstad og utdyper:

- Jeg finner ei øks som jeg slår ham i hodet med

- Mannen har en forhistorie med rus og psykiatri, så vi vet ikke om hans tanker og forestillinger er ekte eller en virkelighetsbrist.

Vitneobservasjoner

Det skal ikke være noe forbindelse mellom Salhus og den mistenkte mannen.

Politiet har derimot oppdaget en kobling mellom Salhus og det mulige åstedet.

- Salhus kjente beboerne på gården som lå i området 40-åringen har pekt ut. Men gården har blitt revet og eieren er død, så vi får ikke fulgt dette sporet.

Det er dermed ikke usannsynlig at Salhus kunne befinne seg i området da drapet skjedde.

Ifølge Kløkstad har politiet nok en vitneskildring som støtter 40-åringens forklaring.

Et ektepar skal ha observert Salhus i Rognan sentrum den kvelden han forsvant, på et langt senere tidspunkt enn observasjonen ute i prammen.

Handlet i nødverge

40-åringen har gitt et intervju til Avisa Nordland, fordi han frykter å bli stemplet som drapsmann og knyttes til andre dødsfall.

- I drømmen er Salhus etter meg, rasende og beskylder meg for å ha stjålet lommeboka til huseieren. Jeg er livredd og handler i panikk eller nødverge. Inne på kjøkkenet finner jeg ei øks som jeg slår ham i hodet med. Seinere bærer jeg han opp i terrenget ovenfor huset og legger ham under et torvlag under et lite berg, forteller han til avisa.

- Jeg tror ikke jeg begikk noe drap. Det er jeg ikke i stand til. Men jeg har aldri fått tankene om at jeg kan ha gjort det ut av hodet, utdyper mannen.