BRYTER TAUSHETEN: Kari Storækre bryter nå tausheten rundt saken mot eksmannen Arne Treholt i et eksklusivt intervju med Dagbladet. Her er hun fotografert i forbindelse med TV-serien "Unnskyld at jeg spør". Foto: NTB / SCANPIX
BRYTER TAUSHETEN: Kari Storækre bryter nå tausheten rundt saken mot eksmannen Arne Treholt i et eksklusivt intervju med Dagbladet. Her er hun fotografert i forbindelse med TV-serien "Unnskyld at jeg spør". Foto: NTB / SCANPIXVis mer

- Jeg finner meg ikke i løgnene lenger

Nå bryter Kari Storækre sin mangeårige taushet rundt saken mot eksmannen Arne Treholt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Helt siden 2010-versjonen av Arne Treholt-saken har begynt å rulle igjen, har én person forholdt seg taus. Helt til nå.

Eksklusivt til Dagbladet forteller Arne Treholts ekskone at hun ikke klarer å holde fred lenger. Hun reagerer kraftig på påstandene i gårsdagens VG, der tidligere POT-etterforsker Leif Karsten Hansen sier at Treholt så på barnetoget på Slottsplassen mens de ransaket leiligheten deres 17. mai 1983.

- Ljuger - Han ljuger, sier Storækre til Dagbladet.

Hun var Treholts kone midt under dramaet som utspant seg rundt Treholt i åra før 22. januar 1984, da Treholt ble pågrepet, siktet for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Etter pågripelsen skilte de seg.

Hun reagerer sterkt på intervjuet med eks-spaneren, der han fortalte om hvordan de tok seg inn i leiligheten til familien Treholt 17. mai 1983. Til VG fortalte Hansen i går han hvordan 40 spanere var innkalt for å sikre han og kollega Arne Gunnar Solemsjø mot å bli avslørt.

Ifølge VG forteller han videre at mens Arne Treholt så på barnetoget ved Slottet, gjennomførte de ransakingen i leiligheten. Noen av spanerne skal ha vært bunadskledde kvinner, fortalte Leif Karsten Hansen til VG.

- Det er løgn. Arne Treholt så aldri på barnetoget fra Slottsplassen. Den 17. mai 1983 var han med meg og vår sønn til Høvik i Bærum, der vi alltid feiret 17. mai, sier Storækre til Dagbladet.

Hun reagerer også kraftig på påstander om at bunadskledde POT-spanere skal ha fotfulgt Treholt på nasjonaldagen.

- Jeg finner meg ikke i disse løgnene lenger. Derfor forteller jeg dette nå, sier hun.
Bekrefter versjonen Dagbladet får opplyst at Arne Treholt selv er informert om påstanden og bekrefter Storækres versjon av feiringen av nasjonaldagen 1983.

Leif Karsten Hansen hevdet overfor VG i går at mye av innholdet i boka «Forfalskningen» er feil og står fast på at de var i leiligheten og fant dollarsedler i Treholts attachékoffert. Arne Treholt mener Hansens versjon er gammelt nytt.

- Det som hadde vært oppsiktsvekkende er hvis han hadde sagt noe annet. Dette har han sagt i avhør og i retten tidligere, sier Arne Treholt til Dagbladet etter innspillingen av «Skavlan» i går.

Der møtte han blant annet tidligere justisminister Anne Holt, som sto fast på at dommen mot Treholt er riktig.

- Du svek Norge. Hvis det er riktig at du også er sveket er det forferdelig, men jeg mener dommen mot deg er riktig, sier Holt i intervjuet med «Skavlan».

OMSTRIDT: Her folater Arne Treholt SVTs TV-studio i Stockholm etter innspilling av Skavlan.   Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OMSTRIDT: Her folater Arne Treholt SVTs TV-studio i Stockholm etter innspilling av Skavlan. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Programmet sendes på NRK1 i kveld. Treholt mener Holt gir uttrykk for gamle holdninger som har brent seg fast i det norske folk.

- Anne Holt gir uttrykk for holdninger som har vært gjengse i Norge. Det gjelder også media som skapte dette spionbildet fra første stund, sier Treholt til Dagbladet.

- Det har jeg aldri sagt Leif Karsten Hansen mener han aldri har sagt at Arne Treholt befant seg i Slottsparken 17. mai 1983.

- Dette må være en misforståelse. Det har jeg aldri sagt. Jeg mener å huske at det var på Bekkestua i Bærum Treholt befant seg, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen gjentar at bunadskledde POT-spanere forfulgte Treholt på nasjonaldagen.

VG avviser ikke at det kan ha oppstått en misforståelse under intervjuet med Hansen, og at han dermed ble feilsitert på hvor Treholt befant seg 17 mai.

- Hvis Hansen sier det, er det godt mulig vi har tatt feil, sier Jan-Erik Lauré, redaksjonssjef i VG.

Kari Storækre lar ikke dette stoppe kritikken hun ønsker å få fram:

- Arne Treholt har aldri sett på 17. maibarnetog, verken ved Slottet i Oslo eller ved Bekkestua. Vi har aldri vært på Bekkestua 17. mai, sier Storækre til Dagbladet som svar på Leif Karsten Hansens tilsvar.