- Jeg flørtet og har vært seksuelt svært aktiv

Sier den 35 år gamle baskettreneren som står tiltalt for voldtekt og voldtektsforsøk av 14 kvinner i Oslo.

IKKE SKYLDIG: Advokat Johnny Veum (t.h.) og Bendik Eckbo forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
IKKE SKYLDIG: Advokat Johnny Veum (t.h.) og Bendik Eckbo forsvarer mannen som i Oslo tingrett mandag er tiltalt for seksuelle overgrep mot 14 kvinner. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rettsaken mot den 35 år gamle baskettreneren startet i Oslo tingrett i dag, erkjente han ikke straffskyld på noe av tiltalepunktene.

Tre overgrep Den første av de i alt 14 kvinnene som er fornærmet i voldtektssaken mot en basketballtrener, hevdet i sin forklaring i retten at hun hadde blitt utsatt for i alt tre overgrep av mannen.

Fortsatt redd Kvinnen som nå er 25 år gammel, hevdet at voldtektene av henne blant annet skal ha skjedd i en leilighet mannen disponerte i Oslo, i perioden høsten 2004 til våren 2005. Gråtkvalt forklarte 25-åringen hvordan hun ennå er redd for den overgrepstiltalte basketballtreneren. Flere ganger måtte hun stanse under sin vitneforklaring, før hun hentet seg inn igjen å kunne gå videre.

Mot slutten av dagen var den overgrepstiltalte 35-åringen sin tur. Aktor Leif Morten Eide stilte ham følgende spørsmål:

- Fornærmede har forklart seg og kommet med konkrete anklager. Er det noe i dette?

- Nei.

- Har det skjedd noe som er viktig å fortelle om?

Hadde sex - Vi hadde sex den kvelden som er beskrevet på et nachspiel. Jeg og en annen venn var ute på byen, og utenfor en nattklubb sto tre av jentene på laget. Jeg hadde ikke sett henne på en god stund, og jeg ga henne en klem før jeg og kameraten gikk inn på klubben. Senere på kvelden kom de to venninnene inn på klubben, og vi lo og festet. Etter stengetid dro vi fra utestedet, og kompisen min foreslo at vi kunne ha et nachspiel hjemme hos han. 15 til 20 minutter etter at vi kom hjem, dukket to av spillerne opp på festen. Der drakk vi litt mer. Jeg husker at jeg satt på sofaen i hans leilighet, og at hun satt på venstre side. Hun flørtet, vi klemte, men jeg klarer ikke å huske om vi kysset, forklarte 35-åringen.

Han forteller videre at han bestemte seg for å forlate festen. Hun ville bli med han hjem, og etter hans forklaring forlot de stedet uten å si noe til de andre.

Venninnen ringte - Venninnen hennes ringte flere ganger på telefonen hennes, men hun unnlot å svare. Vi gikk inn i min leilighet, og vi kom ikke engang helt inn i leiligheten før vi begynte å ta på hverandre. Vi klinte, og hele tiden ringte telefonen hennes. Hun tok av seg noe av klærne, og vi hadde samleie i stående stilling. Det tok et par minutter, mens telefonen fortsette å ringe. Det var distraherende, så vi stoppet. Hun tok på seg lærne og sa at hun måtte komme seg tilbake til venninnen for at hun ikke skulle få vite hva som skjedde. Så gikk vi sammen tilbake, stoppet opp for å snakket utenfor leiligheten, før vi gikk inn til de andre. Vi var der i en god halvtime før de to venninnenne dro derfra sammen. Det var det, sa den tiltalte i retten.

- Hvem tok initiativ til å ha sex?

- Det var gjensidig.

- Hvordan oppførte hun seg når dere hadde sex?

- Det virket helt normalt for meg.

- Ga hun uttrykk for noe spesielt?

- Det husker jeg ikke.

- Ble det brukt kondom?

- Nei. Jeg vet bare at det skulle gå raskt. Hun ble stressa på grunn av venninna.

- Hadde dere noe mer kontakt privat etter dette skjedde?

- Hun spilte ikke lengre på laget, men det kan ha vært et par sporadiske tekstmeldinger. Det var ikke mye kontakt mellom oss, den hadde tatt slutt før dette skjedde.

- Dere hadde et samleie som ble avbrutt, ville det ikke vært naturlig å ta kontakt igjen?

- Nei, ikke for meg. Ikke egentlig.

Han tegnet et bilde av seg selv som en seksuelt svært aktiv person.

- Hvordan har ditt seksualliv vært?

- Svært aktivt.

- Kan du utdype det?

- Jeg har hatt mange partnere.

- Aner du noe om hvor mange?

-Nei, det vet jeg ikke.

Avviser Han innrømmet også å ha hatt en svært flørtete tone med mange av de andre spillerne, og at hadde oppfattet at de mente at han var attraktiv og kjekk. Han avisste totalt at jenta hadde vært i leiligheten hans flere ganger slik hun selv hevder. I sin forklaring beskrev hun hvordan hun ble invitert for å se på et video-opptak av en kamp hun hadde spilt, og ved en annen anledning skulle hun angivelig ha dratt til leiligheten hans for å hente en drakt.

- Var hun hjemme hos deg flere ganger utenom at dere hadde sex?

- Nei. For det første hadde jeg ikke vaskemaskin hjemme hos meg. Alle draktene ble vasket i klubblokalene. Jeg vasket også mine private klær der. Jeg vasket aldri draktene hjemme. Det var reservetreneren eller en av spillernes oppgave. For det andre

- Det hun sier skjedde på handikapptoalettet, noen kommentar til det?

- Det skjedde aldri noe på det handikaptoalettet. Jeg vet hvor det er, men det skjedde ikke noe der. At hun ikke skulle vite om denne plassen finner jeg merkelig. Hun har trent der i flere år, og gått der på skole.

- Har du noen tanker om hvorfor hun har anmeldt deg hvis det ikke noe av dette er sant?

- Det er det spørsmålet jeg har stilt meg selv om og om igjen siden dett kom opp. Jeg har prøvd å tenke tilbake for å finne ut hva som kan ha vært grunnen, men jeg vet ikke svaret. Jeg har vært en drittsekk og kan virke litt arrogant. Til slutt blir man bitt i sin egen hale.  Det kan være at jeg hadde sex med flere andre jenter på laget, og at dette har skapt en konflikt, men jeg vet ikke, sa mannen i retten.

Rettsaken fortsetter i morgen, hvor andre kvinnelige basketballspillere skal forklare seg. Oslo tingrett har satt av 43 dager til rettsprosessen. Flere av de fornærmede ønsker ikke å se den tiltalte i retten, og derfor er det holdt av et ekstra rom i tingretten under forhandlingene.