«Jeg føler avsky»

Medlemmer av LO-forbundet Handel og Kontor raser mot ledelsens støtte til Gerd-Liv Valla

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Striden rundt Gerd-Liv Valla har fått medlemmer i LO-forbundet Handel og Kontor til å rase mot deres egen forbundsleder Sture Arntzen. Det kommer fram i siste nummer av HK Nytt.

- Jeg føler avsky og kan ikke lenger være medlem av denne organisasjonen, sier Svein Hjelmås til medlemsbladet. Han har lite til overs for LO-lederens utspill og håndtering av den såkalte Yssen-saken.

- At en person i en så sterk maktposisjon, fremstår som en ren bløffmaker, er helt utrolig. Men enda verre synes jeg det er at HKs forbundsleder har vært blant hennes fremste støttespillere. Det gjør det helt umulig for meg å fortsette som HK-medlem, sier han.

Melder overgang til YS

Ifølge HK Nytt har Hjelmås vært i LO lenge. Først i FLT, der han i to perioder satt i forbundsstyret. De siste fem årene i HK.

- Både jeg personlig og bedriften jeg jobber i har fått god hjelp. Derfor har jeg også nølt lenge med å melde meg ut. Men jeg kan rett og slett ikke identifisere meg verken med LO eller HK etter dette, sier han.

Tirsdag ga han beskjed om at han melder overgang til YS. Vervet som klubbleder i Thermo-floor gir han også fra seg.

Ifølge HK Nytt er det nå mange LO-medlemmer som er frustrerte over Valla-saken. På mange blogger og debattsider på internett har en rekke av dem gitt uttrykk for sitt syn på Yssen-saken og LO-systemets håndtering av dette. En av dem er Jan Erik Høgåsen.

- BLØFFMAKER: - At en person i en så sterk maktposisjon, fremstår som en ren bløffmaker, er helt utrolig, sier  Svein Hjelmås til HK-nytt. Foto: SCANPIX
- BLØFFMAKER: - At en person i en så sterk maktposisjon, fremstår som en ren bløffmaker, er helt utrolig, sier Svein Hjelmås til HK-nytt. Foto: SCANPIX Vis mer

Liker situasjonen dårlig

«Som medlem av Handel og Kontor må jeg bruke tid på å tenke meg om for å finne ut om mitt medlemskap er verdt noe i det hele», skriver han på Nettavisens diskusjonsforum.

I samtale med HK-Nytt sier han at han nok ikke kommer til å melde seg ut av HK, men understreker at han reagerer sterkt på hvordan hans egen forbundsleder har framstått i mediene.

Også klubbene i Teleperformance på Notodden og Porsgrunn liker de situasjonen i LO dårlig. I forrige uke sendte klubblederne Inger K. Skare og Jan Egil Weiseth en forespørsel til HK-lederen der de ber om avklaring.

- Kritiser Valla - ikke meg

«Forbundsleder Sture Arntzen på sin side mener at medlemmene bør rette kritikken der den hører hjemme, nemlig direkte til Gerd-Liv Valla.», skriver HK-Nytt.  

Han understreker overfor HK-Nytt at hans støtte til Valla bunner i det hun har oppnådd som LO-leder og ikke til hvordan denne saken er håndtert.

- Jeg har ikke gått ut og forsvart hennes handlinger i denne saken. Dette handler om LOs framtid, om et LO som ikke må splittes. Fagbevegelsen og forbundene har mer bruk for Gerd-Liv Valla enn Gerd-Liv Valla har behov for å sitte i den posisjonen. Vi hadde ikke hatt den regjeringen vi har i dag hvis det ikke hadde vært for henne. Vi hadde heller ikke klart å frede sykelønnsordningen uten Valla. Jeg som HK-leder vurderer henne ut fra det hun gjør for medlemmene, sier han til HK-nytt.

- IKKE SKYLD PÅ MEG: «Forbundsleder Sture Arntzen på sin side mener at medlemmene bør rette kritikken der den hører hjemme, nemlig direkte til Gerd-Liv Valla.», skriver HK-Nytt.