- Jeg føler en stor sorg

- Jeg føler en stor sorg over at mennesker kan gjøre sånn som dette, sier Ola Skuterud på telefon til Dagbladet.no fra Jenin. I ruinene ser han to føtter. Likstanken ligger tungt over området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors-representanten står midt i den palestinske flyktningeleiren Jenin. I en omkrets på en halv kvadratkilometer er alle bygninger systematisk meid ned.

- Det går ikke an å overleve noe sånt. Alt er aldeles ødelagt, totalt smadret, sier Skuterud på telefon til Dagbladet.no.

Han sammenlikner hærens herjinger med jordskjelv.

- Det er et lite område som er absolutt ødelagt. I dette området har det bodd flere tusen mennesker. Hvor de menneskene er nå, er en stor gåte, sier Skuterud

- Jeg står og ser på to føtter som stikker opp få meter fra meg.

Både Røde Kors og en delegasjon fra FN er i den raserte flyktningeleiren. Israelske soldater fulgte delegasjonene inn, men i dag overvåker de ikke hjelpeorganisasjonene inne i leiren. To lastebiler fra FN står utenfor Jenin med mat, og Røde Kors har med seg sykebiler og førstehjelpsteam. Røde Kors bruker høyttaler for å varsle palestinerne om at de kan få hjelp.

- Vi har hørt mye, men dette er verre enn jeg hadde trodd. Området har vært planmessig ødelagt. De som bor her, stråler over å se at vi kommer inn, men det er ikke så mange som har våget å komme. Jeg ser noen som er traumatisert og bare går og roper på Allah, sier Skuteru til Dagbladet.no.

Foreløpig har han ikke sett lik i gatene.

- Vi kjenner at det lukter her, sier han.

- Jeg kjenner en stor sorg over at mennesker kan gjøre noe som dette, det er jo gjort av mennesker, alt sammen.

RUINER:</B> I noen deler av leiren står husene fremdeles. Men mange hjem er lagt i ruiner.
DØDE:</B> Omverdenen har fryktet en massakre i Jenin. Foreløpig finnes det ikke bevis for at dette har skjedd. Men stanken forteller at det ligger mange døde under ruinene.
HJELP Å FÅ:</B> Røde Kors bruker høyttaler for å få skadede til å komme ut av husene og ta mot hjelp. Mange frykter at de israelske soldatene skal komme tilbake og fortsetter å gjemme seg.
I JENIN:</B> Ola Skuterud sammenlikner ødeleggelsene han ser rundt seg med en naturkatastrofe.