- Jeg føler ikke jeg fortjener prisen

Ydmyk Barack Obama om tildelingen av Nobels fredspris.

YDMYK: USAs president Barack Obama ble veldig overrasket da han våknet til nyheten om at han hadde vunnet Nobels fredspris. Foto: Scanpix
YDMYK: USAs president Barack Obama ble veldig overrasket da han våknet til nyheten om at han hadde vunnet Nobels fredspris. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||President Barack Obama er ydmyk over å ha fått tildelt Nobels fredspris. Like før klokka 17.30 norsk tid holdt han pressekonferanse utenfor Det hvite hus om den overraskende utdelingen.

- Jeg føler ikke at jeg fortjener prisen og være nevnt i samme åndedrag som mange av de tidligere vinnerne. Jeg er overrasket og ydmyk, sa Obama da han møtte pressen.

-Jeg ser ikke dette som en anerkjennelse av hva jeg har gjort, men som en anerkjennelse av USAs rolle i det internasjonale samfunnet. Jeg vil ta imot prisen som en oppfordring til handling, sier Obama.

Han nevnte både Midtøsten-konflikten og  atomnedrustning i sin korte tale på plenen utenfor presidentboligen.

Vekket
Obama ble vekket med beskjeden om at han hadde vunnet prisen.

- Det var ikke slik jeg forventet å våkne. Malia kom inn og sa. Du har vunnet Nobels fredspris, og det er bursdagen til Bo. Det er godt å ha barn som setter dette i perspektiv, fortalte Obama.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ringte og gratulerte Obama 15.30 norsk tid. Han forteller at den amerikanske presidenten gleder seg til å komme til Oslo og motta prisen i desember.

WOW!
WOW! var den første kommentaren på mail fra Barack Obamas pressetalsmann Robert Gibbs til CBS' korrespondent i Washington.

Ifølge Reuters skal Gibbs ha ringt og vekket Obama med nyheten om at han hadde vunnet den prestisjetunge prisen klokka fem i dag tidlig, amerikansk tid.

- Presidenten var ydmyk over å ha blitt valgt av komitéen, sier en ansatt i administrasjonen til Reuters. Obamas administrasjon ble også overrasket over tildelingen, sier en annen ikke navngitt tjenestemann.

- Tent håp
USAs president ble tildelt Nobels fredspris i formiddag, blant annet for sin ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid.

- Barack Obama har tent et håp om en bedre verden, sa lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, da han offentliggjorde Fredspris-avgjørelsen kl 11.00.

Obama får prisen i Oslo 10. desember.

GLAD: Barack Obama snakket med blant andre statsminister Jens Stoltenberg før han møtte pressen utenfor Det hvite hus. Foto: Scanpix
GLAD: Barack Obama snakket med blant andre statsminister Jens Stoltenberg før han møtte pressen utenfor Det hvite hus. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer