- Jeg føler ikke jeg fortjener prisen

Ydmyk Barack Obama om tildelingen av Nobels fredspris.

YDMYK: USAs president Barack Obama ble veldig overrasket da han våknet til nyheten om at han hadde vunnet Nobels fredspris. Foto: Scanpix
YDMYK: USAs president Barack Obama ble veldig overrasket da han våknet til nyheten om at han hadde vunnet Nobels fredspris. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||President Barack Obama er ydmyk over å ha fått tildelt Nobels fredspris. Like før klokka 17.30 norsk tid holdt han pressekonferanse utenfor Det hvite hus om den overraskende utdelingen.

- Jeg føler ikke at jeg fortjener prisen og være nevnt i samme åndedrag som mange av de tidligere vinnerne. Jeg er overrasket og ydmyk, sa Obama da han møtte pressen.

-Jeg ser ikke dette som en anerkjennelse av hva jeg har gjort, men som en anerkjennelse av USAs rolle i det internasjonale samfunnet. Jeg vil ta imot prisen som en oppfordring til handling, sier Obama.

Han nevnte både Midtøsten-konflikten og  atomnedrustning i sin korte tale på plenen utenfor presidentboligen.

VekketObama ble vekket med beskjeden om at han hadde vunnet prisen.

- Det var ikke slik jeg forventet å våkne. Malia kom inn og sa. Du har vunnet Nobels fredspris, og det er bursdagen til Bo. Det er godt å ha barn som setter dette i perspektiv, fortalte Obama.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ringte og gratulerte Obama 15.30 norsk tid. Han forteller at den amerikanske presidenten gleder seg til å komme til Oslo og motta prisen i desember.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer