Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

David Toska

- Jeg føler ingen glede

David Toska i sitt første intervju noensinne etter Nokas-ranet. «Mesterhjernen» og mora forteller om hvordan han ble en av Norges mest kjente kriminelle.

NOKAS-RANET: I dag kommer dokumentaren «Gåten David Toska» på TV 2 og TV 2 sumo. Her gir hovedmannen bak norgeshistoriens største ranssak, David Toska, sitt første intervju noensinne over 15 år etter Nokas-ranet. Video: NTB Scanpix / Vårt lille land, TV 2. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

I dag kommer dokumentaren «Gåten David Toska» på TV 2 og TV 2 sumo. Her gir hovedmannen bak norgeshistoriens største ranssak sitt første intervju noensinne over 15 år etter Nokas-ranet.

Der forteller både han og mora Karin Toska om hvordan 44-åringen ble en av Norges mest kjente kriminelle.

Et tungt bevæpnet og maskert ranslag stormet Nokas-tellesentral i Stavanger i april 2004 og tømte det for 57,4 millioner kroner. Over 50 millioner kroner har aldri kommet til rette. Politimann Arne Sigve Klungland ble drept under ranet.

I intervjuet hevder Toska, som ble pågrepet i Spania omkring ett år etter ranet, at følgende skjedde med pengene:

NÆRT: Ifølge TV 2 tok Toska beslutningen om å ikke la seg intervjue sammen med sin mor Karin Toska for å verne familien. Nå forteller begge to historien om hvordan Toska ble en av Norges mest kjente kriminelle. Foto: TV 2
NÆRT: Ifølge TV 2 tok Toska beslutningen om å ikke la seg intervjue sammen med sin mor Karin Toska for å verne familien. Nå forteller begge to historien om hvordan Toska ble en av Norges mest kjente kriminelle. Foto: TV 2 Vis mer

- De ble kjørt til Oslo og splittet opp i ryggsekker og fordelt rundt omkring.

- Rotet bort

Han sier ransutbyttet ble spredt i 15-20 retninger i løpet av en måneds tid.

Han forteller videre at mye av pengene ble tatt av politiet i et beslag, og at noe forsvant i en hasjsak.

- Jeg har rotet bort min del - og mer enn det, sier han til TV 2.

David Toska sa under rettssaken at pengene fra ranet var borte, at han ville komme blakk ut av fengselet. Politiet, på sin side, mistenker at store deler av ransutbyttet er brukt opp i forbindelse med annen kriminell aktivitet.

- Jeg føler ingen glede

TV 2 og programleder Tonje Steinsland har vært i kontakt med David Toska over flere år. Hun var til stede hjemme hos hans morfar, - der 44-åringen sonet de siste månedene av fengselsdommen på 20 år med fotlenke - på løslatelsesdagen 14. mai 2018.

- Jeg føler ingen glede, sa han da beskjeden kom.

- Det er ikke så ofte jeg tenker på alt det som har vært. Det har handlet mye om å tenke framover. Jobbe med oppgaver, her og nå. Men så, i et sånt øyeblikk, kommer hele historien. Plutselig, sier han.

Politimannen Arne Sigve Klungland ble drept under skuddveksling ved 08-tida 5. april 2004. Kjell Alrich Schumann innrømmet i lagmannsretten at det var han som løsnet de dødelige skuddene mot familiefaren.

Kjetil Klungland, sønn av avdøde Klungland, sa til Dagbladet i fjor at han har ett håp for framtida.

- Jeg har et dypt ønske om at han skal leve et lovlydig liv, og at han skal bidra til samfunnet på en positiv måte, sier han.

Dataprogrammerer

Toska ble løslatt 14. mai 2018. Ifølge TV 2 har «mesterhjernen» bak ranene startet et nytt liv i Bergen, der han også tilbrakte sine ti første leveår. Han har tatt utdannelse som dataprogrammerer.

I løpet av de 13 åra han sonet i fengsel, var David Toska i stor grad opptatt med studier - og i 2017 vant han dessuten en innovasjonspris med fire medstudenter.

Investerte utbytte i hasj

David Toska ble i 2007 dømt til totalt 20 års fengsel i den såkalte Wonderboy-saken, norgeshistoriens største hasjsak. Han er dømt for medvirkning til innførsel av 300 kilo hasj, altså bare en del av den totale mengden på 762 kilo hasj.

Denne straffen ble lagt oppå de 18 åra han fikk i Høyesterett for NOKAS-ranet.

David Toska skal ha investert over fire millioner kroner av NOKAS-utbyttet på 200 kilo hasj, noe han innrømmet. Han er ikke tildelt noen viktig rolle i denne saken, men det legges til grunn at han kjente til hva som skulle skje da han bestilte hasjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media