- Jeg føler meg ikke lurt

Sveriges forsvarsminister sier det er opp til Norge å bestemme hvilket kampfly man velger.

- OPP TIL NORGE:  Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors sier han ikke kommer til å gå videre på saken om at Norge skal ha bestemt seg for hvilket kampfly de skulle velge lenge før beslutningen offisielt var tatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- OPP TIL NORGE: Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors sier han ikke kommer til å gå videre på saken om at Norge skal ha bestemt seg for hvilket kampfly de skulle velge lenge før beslutningen offisielt var tatt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges forsvarsminister Sten Tolgfors sier han ikke kommer til å gå videre med saken om at Norge skal ha gitt tydelige signaler til USA om utfallet av kampflysaken - en måned før beslutningen offisielt var tatt.

Ifølge lekkede WikiLeaks-dokumenter, presentert av Aftonbladet fredag, skal daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide «ha privat gitt alle signaler om at F-35 kommer til å bli valgt», heter det i et av dokumentene.

- Opp til Norge Den svenske forsvarsministeren sier han ikke føler seg lurt, og at det er opp til ethvert land å selv bestemme hvilket kampfly man velger.

- Derimot hadde vi synspunkter angående kommunikasjonen den gang da - at man presenterte veldig mange synspunkt om Jas Gripen, og mindre om det flyet man faktisk valgte, sier Tolgfors til Aftonbladet.

Han opplyser at den svenske regjeringen ikke kommer til å gå videre med denne saken.

- Hvert land bestemmer selv hvilke fly de vil anskaffe seg. Det er ikke noe Sverige kan overprøve. Jeg respektere Norges beslutning, men jeg deler ikke synspunktene på kriteriene Norge hadde, sier Tolgfors.

- Skuffet og overrasket Saab AB, som produserer Jas 39 Gripen, sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere innholdet i Wikileaks-dokumentene.

- Vi ser ikke at det er vår sak å dokumentere innholdet i disse dokumentene. Men det er viktig å huske at vi ikke deltar i forhandlinger vi ikke tror vi kan vinne. Ellers hadde vi ikke tilbudt et produkt. Det ligger mye arbeid bak, sier pressesjef Ulrika Fager ved Saab AB til Dagbladet.

Hun sier Saab AB ikke kommer til å gå videre med saken.

- Dette var for to år siden. Vi var veldig skuffet og overrasket over utfallet. Vi syntes vi hadde et bra produkt og et bra tilbud til Norge, og våre meninger ble formidlet i pressen den gang da. For oss har det vært viktig å gå videre, og fokusere på land som faktisk er interesserte i vårt produkt, sier

- Det er opp til andre å vurdere om det er noe å gå videre på, det må være opp til den svenske og den norske regjeringen, sier Fager.