Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg føler meg ikke som en helt. Det handlet om selvrespekt

Det sier nyhetsankeret som lekset opp for islamisten på direkten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det libanesiske nyhetsankeret Rimi Karaki hylles verden over etter intervjuet med den islamistiske sjeiken Hani al-Sibai. Islamisten ba Karaki om å holde kjeft under intervjuet. Det nektet hun å finne seg i, og gjorde i stedet kort prosess.

- Hadde jeg ikke svart ham, så ville jeg ha hatet meg selv, sier Karaki i et intervju med The Guardian.

Intervjuet på den libanesiske TV-kanalen Al-Jadeed har på få dager spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Karaki sier hun ikke forventet at intervjuet skulle vekke så mye oppsikt. Men hun tror det kan ha en positiv innflytelse, særlig i patriarkalske samfunn.

- Noen menn tror de har en rett til å kontrollere kvinner, men det er mange kvinner som bryter med denne tankegangen og mange menn som støtter dette. Jeg føler meg ikke som en helt. Jeg føler meg som enhver kvinne eller mann med selvresept, sier Karaki.

- Hold kjeft Nyhetsankeret ønsket å intervjue al-Sibai om Den islamske stats rekruttering av kristne til terrororganisasjonen, men i stedet begynner al-Sibai på en lengre utredning om historiske begivenheter. Flere ganger forsøker Karaki å spore inn på det hun faktisk spør om. Det får islamisten til å reagere kraftig.

- Tror du at du er så høy og mektig? Hold kjeft, når jeg snakker, svarer han.

Nyhetsankeret minner han om programmets tidsbegrensning, og at hun som bestemmer i studio, og at han må svare på spørsmålet. Dette gjør islamisten enda mer hissig:

- Det er under min verdighet å bli intervjuet av deg, du er en kvinne som ...

- Vent litt. Enten er det gjensidig respekt her, eller så er denne samtalen over, sier nyhetsankeret, og al-Sibais mikrofon blir skrudd av.

- Hykleri Karaki sier hun ønsket å intervjuet al-Sibai, fordi hun tror på konstruktiv dialog, uavhengig av personens bakgrunn. 

- Nyhetsstudioet er som en rettsal: Noen må styre samtalen. Den eneste forskjellen er at det ikke ligger til mitt yrke å dømme folk, sier Karaki.

Hun kritiserer samtidig det hun mener er hyklerin blant enkelte religiøse gjester som krever at hun dekker seg til med sjal, men allikevel snakker med journalister som ikke bruker sjal utenfor nyhetstudioet.

- Sjalet er ikke noe vi tar av og på oss ut fra enkelte religiøse menns innfall. Guds vilje er viktigere enn deres, og de har ingen rett til å gi seg selv den makten, sier hun, og legger til at hun vil ta opp problemstillingen.

Hele Norges coronakart