- Jeg føler meg levende igjen

Gisselet Jill Carroll har kommet hjem fra Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske Jill Carroll ble tatt til fange i Irak 7. januar i år. Etter 82 dager i fangenskap ble hun sluppet fri torsdag.

- Endelig føler jeg meg levende igjen. Jeg føler meg så bra. Å kunne gå ut når jeg vil, å kjenne sola direkte på ansiktet, å se hele himmelen. Dette er luksusgoder som vi ikke setter pris på hver dag, sier Carroll i en pressemelding gitt etter at hun landet i Boston.

I dag landet hun i Boston og var endelig tilbake i USA. 28-åringen ble fulgt på flyet av en kollega i avisa Christian Science Monitor, som Carroll jobber for.

Hun ble fraktet ut fra flyplassen i en svart limousin og ble eskortert av politiet til avisas hovedkvarter.

- Hun får møte familien sin i skjermede omgivelser, sier talsmann Jay Jostyn til AP.

Tvunget til propaganda

Carrol reiste sammen med sin irakiske tolk da hun ble bortført av en gruppe som kaller seg the Revenge Brigades. Mennene drepte tolken som Carroll reiste sammen med.

På videoeopptak gjort menes Carroll var fange kritiserer hun USAs invasjon av Irak. Uttalelsene har møtt sterk kritikk i USA, men 28-åringen tar nå avstand fra det hun har sagt og sier opptakene skjedde under tvang.

HJEMME HOS MOR: Jill Carrol (t.v.) blir omfavnet av moren Mary Beth Carroll. Søsteren Katie og faren Jim Carroll tok også imot Jill Carroll som landet i USA i dag. Foto: Scanpix
HJEMME HOS MOR: Jill Carrol (t.v.) blir omfavnet av moren Mary Beth Carroll. Søsteren Katie og faren Jim Carroll tok også imot Jill Carroll som landet i USA i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- I løpet av den siste natten i fangenskap tvang vokterne mine meg til å delta i en propaganda video. De fortalte meg at jeg ville bli løslatt hvis jeg samarbeidet. Jeg levde i et svært truende miljø, jeg var under deres kontroll og ville dra hjem i live. Jeg sa jeg ikke ble truet, men jeg ble truet mange ganger, sier Carroll i en uttalelse til pressen.

Fordømmer kidnapperne

Kvinnen ble holdt fange i et lite lydtett rom med frostet glass på vinduene. Carroll vil ikke kommentere krigen i Irak, men fordømmer kidnapperne.

- Jeg fordømmer alle som kidnapper og dreper sivile. Mine fangevoktere er helt klart skyldig i begge forbrytelser, sier Carroll.

Carroll får støtte fra den republikanse senatoren John McCain, som selv satt fem år i fangenskap under Vietnam-krigen.

- Jeg vil ikke ta noe av det hun har uttalt mens hun var fanget seriøst. Opptak og annet som er gjort i fangesituasjoner bør ikke tas seriøst, sier McCain.

Kidnapperne krevde at alle kvinnelige fanger i Irak skulle løslates innen 26. februar, hvis ikke ville de drepe Carrol. Amerikanske myndigheter løslatt noen fanger på den tiden, men sier det ikke hadde noe med Carroll å gjøre.

VAR GISSEL: I 82 dager ble Jill Carroll holdt fange av sine irakiske kidnappere. De tvang henne til å komme med uttalelser mot USA i et videoopptak.
PÅ VEI HJEM: Jill Carroll landet først i Tyskland før hun i dag endelig kom hjem til Boston og USA.