- Jeg føler meg maktesløs

RAMALLAH (Dagbladet): For ei uke siden lå en skadd palestinsk gutt i 20-åra i ambulansen til Røde Halvmåne-ansatte Ibrahim al-Ghul (31). Gutten hadde fått splinter i hodet og trengte øyeblikkelig hjelp. Men ambulansen kom seg ikke tidsnok til sykehuset. - Nå er gutten delvis lam. Jeg føler meg ansvarlig. Og unyttig, sukker hjelpearbeideren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

31-åringen jobber i Røde Halvmåne på femte året. Han elsker jobben sin. Tre dager i uka jobber trebarnsfaren dag og natt - 72 timer i alt. I tillegg bruker han mye av fritida i ambulansen når behovet er til stede. Det er det ofte. For ei uke siden dro Ibrahim og ambulansen til Ramallah sentrum for å hente en gutt som hadde fått splinter i hodet.

- Han trengte kirurgisk behandling, men det var umulig for oss å kjøre til sykehuset på grunn av skytingen. Jeg var maktesløs, men føler likevel at jeg ikke gjorde jobben, forklarer al-Ghul.

Fra ambulansen kontaktet han det internasjonale Røde Kors, som igjen tok kontakt med israelerne. Etter en og en halv time fikk de klarering for ambulansen.

Redd

- Men gutten trengte umiddelbar behandling. Nå har han fått permanente skader, og er lammet i halve kroppen. Hadde han kommet til sykehuset tidligere, kunne han vært reddet, sier Ibrahim al-Ghul og ser ned i bakken.

Ambulansesjåføren føler han har en viktig jobb. Men de siste ukene har ambulansepersonale blitt drept i tjeneste, og al-Ghul er begynt å bli redd. Det hjelper heller ikke at hans kone ikke ønsker at han skal dra på jobb. Hun vil heller ha ham hjemme i live.

- Men dette er den eneste måten jeg kan hjelpe folk på. I krigen må vi hjelpe folk som er skadd. Om det er en soldat, en geriljakriger, en kvinne eller et barn. Når de trenger hjelp, er vi nødt til å bistå. Da er det trist å føle at israelerne ser på oss som fienden, sier al-Ghul.

31-åringen har opplevd at en kvinne fødte i bilen mens de ventet på klarsignal for å kjøre videre ved en sjekkpost. Han har bistått leger med behandling av pasienter mens de ventet på komme forbi de israelske vaktpostene.

Stolt viser ambulansesjåføren Dagbladet rundt i ambulansen. Ifølge al-Ghul er den best utstyrt av alle ambulansene i Ramallah. Den har både medisiner og annet materiell som kan hjelpe folk i nød. Og to skuddsikre vester. De har vært gode å ha de siste månedene.

- Vi måtte kjempe i et år før Røde Halvmåne fikk godkjennelse til å ha to skuddsikre vester i bilene. Men på slutten av fjoråret fikk vi endelig et ja fra israelerne, sier den norske Røde Kors-representanten i Ramallah, Ola Skuterud.

Rundt 130 ambulanser er beskutt det siste året.

- Når du ser kulehullene i frontrutene på sjåførsida, forstår du at det er viktig med vest, sier Skuterud.

Den siste uka har Skuterud reist rundt på Vestbredden og hørt på ambulansepersonalets historier. Han har sett voksne menn skjelve og gråte mens de har fortalt om sine opplevelser.

Ønsker fred

- Ikke engang i den voldelige krigen i Colombia har det vært så mange fra ambulansepersonellet som er blitt skadd og drept. Jeg håper denne konflikten snart vil ta slutt. At vi kommer oss videre i live. Vi trenger utdannelse og ordentlig medisinsk utstyr. Å leve som nå gjør vondt. Alle er redde, og det er så mange skadde mennesker som ikke kommer fram i live, sier ambulansesjåfør al-Ghul.

Men til tross for at amerikanske general Anthony Zinni og visepresident Dick Cheney er i regionen, ser veien fram mot fred ut til å være lang og farefull. Zinni har vært i regionen to ganger tidligere - uten resultat. Og verken diplomater eller Midtøsten-kjennere regner med at han vil gjøre det bedre denne gangen.

USIKKER: Ambulansesjåfør Ibrahim al-Ghul (31) har den best utstyrte ambulansen i Ramallah. Men til tross for to skuddsikre vester føler ikke trebarnsfaren seg trygg når han er på jobb. Al-Ghul viser et kulehull i sjåførdøra. Skuddet havnet i førersetet. - Heldigvis var det ingen i bilen da de skjøt, men de siste ukene er flere av mine kolleger blitt skutt og drept i tjeneste. Det gjør meg redd, sier trebarnsfaren.