EKKELT: Alice Asplund (23) føler seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKKELT: Alice Asplund (23) føler seg misbrukt etter at hun ble beordret til å kle seg naken og vaske seg sammen med 30 mannlige medsoldater. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg føler meg misbrukt

Alice Asplund (23) ønsket seg videre tjeneste i Forsvaret. Nå har hun ombestemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var en utrolig ekkel følelse. Jeg ble veldig redd, forteller Alice Asplund (23) om hendelsen som fant sted under en øvelse i september i år.

Saken ble først omtalt av Avisa Nordland. Ifølge avisa ble Asplund tvunget av troppsjefen, en løytnant, til å kle seg naken og vaske seg i iskaldt vann foran resten av medsoldatene.

Ble sjokkert - Jeg hadde hørt rykter om at guttene hadde blitt bedt om å bade nakne på en tidligere øvelse. Men jeg ble sjokkert da jeg fant ut at det gjaldt jentene også. Jeg spurte om jeg kunne få bade i undertøyet eller vaske meg litt lenger bort, men ble nektet, sier Asplund til Dagbladet.

Grunnen hun fikk var at det skulle være likt for alle, og at det var dårlig hygiene å vaske seg med undertøyet på.

- Jeg vil ikke si at dette er vanlig. Det går ut over soldatenes egne grenser, sier hun.

- Vil slutte Asplund er i førstegangstjeneste hos Luftforsvaret i Bodø. Hun er også hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan. Hun hadde egentlig ønske om å fortsette i Forsvaret etter endt førstegangstjeneste. Nå har hun ombestemt seg.

- Jeg hadde tenkt å søke på stillingen som landstillitsvalgt, men dette som har skjedd har gjort at jeg ikke har lyst til å fortsette, sier hun til Dagbladet.

Hun råder dem som har verneplikten foran seg til å sette seg inn i regelverket før de begynner tjenesten.

- Man trenger ikke utføre absolutt alt befalet ber en om. Man må bruke hodet og tenke gjennom er «dette noe jeg har lyst til å gjøre. Kan jeg leve meg det etterpå», sier hun.

- Uakseptabelt Forsvarsledelsen har beklaget hendelsen.

- Dette er en totalt uakseptabel håndtering som strider mot de verdier og holdninger Forsvaret er bygget på. Vi vil beklage ovenfor den kvinnelige soldaten og til kvinnelige soldater i Forsvaret generelt. Det er ikke slik vi skal ha det, sier pressetalsmann Dag Aamodt for forsvarssjef Harald Sunde..

- Det er totalt uakseptabelt at noen av våre soldater mot sin vilje skal være tvunget til nakenbading i påsyn av andre, sier forsvarssjef Harald Sundes talsperson, Bent-Ivan Myhre til Avisa Nordland.

- Selv om felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, så skal den personlige integriteten tas hensyn til. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for- det er noe vi beklager, sier oberstløytnant Myhre.