TRØSTET HVERANDRE: De to kvinnene som er tiltalt for drap og medvirkning til drap på Hans Rickard Strømner, ga hverandre en god klem etter at de var ferdige med sine forklaringer i lagmannsretten i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRØSTET HVERANDRE: De to kvinnene som er tiltalt for drap og medvirkning til drap på Hans Rickard Strømner, ga hverandre en god klem etter at de var ferdige med sine forklaringer i lagmannsretten i går. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Jeg føler meg så råtten

Den 22 år gamle kvinnen som er tiltalt for Klemetsrud-drapet, ba sin beste venninne ta livet av kjæresten. Det er noe av det hun angrer aller mest på i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Borgarting lagmannsrett har 22-åringen uttrykt sterk anger overfor venninna, som er tiltalt for medvirkning til drapet på Hans Rickard Strømner (23) i juli i 2011.

- Jeg har sagt unnskyld mange ganger. Jeg synes det er så sinnssykt dårlig gjort hvordan jeg har oppført meg, sa May Lene Christiansen fra vitneboksen.

- Du er bare 21 år, og så har du drept et annet menneske. Og du har spurt din aller beste venninne om å drepe ham for deg - og om å gå inn og se etterpå. Jeg føler meg så råtten.

Påberoper seg nødverge Den unge kvinnen tilsto drapet dagen etter at hun og venninna ble pågrepet, i oktober i 2011. Hun påberoper seg såkalt preventiv nødverge - at hun drepte for å hindre framtidig vold. Aleksandra Østli Kjeve (23) innrømmer å ha medvirket, men nekter også straffskyld.

Christiansens forklaring om at hun var blitt truet både psykisk og fysisk av drapsofferet, ble trodd av Oslo tingrett, som også la vekt på at Strømner var dømt til samfunnsstraff for vold mot en tidligere kjæreste. Dette var årsaken til at kvinnene ble dømt til 12 års fengsel - seks år mindre enn aktors påstand.

I lagmannsretten forklarte 22-åringen seg detaljert om den angivelige mishandlingen, som skal ha pågått i store deler av det rundt halvannet år lange forholdet.

Trøstet av medtiltalte Hun begynte å gråte flere ganger, og da hun var ferdig, søkte hun trøst i venninnas armer. Overfor Dagbladet, uttrykte tiltalte i går at det var godt å kunne gi venninna en lang klem. Hun beskriver henne nesten som en søster.

Derfor var det henne hun ringte en uke før drapet, da hun bestemte seg for at hun ikke orket mer. Den uka snakket de to kvinnene sammen opptil flere ganger daglig, og planla hvordan de skulle ta livet av Strømner.

Først vurderte de rottegift, deretter kniv, men drapsdagen bestemte de seg for å gjennomføre drapet med øks, mens han lå og sov. Det var egentlig venninna som skulle utføre drapet, men hun klarte det ikke.

- Jeg hever øksa over hodet, men blir stående. Men inni mitt eget hode foregår det en krig. Det er samvittighet og fornuft mot instinkter og følelser, sa hun i retten i går.

- Jeg vet ikke hvorfor det skjer det som skjer, annet enn at øksen bytter hender, og i løpet av veldig kort tid er den på vei ned mot Rickard.

Savnet i tre måneder Ifølge forklaringene, løp de deretter ut av huset uten å vite om 23-åringen var død eller levende. Etter omtrent en times tid, kom de tilbake til huset igjen, og det var venninna som først gikk inn på soverommet igjen. Hun forklarte at hun gikk rolig inn og ble stående og se på ham en liten stund før hun konstaterte at han ikke var i live.

DREPT: Hans Rickard Strømner (23) ble funnet drept i nærheten av en tursti på Klemetsrud i oktober i 2011.
Foto: Privat
DREPT: Hans Rickard Strømner (23) ble funnet drept i nærheten av en tursti på Klemetsrud i oktober i 2011. Foto: Privat Vis mer

Seinere vasket de huset, fraktet vekk liket og gjemte det ved en tursti i nærheten. Først tre måneder seinere, ble han funnet.

Kvinnenes krav om nødverge ble avvist i tingretten, fordi de mente det ikke var noen fare for angrep der og da. Tingretten var heller ikke i tvil om at drapet var overlagt.

- I tida etter har jeg angret på at vi tok den beslutningen vi gjorde, sa Kjeve i retten i går.

Også Christiansen har uttrykt anger for at hun ikke gikk til politiet i stedet for å begå drap, men hevder hun ikke turte, fordi hun var redd for å bli drept.

Drapsofferets søster, Tina Strømner, har sittet på tilhørerbenken de siste dagene. Hun sier til Dagbladet at hun ikke kjenner broren igjen i kvinnenes forklaringer.