- Jeg føler meg som en kombinasjon av Snåsamannen og Don Corleone

Kjell Inge Røkke til angrep på Brustad, pressen og Kjøll. Les referat fra den rekordlange pressekonferansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke har holdt seg unna Aker-saken i offentligheten. I dag kom han på banen så det holdt.

- Jeg har alltid ment at å snakke er sølv og taushet er gull. Jeg ønsket ikke å komme med forhastede konklusjoner, svarte Røkke da han ble spurt hvorfor han ikke har kommet på banen før.

Han vurderer det framtidige samarbeidet med staten.

- Umulig vil jeg ikke si at det blir. Men det blir vanskelig når statsråden har umyndiggjort alle. Først og fremst må staten nå fortelle hva de vil med dette samarbeidet.

- Hva gikk galt? fikk Røkke videre spørsmål om.

- At det ble utlagt og uthengt som noe det ikke var. Men det er vanskeligere å dra over til Australia og lære kenguruer passgang enn å overbevise dere at det jeg sier er sant. Så det har jeg ingen ambisjoner om i dag.

- Feig, naken og venneløs
Med syrlig sarkasme brukte Røkke tid på å glefse mot journalistene, og påpeke at det ikke er overraskende at beskyldningene har blitt gjentatt så mange ganger at det blir trodd.

- Men det blir ikke mer sant av den grunn.

- Har jeg sagt det? Du tror på den spinnen du får, begynte han mot en journalist.

- Ingen har sagt hva som foregår i de samtalene. Men har jeg rett, så gir jeg meg aldri, fastslo han.

På spørsmål om hva slags forhold han nå har til Jens Stoltenberg, svarte han:

- Mitt forhold til statsministeren er at jeg har sans for den politikk han fører, men dypt uenig i hvordan denne saken er håndtert på, sa Røkke.

Han sa også at hans relasjon til Stoltenberg er sterkt overdrevet. Røkke avviser at Aker nå forhandler med staten om en løsning på krisen.

- Du er blitt kalt usynlig og feig? sa en reporter til Røkke.

- Feig, naken og venneløs, avbrøt Røkke med henvisning til en Dagbladet-forside.

- Nå er ikke omdømmet en fantomdrakt jeg tar på meg om morgenen. Men selvfølgelig er omdømet mitt skadet, sa Røkke.

Han sier det har gjort noe med hans evne og motivasjon til å drive butikk, og at det vil endre hans måte å være forretningsmann på. Eksakt hvordan, kan han ikke si.

- Men man går ikke gjennom noe sånt som dette uten å bli påvirket, sier han.

- Vil du noen gang gå i eierskap sammen med staten igjen etter dette? ble Røkke spurt.


- Nå må vi fordøye dette her først, og det tror jeg staten også må gjøre.

En journalist ville ha kommentar på påstanden om at samarbeidet med staten kom på plass som en vennetjeneste fordi Røkke i lang tid har støttet Arbeiderpartiet.

- Vennetjeneste? Skal vi bruke teskje eller mikroskje? Vi investerte 12 milliarder, Staten investere fem. Vi kunne ha solgt alt sammen og frigjort 12 milliarder. Hvordan kan dette være en vennetjeneste? svarte Røkke tydelig irritert.


- Kommer du til å stemme Arbeiderpartiet til høsten? ble Røkke spurt.

- Det er vel et personlig spørsmål jeg strengt tatt ikke behøver å svare på, men dette endrer ikke mitt syn på den rød-grønne regjeringen. Da jeg stemte rød-grønt ved sist valg, var det fordi de står for en retning jeg tror på. Dette er ikke endret, sier han.

Irritert på pressen
Da Røkke tok en pause i sin presentasjon, for å gi direktør Erik Nordbom i Aker Oilfield Services ordet, ga han følgende melding til pressen:

- Jeg håper han kjeder dere noe jævlig. Dette er en jævla provokasjon. Det er til de som våger å kalle disse selskapene noe som begynner på «s». Det er et hån mot de menneskene som er håndplukket til å utvikle morgendagens løsninger for oljeselskapene, sa Røkke.

Tidligere analytiker Kjell Erik Eilertsen er blant dem som har sagt følgende om transaksjonene:

- Røkke bruker Aker Solutions som søppelbøtte.

Røkke åpnet pressemøtet like vennlig som da han ga Nordbom ordet:

- Hvis dere går og setter dere, så skal jeg begynne å snakke, var Røkkes første ord til fotografene og pressefolkene.

Etter en time og ti minutter av presentasjonen viste Røkke eksempler på hvorfor han er irritert på pressen.

Han sier han har vondt i magen og knapt har fått sove. Deretter viste han frem det han mente var en "hyggelig kollasj" med medieklipp fra TV- og avis-dekningen de siste ukene.

Kollasjen inneholdt de fleste beskyldningene og personkarakteristikkene Røkke og Aker ASA har fått i saken.

Sekvensen pågikk i flere minutter før han gikk på scenen igjen.

- Ogå lider jeg av pavesyken. Et ord jeg ikke visste hva betød før jeg så at det var en person som ikke er i touch med virkeligheten. Og er det en ting jeg er, så er det i touch med virkeligheten, sa han da han gikk på scenen igjen.

- På tross av min kones råd
Han beklaget også overfor familien og ansatte i Aker-bedriftene som har opplevd presset.

- Dette er en dag jeg helt sikkert kunne vært foruten. Også de siste ukene. Det er i grenseland for hva jeg kan takle som person, både fysisk og mentalt, sa han.

- For et par år siden valgte jeg etter innspill fra mine ansatte, og på tross av min klokes kones råd å gå inn i partnerkap med staten. Staten la omlag fem milliarder i potten, jeg la 12 milliarder i potten. Jeg har ikke fått noen penger av staten, sa Røkke.

- Ofte er veien til helvete brolagt med gode intensjoner, sa Røkke.


Røkke forstår oppmerksomheten Aker-saken har fått.

- Det er positivt at det er et samfunnsengasjement for så viktige bedrifter som har stor betydning langs kysten av vårt land.

Med oversikt over strukturen på Aker-selskapene på storskjerm i bakgrunnen, sa Røkke litt om hvordan han ønsket å være som eier da han gikk inn i selskapene.

- Jeg sa, når jeg kom på banen, at jeg ville bli en mer engasjert eier.

Mener prisen er riktig

Etter at Røkke tok ordet igjen fra Erik Nordbom, kommenterte han det bråket i stor grad har dreid seg om: Prisingen av de ulike selskapene.

- Dette er listen over selskapene som er kjøpt, og prisen vi har betalt. Knappe 1,6 milliarder kroner, sa Røkke og viste frem oversikten over selskapene som er solgt til Aker Solution.

Røkke hevder finansforpliktelsene til Aker faktisk har gått opp, mens Aker Solution sine forpliktelser har gått ned, etter salget. Ikke omvendt. Blant annet SEB Enskilda har hevdet at Akers finansieringsforpliktelser økte med cirka fem milliarder kroner på grunn av transaksjonene, samtidig som Aker Solutions finansstrøm de neste årene blir negativ. Det er dette som er blitt kalt søppeldumpingen.

- Så har jeg hørt ryktene om at jeg nesten er konkurs. Og det er ikke noe nytt siden jeg kom tilbake til Norge, sa Røkke, før han viste frem en foil for å forklare hvordan økonomien i selskapet er.

Han viste frem at selskapet har nærmere 4,7 milliarder i kontanter, og en egenkapital på over 13 milliarder kroner.

- Totalt har vi knappe 1,6 milliarder i gjeld, hvor ekstern gjeld er 1,28 milliarder. Når jeg ser et selskap som har så stor egenkapital, og så stor cash-balanse, sliter jeg med å forstå det jeg leser i avisene, sa han.

- Vi greier ikke å få det til. Jeg setter pris på gode innspill, å komme og bevise at vi tar feil. Det er vel få bedrifter som har så stor egenkapital, så liten gjeld, og alikevel er i stand til å gå konk.

Røkke viste seinere fram en kopi av hans og konas skattetall, som viser at de betaler omlag en million i uka i skatt.

- Jeg betaler rundt én million kroner i uka for å bo i verdens beste land, sa han.

Deretter gikk han gjennom privatøkonomien, som viste at de hadde 6,7 milliarder i formue.

- Så er det sånn at jeg liker bedre å fiske enn å gå på fasanjakt, sa Røkke og fortalte litt om det han bruker på sin personlige fiskebåt, sa han.

Kritisk til staten

Røkke sier han ikke er like entusiastisk rundt samarbeidet med staten i eierselskapet Aker som han var da partnerskapet ble inngått for to år siden.

Han sier det var så sylskarpe juridiske føringer på hvem som skulle styre den daglige driften av selskapet at selv en fisker fra Molde kunne forstå. Og det var at Aker skulle styre uten at staten skulle blande seg inn i ting de ikke hadde noe med.

- Høsten 2007 var første gang man begynte å drøfte strategi overtagelse av selskaper. Våren 2008 var det for første gang oppe i et fulltallig styremøte i Spania, begynte Røkke om selve oppkjøpene.

Snakket om stiftelse

Finansavisen kom i dag med nyheten om at Røkke har gått med planer om å starte en egen stiftelse, men at han har hatt skattemessige betenkeligheter.

Røkke kommenterte omtalen av den på denne måten:

- Toppen av kransekaka, noe jeg leste i avisen i dag, tar jeg jævlig personlig. At vi hadde vært i kontakt med Statsministerens kontor om lansering av en stiftelse. Vi hadde planer om å lansere den på Sintef i Trondheim. At 80 prosent av alle aksjer jeg eier ville gå inn i en almennnyttig stiftelse som ville gi 100 millioner kroner. Jeg ville gi fra meg penga. Det var ingen skjult agenda. De skulle gå til de øverst på bordet intellektuelt sett, men nederst ved bordet økonomisk, begynte han.

Stiftelsen Røkke Family Foundation skulle gi 50 studenter årlig den beste skolegang man kan få, med alle utgifter betalt.

- Sånn var dette tenkt å være, sa Røkke og viste en foil med sammensetningen.

- Dette har vi arbeidet i flere år. Det var planlagt å bli annonsert høsten 2008, da jeg fylte 50 år. Men så har vi ventet på en avklaring fra skattemyndighetene. Det har vi ikke fått, eller det vil si at vi fikk avslag. Men poenget er at jeg ikke ville gi fra meg 80 prosent av min formue og sitte igjen med 2,5 millioner i skattekrav. Jeg er ikke like gira på å gjøre dette i dag. Selv om mitt engasjement for denne saken er like brennende som den alltid har vært.

Parodierte Brustad

En time ut i pressekonferansen gikk han til angrep på Sylvia Brustad.

Finansmannen parodierte faktisk Sylvia Brustad, som han utelukkende kalte "je" på en tilnærmet hedmarksdialekt.

- Je er forbanna, je er forbanna, sa han med henvisning til hva næringsminister Sylvia Brustad sa på pressekonferansen før påske der hun kritiserte Røkke og Aker.

Med dirrende harme slo han tilbake mot ministeren, som han mener verken spurte om informasjon eller luftet sine bekymringer med Røkke eller styret i Aker Holding før hun "ble forbannet - så forbannet".

- Jeg er nok på det mest paralyserte jeg har vært siden jeg kom til Norge.

- Jeg føler meg som en kombinasjon av Snåsamannen og Don Corleone, sa han.

- Skal man man drive med takst av et hus, er det greit å ha nøkkel til huset. Som minoritetsaksjonær kunne det være greit å snakke med styret og selskapet, sa Røkke.

Til angrep på Berit Kjøll

Røkke gikk også til angrep på Berit Kjøll, statens representant i Aker som har vært i ordkrig med Aker, etter nesten en time av presentasjonen.

- Staten ville ikke bli informert 13. mars 2009. 30 mars har vi styremøte i Aker Holding. Det var en grundig og god gjennomgang. Da vi var ferdig med møtet, ba svenskene om en gjennomgang av de ellers kompliserte transaksjonene. Det var greit.

- Så leser jeg i avisene hva statens representant sier om det som skjedde. Og jeg sier at ingen - jeg gjentar ingen. kjenner seg igjen i den beskrivelsen av vi som var i det rommet.

- Det faller meg tungt om brystet at Norges tidligere forsvarsministere og mine betrodde medarbeidere skal bli kalt løgnere.

Viste til månelandingen
Røkke understreket at han mener Aker Solutions er en viktig bedrift for den norske oljeklyngen. Og han brukte mye tid på i detalj forklare hvordan deres teknologi fungerer, og hvor langt fremme Aker er i utviklingen for offshore.

- Vi har fire distingte forretningsområder, hvor to av de er de jeg vil fokusere på - vekstområdene. Og her kommer vi litt til stridens kjerne. Dette er fire bedrifter som går inn i Aker Solution-familien. Disse bedriftene er ikke 100 prosent eid av oss, sa Røkke.

Han brukte mye tid på å forklare innholdet i de fire bedriftene Aker Oilfield Services Aker DOF Deepwater, Aker Clean Carbon, Midsund Bruk og Odin ASA, som er selskapene som ble solgt til Aker Solution.

Videre snakket han om karbonfangstteknologien.

- Jeg tror vi vil bruke mer olje og gass. Vi vet at mye av den billige oljen er funnet, og at mye av den vanskelige - den som ligger dypt på havbunnen, er igjen for å bli funnet. Og det er her vi og Aker Solution kommer inn. Vi har posisjonert oss og er fremst i verden på å levere disse riggene, sa Røkke.

Røkke henviste til det han kalte «de gamle byplanleggerne».

- De trodde at det ikke fantes noen løsning for den gamle hestemøkken. Så kom Henry Ford, og hestemøkk var plutselig ikke et problem. Jeg tror ikke CO2 vil bli det problemet i fremtiden det er i dag, var bilde Røkke brukte på hvorfor Aker Clean Carbon vil bli en del av miljømånelandingen til Jens Stoltenberg.

På vei inn til pressekonferansen unngikk Røkke pressen ved å snike seg inn en bakdør. Det eneste som avslørte hvilken dør var store livvakter som fysisisk dyttet unna en gruppe journalister.

Kjell Inge Røkke avsluttet klokka 16.40 pressekonferansen på denne måten:

- Hvis det viser seg at vi har rett, noe jeg tror vi har, så vil vi ikke bøye av uansett støy, sa Røkke og avsluttet konferansen.

Dagbladet.no følger pressemøtet live. Du kan se det hele live øverst i denne saken, og vi vil fortløpende oppdatere teksten. Diskuter saken i kommentarfeltet, og bidra gjerne på Twitter via #Aker.

MØTTE PRESSEN: Kjell Inge Røkke da han ankom pressekonferansen på Månefisken i Oslo onsdag.
Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
MØTTE PRESSEN: Kjell Inge Røkke da han ankom pressekonferansen på Månefisken i Oslo onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer
PARODIERTE BRUSTAD: Røkke brukte Sylvia Brustads hedmarksdialekt da han snakket om næringsministeren. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
PARODIERTE BRUSTAD: Røkke brukte Sylvia Brustads hedmarksdialekt da han snakket om næringsministeren. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer