- Jeg føler meg som en kriminell

I går fikk den norske pensjonisten Mona Helene Johansen, bosatt i Dals Långed i Sverige, besøk av namsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DALS LÅNGED (Dagbladet): Dagbladet har i to artikler skrevet om Mona Helene Johansen og andre norske pensjonister som har flyttet til Sverige med den informasjon at de kunne bo der og kun betale skatt til Norge.

Selv etter utallige henvendelser til svenske skattemyndigheter ble de aldri fortalt de korrekte reglene. Nå møter de samme pensjonistene enorme skattekrav til tross for feil informasjon. Informasjon de også har mottatt skriftlig.

I saken til Mona Helene Johansen har det gått så langt at myndighetene krever pant i hennes løsøre.

- Jeg føler meg som en kriminell, sier Mona til Dagbladet, etter at Kronofogdens (namsmannen) menn har forlatt huset.

Hun legger ikke skjul på at det var en ubehagelig opplevelse å måtte utlevere seg fullstendig til to fremmede menn.

- De reiste med beskjed om at det ikke var noe å pante, og jeg har jo ikke noe. Ikke en gang bilen har jeg. Den måtte jeg selge i forrige uke for å betale regninger, forteller Mona.

Demonstrasjon De to ansatte fra Kronofogden ble tatt på senga, da de ankom Monas hus i Hageveien. Godt over 20 personer, de fleste norske pensjonister i samme klemme som Mona, stilte med plakater og kraftige argumenter for ikke å gjennomføre jobben med utpanting. Men demonstrantene talte for døve ører.

DEMONSTRASJON: Kronofogdens menn ble møtte av en demonstrasjon, da de ankom kommer til Mona Helene Johansens hus for å ta utpanting i løsøret. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
DEMONSTRASJON: Kronofogdens menn ble møtte av en demonstrasjon, da de ankom kommer til Mona Helene Johansens hus for å ta utpanting i løsøret. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Dagbladet spurte dem om det å drive med utpanting beører dem som mennesker?

- Nei, ikke oss personlig. Vi har en jobb å gjøre, svarte de.

Ikke skriftlig Samtlige som deltok hos Mona har en historie å fortelle i dette skattedramaet. Men felles for dem alle er at de har søkt informasjon på forhånd, og fått vite at de ikke skal betale skatt til Sverige de første fire årene de bor der. Og ble de pensjonister i Norge før 2008, skal de ikke betale skatt til Sverige overhodet.

Når pensjonistene ber om å få svarene skriftlig, får de vite at de ikke vil få skriftlige svar.

- Jeg har sågar fått det svart på hvitt at de ikke skal svare skriftlig, forteller Jan Erik Andersen (70)

Han bor i Ed, et lite stykke unna Dals Långed.

Rettens vei Andre pensjonister som Jørn Tore Weckhorst og Anders Fredrik Bergersen, som arbeider mer systematisk med skatteproblemet, forteller at de nå blir oppfordret til å ta saken til rettsapparatet.

- Men det er ikke enkelt. Dette vil koste oss et sted mellom 1000 og 20000 kroner hver, forklarer Weckhorst.

STØTTE: Mona Helene Johansen har fått betydelig støtte i kampen mot skttemyndighetene. Flere hundre eposter daglig tikker inn. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
STØTTE: Mona Helene Johansen har fått betydelig støtte i kampen mot skttemyndighetene. Flere hundre eposter daglig tikker inn. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Ikke har de noen garanti for om de får medhold heller. Det som Mona og de øvrige pensjonistene håper på er at svenske politikere våkner, og ser hva som er i ferd med å skje.

De forteller at en stor gruppe norske pensjonister er i ferd med å bli skattegisler i Sverige, for de kan ikke en gang selge boligene. Prisene har falt betydelig siden husa og leilighetene ble kjøpt. Oppussingen er penger rett ut av vidnuet.