- Jeg føler meg sviktet

Laila Osmo (34) savner sårt sønnen Thor Antonio (6), som ble bortført til Mexico av faren for over tre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Nå føler hun seg sviktet av både Justisdepartementet og privatetterforsker Harald Olsen.

- Jeg har fått så mange skuffelser fra dem som skulle hjelpe. Justisdepartementet forsto ikke alvoret før det var for seint. Privatetterforsker Olsen har hatt altfor mye annet å gjøre til at min sak ble prioritert godt nok, sier Osmo.

Hun hadde levd sammen med guttens far ti år da han i september 1999 tok gutten med til sitt hjemland Mexico.

Uten noe forvarsel kom Laila Osmo hjem fra to dagers arbeid som flyvertinne og fant huset tomt. Dagen etter ringte guttens far fra Mexico. Han ga da uttrykk for at de ville komme tilbake, men det har aldri skjedd.

Sykmeldt

- Jeg ble sykmeldt i et år og har fått hjelp av lege til å takle situasjonen. Om nettene blir jeg liggende våken og tenke på hvor stor Thor Antonio er blitt. Jeg kjøper fremdeles klær til ham. Samtidig er jeg sint på faren og de som ikke har gjort jobben sin, sier hun.

I januar 2000 engasjerte Laila Osmo privatetterforsker Harald Olsen og reiste sammen med ham og søsteren til Mexico. De fikk møte sønnen, som kastet seg i hennes armer og ikke ville slippe taket igjen.

De avtalte å møtes på nytt dagen etter, men slik ble det ikke. Følget måtte rømme fra landet fordi de ble truet med arrestasjon for forsøk på kidnapping.

I februar i fjor hadde hun håp om å få møte sønnen igjen.

- Jeg reiste sammen med Harald Olsen til Mexico for å hente min sønn hjem. Vi hadde engasjert en etterforsker der borte også, men da vi kom fram, fikk vi vite at faren ikke var på samme adresse som før. Olsen hadde gjort for dårlige forberedelser.

Uteblivelsesdom

Barnets far hadde samtidig sørget for at en familiedomstol i Mexico ga ham foreldreretten.

- Det skjedde uten at jeg ble varslet om rettsforhandlingene. Dommeren hørte bare på faren og ga en uteblivelsesdom til fordel for ham. Ankefristen gikk ut før Justisdepartementet fikk reagert.

Laila Osmo har engasjert advokat Ove Veum i Bergen. Han var med i et møte i Justisdepartementet i oktober i fjor. Etter det har departementet sendt en begjæring til Mexico der de ber om at dommen fra familiedomstolen bli annullert på grunn av saksbehandlingsfeil, og at Haag-konvensjonens regler blir fulgt.

- Hjem til sommeren

Mexico har undertegnet Haag-konvensjonen, som bestemmer at bortførte barn skal tilbakeføres til landet de oppholdt seg i da de ble kidnappet.

- Jeg har satt meg en ny frist som betyr at Thor Antonio skal være hjemme igjen til sommeren. Om det tar enda lenger tid, er jeg redd jeg vil vurdere en illegal tilbakeførsel av min sønn.

KJEMPER VIDERE: Laila Osmo har kjempet en lang og krevende kamp for å få tilbake sønnen Thor Antonio som ble kidnappet og tatt med til Mexico i september 1999.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer