Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg føler meg virkelig hjemme

James Joseph Dresnok (65) angrer ikke på at han byttet side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dokumentaren «Crossing the Line» forteller den amerikanske avhopperen James Joseph Dresnok at han var lei av militærtilværelsen og at han fryktet straff for å ha forfalsket signaturen på permseddelen sin, melder nyhetsbyrået AP.

En vanskelig barndom og en bedragersk kone skal også ha bidratt til at den nå 65 år gamle avhopperen krysset den demilitariserte sonen og gikk over til Nord-Korea.

Midt oppi kontroversene rundt Nord-Koreas atomprøvesprengning og de USA-ledete sanksjonene mot Kim Jong Ils regime, forteller Dresnok at han ikke angrer på avgjørelsen han tok.

- Jeg føler meg virkelig hjemme. Jeg var bare en vanlig soldat. Jeg ga det opp og gikk over. Jeg ville ikke bytte med noen, sier Dresnok til AP.

Den siste avhopperen

Dresnok desserterte i 1962. Det samme gjorde Jerry Wayne Parrish og Larry Allen Abshier før Charles Jenkins drakk seg full og gikk over til fiendens side i 1965. I dag er Dresnok den eneste av de fire som er igjen.

Dokumentaren, som hadde verdenspremiere på Pusan International Film Festival i Sør-Korea, viser hvordan Dresnok nå snakker flytende koreansk, fisker med venner og går i klesbutikker - i tillegg til å sitere den avdøde presidenten Kim Il Sung.

Leiligheten hans er dekorert med portretter av både Kim Il Sung og Kim Jong Il. Men han er ikke helt kvitt hjemlandet. Dokumentaren viser at den amerikanske avhopperen bryter sammen når han får se et bilde av sin hjemby Richmond.

ANGRER IKKE: Bildet viser den amerikanske desertøren James Joseph Dresnok (65) foran en statue av Nord-Koreas avdøde president Kim Il Sung. I dokumentaren «Crossing the Line» forteller avhopperen at han ikke angrer på at han gikk over til fiendens side og at han ikke har noen planer om å flytte derfra. Foto: AP/Scanpix
ANGRER IKKE: Bildet viser den amerikanske desertøren James Joseph Dresnok (65) foran en statue av Nord-Koreas avdøde president Kim Il Sung. I dokumentaren «Crossing the Line» forteller avhopperen at han ikke angrer på at han gikk over til fiendens side og at han ikke har noen planer om å flytte derfra. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Søkte asyl

På tross av begeistringen for sitt nye hjemland, kommer det frem i dokumentaren at Dresnok sammen med de tre andre amerikanerne forsøkte å flykte fra Nord-Korea ved å søke asyl på den sovjetiske ambassaden i Pyongyang i 1966.

- Jeg var litt ukomfortabel, en annen rase, en annen farge, andre tradisjoner, en annen ideologi, forteller Dresnok.

- Ubehageligheten med at folk så på meg når jeg gikk ned gata: «Åh, der går den amerikanske bastarden».

Etter det mislykkede forsøket på å komme seg ut, sier Dresnok at han jobbet hardt for å passe inn, og har siden spilt i en rekke filmer og tv-show, alltid i rollen som den onde amerikaneren.

Likte ikke Jenkins

Nå har Dresnok funnet seg til rette og godtatt en tilværelse i Nord-Korea. Han har vært gift to ganger og har tre sønner. Hans to eldste sønner går på Foreign Language School i Pyongyang, en av sønnene, James, ønsker å bli diplomat.

- Jeg er kanskje av en annen rase, jeg har kanskje en annen hudfarge, men faen heller, jeg skal sette meg ned og lære deres måte å leve på, sier Dresnok, som i dag lever av å undervise i engelsk.

image: - Jeg føler meg virkelig hjemme

Dresnok forteller også at han hadde et betent forhold til avhopperen Charles Jenkins, som overga seg til amerikanske myndigheter og nå lever i Japan.

Ifølge Dresnok prøvde Jenkins å sjefe over de andre amerikanerne.

<B>OVERGA SEG: </B>Charles Robert Jenkins sammen med sin japanske kone Hitomi Soga og hans to døtre Brenda og Mika. Jenkins overga seg og måtte sone fengselsstraff for at han i 1965 deserterte og gikk over til Nord-Korea.