Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg føler nesten at jeg har mista en del av meg selv

Kollegaer og venner i Presse-Norge i sorg. Se Carstens reportasjer her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Han etterlater seg et stort savn, fordi han var en så dyktig utenriksjournalist samtidig som han var en kollega som til de grader nød respekt utover det ordinære, sier Dagblad-redaktør Anne Aasheim om Carsten Thomassen.

Han ble i går skutt og drept i Afghanistan. Samme dag hadde han sin siste sak på trykk i Dagbladet.

Den handlet om påstandene om at Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg forsøkte å påvirke hvem som skulle bli A-pressens neste sjef.

Thomassen jobbet i Dagbladets samfunnsavdeling med politikk og utenriksstoff.

Nederst i denne saken kan du se faksimiler av noen få av de mange gode artikler Carsten Thomassen har skrevet for Dagbladet, etter at han begynte i avisa i 1999.

Reportasjene er blant annet fra Iran, Afghanistan, USA og Indonesia

- Jobbet så bra sammen

Carsten Thomassen var en av de mest dyktige og erfarne utenriksjournalister i norsk presse

Han er dypt savnet.

image: - Jeg føler nesten at jeg har mista en del av meg selv

- Vi jobbet så bra sammen og hadde det så ålreit sammen, sier Jacques Hvistendahl til Dagbladet.no.

Det siste halvannet året jobbet han og Carsten Thomassen tett sammen.

De to har vært på reportasjereiser til blant annet Iran, Afghanistan, Syria og Libanon.

- Vi jobbet dag og natt da vi var på tur. Vi hadde det så moro, vi syntes alltid at vi fikk det til. Carsten bidro med sin vanvittige kunnskap på alle nivåer. Og jeg hadde lyst til å bidra med noe til hans kunnskap med mine bilder. Han har vært en helt fantastisk person å jobbe med og for, sier Hvistendahl.

De to var blant annet med å nødlande sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Kandahar i januar i år.

- Etter at vi nødlanda, ble vi sittende fast i en leir. For å få sendt hjem stoffet, måtte Carsten legge seg ned i grusen utafor det foreløpige oppholdsstedet vi hadde. Der lå vi på bakken og fikk til slutt kontakt med nettet, og klarte å sende stoffet, sier fotografen.

- Mista en del av meg selv

Jacques Hvistendahl begynte som fast fotograf i Dagbladets samfunnsavdeling i september i fjor, etter at han hadde vært fotosjef i avisa i flere år.

- Jeg føler nesten at jeg har mista en del av meg selv. Han var en stor del av det jeg fikk til dette året, da det var så viktig for meg å komme i gang igjen. Han bidro veldig til å få meg videre. Men vi hadde så mye mer vi skulle gjøre, sier han.

De to hadde planlagt å reise til Afghanistan i vår, og det var en av grunnene til at Thomassen nå deltok på turen med Støre.

- Som olje på opprørt hav

Arvid Bryne var utenriksredaktør i Dagbladet 1999, og var den som ansatte Carsten Thomassen i avisa.

- Jeg hadde stor sans for Carsten. Han ga seg aldri ut for å være noe han ikke var. Og var det noe han ikke visste, så fant han det ut. Han var en briljant fyr, sier Bryne til Dagbladet.no.

Han mener Carsten Thomassen er et godt eksempel på at en oppnår mer med et vennlig smil enn med å være opphisset.

- I gamle dager kunne det gå hardt for seg på utenriksavdelingen og det var mange sterke personligheter. Jeg tror de andre i redaksjonen kalte avdelingen for «Balkan». Men Carsten var som olje på opprørt hav, sier den tidligere utenriksredaktøren.

Carstens reportasjer

Et søk Carsten Thomassens navn i Dagbladets tekstarkiv gir 1325 treff. Han var med andre ord en svært produktiv journalist. Men han var ikke bare produktiv. Han har også skrevet en lang rekke strålende utenriksreportasjer og dagsordensettende politiske saker.

Som da han i januar 2006 avslørte at Kristin Halvorsen ville ha en boikott av Israel.

Saken ble stor i norsk offentlighet, Jonas Gahr Støre måtte skrive unnskyldningsbrev til Condoleezza Rice og Halvorsen måtte til slutt be om unnskyldning.

Som da han etter tsunamien i 2005 dro til Indonesia sammen fotograf Sveinung Uddu Ystad.

Slik begynte en av hans reportasjer derfra: « Dagbladets reportere er i Aceh i Indonesia - området som ble rammet aller hardest av katastrofen. I går kom Maulidar (30) hjem til sin bardoms landsby, med et løvtynt håp om å finne igjen familien».

Senere redigerte han sammen med Gunnar Ringheim boka som Dagbladet ga ut om tsunamien

Det siste bildet av Carsten Thomassen som finnes i Dagbladets bildearkiv, ble tatt da han og Jaques Hvistendahl dro til Iran i fjor høst. Derfra leverte de en rekke saker, blant annet:

Vet ikke om pappa er død eller levende

Her blir hun tatt av klespolitiet

Khomeins barn

De to var også i Afghanistan i høst, og leverte da blant annet disse sakene:

Tida som flyktning var bedre

Bygger landet stein for stein

Sistnevnte reportasje handler blant annet om hvordan Mohammed Omar og Mohammed Ali må hugge stein for å kunne lage grunnmuren til en ny politistasjon i nærheten av landsbyen Kateh Qala.

Innledningen av artikkelen kunne like godt vært hentet fra en klassisk roman: «De kaller seg Mohammed Omar og Mohammed Ali og de står på en forblåst kolle og hakker stein med slegge. Steinene skal om tid og stunder bli grunnmur for en ny politistasjon, et steinkast fra landsbyen Kateh Qala, dypt inne i dalene øst for provinshovedstaden Maimana». 

- Genuin formidlingsevne

Carstens reportasjer vil bli savnet. Personen og kollegaen Carsten Thomassen er allerede dypt savnet i Dagbladet.

- Han hadde sånne sosiale egenskaper som gjorde ham til en aktet kollega. I tillegg var han på alle mulige måter en fremragende utenriksjournalistikk med et stort og brennende engasjement for hele verden, ikke minst Afghanistan, hvor han endte sitt liv, sier Aasheim til Dagbladet.no.

Mange har fremhevet at Thomassen var en svært kunnskapsrik journalist. Men det er heller ikke mange i Presse-Norge som skriver så godt som Thomassen.

- Han hadde en genuin formidlingsevne som gjorde at han laget gode fortellinger ut av det meste. Han klarte å sette det utenrikspolitiske bildet inn i et system med utgangspunkt i enkeltpersoner. Han hadde en utrolig god penn og en veldig formidlingskraft.


Tidligere kollegaer i sorg

Torgny Hasås, nå journalist i LO-Aktuelt, ble tatt i mot av Carsten Thomassen da han begynte i sin første sommerjobb i Klassekampen i 1993:

- Det var tre av oss sommervikarer som delte kontor: Hege Storhaug, Carsten og meg selv. Carsten hadde vært der litt lenger enn oss, og han sørget hele tiden for at vi alle følte oss vel.

- Det er tre karakteristikker som umiddelbart sitter på netthinnen i minnet om Carsten: hjertelig, usnobbete og inkluderende, sier Hasås til Dagbladet.no.

- Også etter vi vi begynte å jobbe hver våre steder, var det alltid hyggelig å prate med Carsten. Han var en kollega det var naturlig å snakke med etter pressekonferanser, og han hadde også stor innsikt i det fagområdet jeg jobber med nå, fagbevegelse, sier Hasås.


- Den mest talentfulle


Jon Magne Lund, redaktør i Vårt Land og leder i Oslo Redaktørforening, var sjefredaktør da Carsten Thomassen begynte i sommerjobb i Vårt Land i 1998.

- Vi fikk en anbefaling fra vår nåværende kollega Martin Eikeland, som hadde vært journalistlærer for Carsten på Gimlekollen i Kristiansand. Han fortalte at Carsten var den mest talentfulle journaliststudenten han noen gang hadde undervist. Og han gjorde et usedvanlig godt inntrykk det halvåret han var hos oss: en strålende journalist, kunnskapsrik, allsidig og belest. Han kunne ta svært mange oppdrag på sparket, og han viste en spesiell interesse for utenriksstoffet, sier Lund til Dagbladet.no.

Han har nettopp vært i Trefoldighetskirken og skrevet i minneprotokollen for Carsten Thomassen der.

Lunds venn, presten Per Arne Dahl, åpnet i dag kirken klokka 12.

- Det er mange her i huset som har pratet om Carsten i dag. Vi som hadde gleden av å jobbe og bli kjent med han, husker ham som en usedvanlig hyggelig kollega, som var skikkelig på alle måter, sier redaktør Jon Magne Lund.


Mistet kollega i 1992

Mange i mediehuset Vårt Land har et nært forhold til å miste en kollega på jobb. I 1992 ble Vårt Land-fotografen Helge Hummevoll skutt og drept på jobb i Sør-Sudan.

- Dette viser hvor sårbart det kan være å oppholde seg i begivenhetenes sentrum. Og da vet vi at Carsten ikke var en som oppsøkte farlige situasjoner, sier Jon Magne Lund.

Her kan du se faksimiler av flere av Thomassens reportasjer:

DET SISTE BILDET: Dette bildet er det siste av Carsten Thomassen i Dagbladets bildearkiv. Det ble tatt i forbindelse med søknaden hans om visum før en reportasjetur til Iran i fjor høst.
CARSTEN PÅ JOBB: Carsten Thomassen var en av Norges fremste utenriksjournalister. Her er han fotografert i Indonesia, da han dekket tsunamien i landet.
MED SKUDDSIKKER VEST I AFGHANISTAN I 2007: - Han var på alle mulige måter en fremragende utenriksjournalistikk med et stort og brennende engasjement for hele verden, ikke minst Afghanistan, hvor han endte sitt liv, sier Anne Aasheim om Carsten Thomassen.
TAR I ET TAK: Da Carsten Thomassen og Tore Bergsaker var i New Orleans, etter katastrofen i 2005, opplevde de litt av hvert. Blant annet en punktering.
CARSTENS EGET BILDE: Carsten Thomassen var ikke bare en god journalist. Han tok også bilder. Her fra en reportasjereise i Brasil, der han dro rundt i landet på egenhånd.
I BRASIL: Dette bildet tok Carsten da han var i Xingu-reservatet i Brasil i 2006.
I PAKISTAN: I 2003 var Carsten Thomassen på reportasjereise med Henning Lillegård i Pansjirdalen i Pakistan.
SENDTE HJEM STOFFET: Da flyet med Jonas Gahr Støre og det norske pressekorpset nødlandet i Kandahar, måtte Carsten improvisere for å få sendt stoffet hjem. Men han klarte det, som han alltid gjorde.
I DARFUR I 2004: Slik merket Carsten selv dette bildet i Dagbladets bildearkiv: De er drevet på flukt fra nedbrente landsbyer over hele Darfur. De søker trygghet i overfylte flyktningleirer. Her forteller noen av de 1,4 millioner flyktningene om sine liv, om flukten og om framtida. Aisha Abdallah Ahmad (24) Kalma flyktningeleir.
I DARFUR I 2004: Slik merket Carsten selv dette bildet i Dagbladets bildearkiv: Borgerkrigen i Darfur Flyktninger. Gutt og sovende barn i flyktningeleiren Abu Shouk, El Fasher.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media