Grottefesten i retten:

- Jeg føler på en skam

Da den tiltalte 26-åringen skulle forklare seg om de mest dramatiske minuttene i grotta, tok han til tårene: - Det luktet eksos i luften, og jeg tenkte at dette kan ikke være bra.

«RAVE CAVE»: Grottefesten ble arrangert i en avstengt fjellannlegg i krysset mellom Collets gate og Uelands gate. Facebook-arrangementet fikk navnet «Rave cave». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«RAVE CAVE»: Grottefesten ble arrangert i en avstengt fjellannlegg i krysset mellom Collets gate og Uelands gate. Facebook-arrangementet fikk navnet «Rave cave». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): - Hadde jeg visst mye av det jeg vet i dag, hadde jeg absolutt aldri vært med på noe liknende. Dette er noe som har preget meg lenge, og jeg har vært bekymret for de fornærmede og synes ikke dette er en gøy posisjon å være i.

Den grottefest-tiltalte 26-åringen var tydelig preget da han skulle avgi sin frie forklaring for retten onsdag, og måtte be om en pause midt i forklaringen.

- Jeg føler på en skam over å ha deltatt på festen og for å ha bidratt til den, sa han blant annet.

Tidligere samme dag har den andre tiltalte (27) i saken forklart seg om den mye omtalte bunkerfesten på St. Hanshaugen i Oslo sommeren 2020.

Les mer av hans forklaring i denne saken:

Mennene i 20-åra er tiltalt for uaktsomt å ha forårsaket forgiftning som medførte allmenn fare for liv eller helse. Dette har begge nektet straffskyld for.

De to er også tiltalt for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven, som i tiltalen beskrives som særlig graverende. Dette har de erkjent delvis straffskyld for.

«Et perfekt lokale»

På tidspunktet festen ble arrangert var det corona-restriksjoner i Norge.

Det gjorde det vanskelig å arrangere fester innendørs, forteller den tiltalte (26). Den samme sommeren hadde han og flere venner arrangert ulike fester i parker, og blant annet på byggeplassen til Sommerro-hotellet, i Oslo.

Tiltalte (26) forteller at det var i løpet av den sommeren at den andre tiltalte (27) oppdaget den avstengte grotta på St. Hanshaugen og pekte den ut som et mulig festlokale.

Seinere skal de to tiltalte og noen andre ha dratt til grotta for å sjekke den ut.

Ikke lenge etter dette hadde de den første av tre mindre fester i bunkeren. Alle disse tre festene skjedde i forkant av «den store grottefesten», hvor 200 personer ble invitert.

- Da begynner vi å skjønne at grotta er større enn vi trodde første gang. Vi tenker at dette er et perfekt lokale, og antok på det tidspunktet at det var et ganske harmløst sted, forteller tiltalte (26) om den første festen de hadde i grotta.

Overrasket av VG-journalist

Ikke lenge etter dette blir plutselig alle invitert til et Facebook-arrangement av tiltalte (27), forteller tiltalte (26).

«Alle» er blant annet en vennegjeng som har samlet seg i en Snapchat-gruppe med navnet «Direktoratet for rusmisbrukere». Denne gruppa ble seinere en viktig arena for planleggingen av grottefesten.

På Facebook-arrangementet, som fikk navnet «Rave cave x Release party», sto både tiltalte (26) og tiltalte (27) som arrangører. Tiltalte (26) mener at han selv aldri har vært med på å invitere til grotta på Facebook.

- Jeg visste ikke at jeg var satt opp som arrangør på arrangementet. Det ble jeg opplyst om på sykehuset da VG ringte meg, sier 26-åringen.

«Hva er det som skjer?»

Seinere spoles det fram til hva som skjedde da festen tok et dramatisk vendepunkt et sted mellom klokka 03 og 04 på natta.

- Lyset og musikken begynte å fuske, og da tenkte jeg at jeg skulle sjekke på kablene. Mens jeg følger kablene ut av rommet, oppdager jeg en person liggende rett på utsida, forteller 26-åringen og fortsetter:

- Jeg tenker «Hva er det som skjer? Er han for full eller for rusa?» Så ser jeg at begge dørene til aggregat-rommet er åpne.

Inne i bunkeren var det plassert et dieselaggregat i et rom som var forsøkt avstengt med gaffateip og superlim. Aggregatet forsynte festen med strøm.

Da døra inn til rommet der aggregatet sto ble brutt opp i løpet av natta, spredte det seg eksos i grotta, ifølge tiltalen.

BEVISSTLØSE: Natt til søndag 30. august ble sju personer sendt til sykehus etter det politiet mener var en ulovlig fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat / Øystein Andersen / Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

«Alle skal ut nå»

- Det er litt vanskelig å tenke hva som går gjennom hodet mitt på det tidspunktet. Det luktet eksos i luften, og jeg tenker at dette kan ikke være bra, forteller den 26 år gamle mannen.

Han husker deretter at han løp ut og ga beskjed til tiltalte (27) om at folk svimer av.

- Jeg sa at «dette ser ikke bra ut, vi må avslutte festen». Folk gikk rolig ut, det var ingen panikk, forteller han videre.

Tiltalte (26) skal deretter ha gitt beskjed om at «alle skal ut nå».

Han beskriver at han i løpet av de neste minuttene oppdager flere som har besvimt, som han med hjelp fra flere andre forsøker å bære til utgangen av grotta.

- Jeg tenkte at «vi må bare få dem ut». Da tenker jeg også at det må være på grunn av gassen, så jeg tok av skjorta mi og holdt den over ansiktet, forteller mannen.

Forsto først ikke omfanget

Etter hvert begynner han selv å miste kraften i beina mens han prøver å hente ut personer som har besvimt. Rundt denne tida dukker også de første politibetjentene i grotta opp.

- Jeg henter de siste personene i det innerste rommet, det er flere som hjelper. Det var mange gjorde en innsats for å få folk ut.

Det er ikke før tiltalte (26) kommer på utsida av grotta at han får greie på hvor mange ambulanser og politibiler som har rykket ut til festen.

- Jeg har ikke klart å ikke tenke på hva som har skjedd, jeg har jobbet på automatikk hele veien. Så begynner jeg å kjenne smerter i brystet, forteller mannen.

Han skal deretter ha blitt kjørt i ambulanse til Ullevål sykehus, hvor han ble liggende til observasjon i to dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer