-  Jeg føler skam for rasismen

Politioverbetjent Finn Abrahamsen føler skam for at vi har rasister her i landet. Han har sett flere mørkhudede drapsmenn enn de fleste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Folk roper skjellsord etter innvandrere på gata og reiser seg opp når en innvandrer setter seg ved siden av dem på bussen. Det er en skam for oss nordmenn at vi har sånne tendenser, sier Abrahamsen.

Denne uka ledet han pågripelsen av en mann av somalsk opprinnelse etter trikkedrapet i Oslo.

-  Har ikke disse folka fått nok, tenkte jeg da vi fikk høre at det sannsynligvis var en somalier som hadde gjort det. Jeg vet hvor stor skade en sånn sak gjør på hele somaliermiljøet.

Han har vært sjef for Voldsavsnittet i Oslo politidistrikt i ti år, og er en populær politimann på gata.

- Hils fra meg

-  Er du han Finn Abrahamsen? spør en somalisk mann, for å få bekreftet at det er politioverbetjenten fra TV, radio og aviser som går nedover Grønlandsleiret.

Han tar Abrahamsen i hånda:

-  Takk skal du ha. Bra at du tok ham. Han var farlig. Men han hadde det veldig vanskelig, sier somalieren.

-  Jeg har ikke hatt noe sted å bo på tre år. Jeg lever på gata. Så jeg skjønner hva han gikk gjennom.

Abrahamsen svarer kontant:

-  Da skal du gå til sosialkontoret og si at de må hjelpe deg. Vis dem avisene og si at du må ha deg et sted å bo, og så kan du hilse dem fra meg. Fra Finn Abrahamsen.

Somalieren smiler, nikker og går fornøyd videre. Han skal hilse.

-  Hyggelige folk

-  Det er hyggelige folk, og de aller fleste er lovlydige. Men mange har opplevd grusomme ting i hjemlandet. Da er det tøft å komme hit og se at noen hater dem og vil ha dem ut, sier Abrahamsen.

Han har ansvaret for 30 politifolk som etterforsker mellom åtte og 14 nye drap hvert år. Politimannen ser mange meningsløse drap og fortvilte pårørende. Men han blir ikke sint når han møter en gjerningsmann.

-  Jeg kan ikke bli sint. Jeg blir lei meg. De som sitter på avhørsrommene har sin historie. Det er ikke vår jobb å hevne oss. Det blir for primitivt. Politiet skal finne gjerningspersonen, skaffe bevis, og så skal domstolen avgjøre straffen.

Ikke skuggeredd

-  Han har aldri vært skuggeredd, sier politiinspektør Iver Stensrud, som er fornøyd med at Abrahamsen har uttalt seg om både psykiatri og knivsalg.

-  Vi som ser problemene på nært hold, må få fortelle hvordan situasjonen er. Det må være lov å sparke i gang en debatt, sier han.

Abrahamsen fikk lov til å vise fram kniven som ble brukt under drapet på trikken.

-  Jeg ville vise fram drapsvåpenet for at folk skal få vite om forholdene. Det er mange som ikke er klar over at det faktisk er lov å kjøpe slike drapskniver her i landet. Nå vet de det, og vi har fått en debatt om det er sånn vi vil ha det.

Han har også fått i gang en debatt om psykiatrien.

Er ikke dum

-  Mange somaliere har psykiske skader. Jeg skjønner ikke at ingen gjør noe med det problemet. Dersom de ikke får hjelp, havner de jo her hos oss.

Det er sånne uttalelser, meninger som gjør at Abrahamsen kanskje er landets mest populære politimann. Blant journalister. Han er en av de få som kan være på TV. Han sier ikke «ingen kommentar».

-  Jeg bruker pressen til å få ut informasjon. Men jeg kan ikke delta i noen debatt. Jeg forteller om politiets arbeid, så kan debatten gå blant politikerne etterpå, sier han.

Men noen ganger strekker han det litt lenger.

-  Den som sitter nærmest hendelsen, må jo få lov til å ha en liten form for mening om det som har skjedd. Det blir jo nesten litt corny om jeg ikke skal få lov til å si noe. Jeg er jo ikke dum. Tror jeg da, ler han, og går mot politihuset.

Han blir stoppet på veien.

-  Er du Finn Abrahamsen? spør enda en somalier, som gjerne vil ha et håndtrykk. Somalieren smiler, ser på meg og sier:

-  Alle vet jo hvem han er.

ALDRI HEVN: Finn Abrahamsen har fått brev fra folk som mener at mannen som er tatt for trikkedrapet fortjener å dø og havne i helvete. - Det er syke folk. Vi i politiet løser vår oppgave uten å ta hevn. Hevn er primitivt, sier han.