Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg føler uro og smerte for mitt barnebarn

Terrormistenkte Saifa (19) pågrepet i Pakistan med sønnen (2) på fanget.

BEKYMRET: Helena Benaouda stilte i 2007 opp i media og kjempet for å få datteren Safia løslatt fra fengsel i Etiopia. Nå er datteren pågrepet i Pakistan. Foto: Felipe Morales/Svenska Dagbladet/Scanpix
BEKYMRET: Helena Benaouda stilte i 2007 opp i media og kjempet for å få datteren Safia løslatt fra fengsel i Etiopia. Nå er datteren pågrepet i Pakistan. Foto: Felipe Morales/Svenska Dagbladet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Svenske Amnesty frykter at svenskene som er pågrepet i Pakistan, mistenkt for terrorvirksomhet, kan ha blitt utsatt for tortur, melder Aftonbladet.

Nå melder nyhetsbyrået TT at Safia Benaouda, den 19 år gamle svenske jenta som ble pågrepet, kan bli løslatt.

Hun er pågrepet for terrorisme for andre gang.

TT siterer en kilde med innsyn i saken som sier at pakistanske myndigheter ikke mistenker 19-åringen for terrorisme. Svensk UD håper derfor at hun og sønnen (2) i løpet av kort tid kan settes fri og overleveres til svenske myndigheter.

Safias mor, Helena Benaouda, var i går dypt bekymret over situasjonen.

Hun har måttet hjelpe svenske myndigheter med å identifisere sitt to år gamle barnebarn, som satt på morens fang da hun ble pågrepet, på et bilde som er blitt sendt fra pakistanske myndigheter.

Den bekymrede mor og bestemor har fått informasjon om at Sveriges ambassade i Islamabad prøver å komme i kontakt med 19-åringen.

- Jeg føler uro og smerte for mitt barnebarn og over situasjonen, skriver hun i åpent brev som er gjengitt i en rekke svenske medier.

UD bekymret

I går bekreftet pakistanske myndigheter åpent at de hadde pågrepet de svenske statsborgerne. Helena Benaouda skriver at det er en lettelse.

- Det innebærer at det opprettes en viss kontakt med min datter og gjennom det med barnet, skriver hun ifølge Expressen.

Ifølge Svenska Dagbladet håper hun nå på et samarbeid med den svenske ambassaden «med barnets beste som prioritet»

- Barnebarnets vanskelige situasjon og hennes beste er min fremste prioritet nå, skriver hun.

Svensk UD er bekymret over barnets situasjon.

Safia Benaouda ble i 2007 pågrepet og fengslet i Etiopia sammen med sin ektemann Munir Awad, mistenkt av myndighetene for å være jihadkrigere i Somalias krig mot Etiopia. Den gang var Benaouda gravid. De ble til slutt løslatt uten at det ble gjennomført noen rettssak. Helena Benaouda kjempet den gang en hard kamp for å få datteren løslatt.

Helena Benaouda har ledet Sveriges muslimska råd. Hun kom i kontakt med flere muslimer da hun flyttet fra Sverige til Finland i 1979, og konverterte senere til islam. Før hun flyttet het moren Fagerdin til etternavn.


- Endret seg

Pakistanske myndigheter mener Safia Benaouda (19), ektemann Munir Awad (28) og svenske Mehdi Ghezali (30), som lenge satt fengslet på Guantanamo, var i følge med flere terrorister da de ble pågrepet. Ifølge myndighetene var de på vei til al-Qaidas base i Miranshah i grenseområdet Waziristan mellom Pakistan og Afghanistan for å møte Taliban-lederen Zahid Noor.

De ble pågrepet 28. august i år.

En av Safias brødre sa i går til Expressen at hun endret seg etter at hun ble sammen med Munir Awad, mannen hun endte med å gifte seg med.

- Den Safia jeg kjenner er en vanlig tenåringsjente. Men de siste to-tre årene etter at hun ble sammen med ham, har hun blitt annerledes, sa broren til avisa.

PÅGREPET: Safia Benaouda. Foto: Expressen
PÅGREPET: Safia Benaouda. Foto: Expressen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling