«Jeg føler vel både lettelse og tristhet»

- Jeg er ikke bare glad i dag. Jeg føler vel både lettelse og tristhet. Men jeg måtte gjøre noe. Situasjonen var uholdbar. Og det gir meg en god følelse å gjøre det som er riktig for partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Ap-leder Thorbjørn Jagland på tampen av den dramatiske dagen: Han overlater til Jens Stoltenberg å være partiets frontfigur.

Etter langvarig velgerkrise og lammende lederstrid i partiet hadde han knapt noe valg.

Kjempet mot tårene

Jaglands nære venn og politiske våpendrager gjennom mange år, Yngve Hågensen, sier det slik:

- Det var et nødvendig og riktig grep for at partiet igjen skal kunne snakke om politikk.

Ifølge Jagland visste Stoltenberg bare at skiftet skulle skje i god tid før valget. Men først onsdag ble arvtakeren varslet om at skiftet skulle skje nå.

- Jeg fikk bare tjue minutter av Gro. Jens fikk et døgn, fleiper Jagland.

Men det var et politisk og personlig drama som utspant seg i den storslåtte konferansesalen i Oslo Plaza hotell i går. Det er sjelden Jagland uttrykker personlige følelser. Men da arvtakeren Jens Stoltenberg talte om Jaglands imponerende personlige styrke, kjempet partisliteren fra Lier mot tårene.

At Jens Stoltenberg først dagen før ble kjent med dagen og timen for maktskiftet, kan tyde på at Jagland har vært usikker på beslutningen siden valget.

Han har villet se an om lederdebatten stilnet. Men nå var situasjonen nærmest desperat i partiet.

Jagland har gjentatte ganger sagt at han vil komme tilbake som statsminister. Likevel ser ikke Jagland det som et personlig nederlag at han nå trer tilbake.

- Så lenge jeg er statsministerkandidat, kan jeg ikke si noe annet. Derfor kunne jeg ikke si noe annet til Dagbladet i går heller. Men nei, jeg ser det ikke som et nederlag. Jeg vil ikke sette mine personlige interesser over partiet. Men det har selvsagt ikke vært lett for meg personlig heller. Jeg er ikke bare glad i dag. Men jeg gjør det som er best for partiet, sier Jagland.

Hardt for familien

Jagland sier til Dagbladet at han allerede før kommunevalget var inne på tanken om å overlate oppgaven som statsministerkandidat til Jens Stoltenberg på det rette tidspunkt.

- Jeg kunne tatt beslutningen da, men situasjonen for partiet ville blitt enda mer uholdbar. Jeg så det som nødvendig å roe ned situasjonen og få på plass en budsjettavtale som også inkluderte at partiet aksepterte kontantstøtten. Jeg ville ta ansvaret for det selv, uten å belaste en ny frontfigur, sier Jagland.

Jaglands foreldre sa på TV i går at de har mistet nattesøvnen på grunn av presset mot sønnen. Sterkt rørt fortalte Jagland også at han og hans kone er kommet hverandre nærmere under det voldsomme presset han har vært under i lang tid.

- Jeg vil ikke sin noe mer om dette, det blir for privat. Men alle kan tenke seg hvordan dette har vært, sier Jagland. Men han avviser at hensynet til familien har vært utslagsivende for beslutningen.

- Det var en helhetsvurdering som gjorde at jeg kom til dette, ingen enkeltbegivenhet. Det kunne ikke fortsette slik for Ap.

Jagland sier han tok den dramatiske beslutningen om å trekke seg som statsministerkandidat og parlamentarisk leder etter valget i fjor høst. Og han tok den alene, uten rådføring med andre enn sin kone, sa han. I januar ble Jens Stoltenberg bedt om å bli partiets statsministerkandidat.

Fikk ikke råd

- Jeg har ikke fått råd fra noen. Det er ingen som kan gi råd om slike ting, sier Jagland. Han sa at LO-leder Yngve Hågensen, som ifølge tradisjonen er leder av valgkomiteen i Ap, ble varslet kvelden før.

Men det er all grunn til å tro at en kriseløsning for partiet har vært tema mellom Hågensen og Jagland en god stund.

«No vil eg heim, eg har sett nok,» sang Bjørn Eidsvåg nærmest profetisk ved innledningen til landsstyremøtet. Og Jaglands budskap til landsstyret en halv time seinere betyr i realiteten at han er tilbake der han startet, på partikontoret.

Nå er det grunn til å tro at han blir gjenvalgt som partileder.

TRER TILBAKE: Thorbjørn Jagland setter kursen mot partikontoret etter TV-opptredener sammen med rådgiver Øystein Singsaas.