SÅ BREIVIK: Bjørn Bekkelund, Lisbeth Tomteberget og deres sønn Mikael ble i går vitne til politiets rekonstruksjon av massakren på Utøya. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
SÅ BREIVIK: Bjørn Bekkelund, Lisbeth Tomteberget og deres sønn Mikael ble i går vitne til politiets rekonstruksjon av massakren på Utøya. Foto: Øistein Monsen / DagbladetVis mer

- Jeg følte avsky da jeg skjønte det var ham

Familien sier det var sjokkerende å være så nær Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTVIKA (Dagbladet):  Lisbeth Tomteberget, samboeren Bjørn Bekkelund og deres sønn Mikael ble i går vitne til politiets rekonstruksjon av massakren på Utøya.

Familien var og bada ved Utvika Camping da de fikk øye på en VG-fotograf med en lang telelinse. Deretter oppdaget de et helikopter i lufta og båter på sjøen rundt øya.

Følte avsky - Så så vi en person med rød genser borte ved ferga MS Thorbjørn, sier Bjørn til Dagbladet.

Han forstod kjapt at det måtte være politiet som gjennomførte en rekonstruksjon, og at mannen med rød genser var massemorderen Anders Behring Breivik.

- Jeg følte avsky da jeg forstod at det var ham, og vi bestemte oss for å forlate stranda.

Sjokkerende å være så nær Han sier at han synes det er forferdelig at Breivik fikk reise tilbake til Utøya før de pårørende.

- Jeg er ennå kvalm, og synes det er fælt å tenke på. Nakkehårene reiser seg, sier Bjørn.

Før de forlot stranda tok Lisbeth fram sitt eget kamera og forsøkte å ta bilder fra rekonstruksjonene.  Hun sier det var sjokkerende å være så nær drapsmannen.

Fornøyde med jobben Politiet har fram til nå vært svært tilbakeholdne med opplysninger om rekonstruksjonen. På en pressekonferanse tidligere i dag fortalte politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby at det var fordi de ønsket mest mulig fred og ro rundt avhøret ute på Utøya, som han spesifiserer at ikke var en teknisk rekonstruksjon.

- Vi er fornøyde med at vi fikk jobbe i ro, og at det ikke er blitt større oppmerksomhet rundt saken enn det det har blitt, sier Kraby.

Han var selv til stede på Utøya i går, og forteller videre at avhøret foregikk uten dramatikk av noe slag.

Mange nye detaljer - Han har hele tida vært rolig, detaljert og samarbeidsvillig, og det var han også ute på Utøya. Mange nye detaljer kom fram i dette avhøret, sier Kraby, men ønsket ikke å gå noe nærmere inn på hva disse detaljene gikk ut på.

TOK BILDE: Lisbeth Tomteberget tok bilder fra rekonstruksjonen på Utøya i går. Hun sier det sjokkerer henne å ha vært så nær massemorderen Breivik. Foto: Lisbeth Tomteberget
TOK BILDE: Lisbeth Tomteberget tok bilder fra rekonstruksjonen på Utøya i går. Hun sier det sjokkerer henne å ha vært så nær massemorderen Breivik. Foto: Lisbeth Tomteberget Vis mer

Han forteller at det tidlig ble klart for etterforskerne at de ønsket  ta med seg siktede tilbake til åstedet, fordi dette ofte viser seg å være til god hjelp for hukommelsen til både vitner og personer som er siktet i drapssaker.

- Dette er særlig i viktig denne saken, fordi det er en svært dramatisk sak, sier han, og forteller videre at politiet tok nøye vurderinger i forkant av avhøret.

- Hensynet til omkomne, skadde og pårørende var sterkt til stede. Konklusjonen var at det ville være riktig også av hensyn til de etterlatte, så de skulle få vite mest mulig om det som skjedde der ute. Jeg tror svært mange har behov for å vite mest mulig om omstendighetene rundt hvert enkelt drap, sier han.

VAR TILBAKE: Massemorder og terrorsiktede ANders Behring Breivik var i går tilbake på Utøya, sammen med politiet for å gjennomføre en rekonstruksjon av massakren. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
VAR TILBAKE: Massemorder og terrorsiktede ANders Behring Breivik var i går tilbake på Utøya, sammen med politiet for å gjennomføre en rekonstruksjon av massakren. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer