VED FISKEHALLEN: På parkeringsplassen ved Fiskehallen skal den australske turisten Remo Lapedota og hans kone ha blitt frastjålet flere tusen kroner. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VED FISKEHALLEN: På parkeringsplassen ved Fiskehallen skal den australske turisten Remo Lapedota og hans kone ha blitt frastjålet flere tusen kroner. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

- Jeg følte det var noe som ikke stemte

To menn utga seg for å være politi og stjal tusenvis av kroner fra australske turister i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Australske Remo Lapedota og hans kone Linn er denne uka på ferie i Norge. De siste to dagene har de reist rundt i Oslo for å besøke museer og andre turistattraksjoner.

Ved 10-tida i morges opplevde de derimot noe de ikke hadde lyst til å oppleve. På parkeringsplassen ved Vippetangen ble de stoppet av tre menn, der to utga seg for politi. En stund senere hadde de blitt frastjålet flere tusen kroner i ulik valuta. 

- Først ble vi stoppet av en mann som spurte om vi visste om et sted han kunne veksle penger, sier Remo til Dagbladet.

- Deretter kom det opp to menn som fortalte at de var politi og at det var mange som vekslet penger ulovlig. Vi fikk en slags identifikasjon opp i ansiktet men jeg rakk ikke se om det stod politi noe sted, sier han.

Fikk beholde passene Remo og kona ble spurt om å vise fram passene sine, som de oppbevarte i hvert deres pengebelte.

- De så på passene våre og spurte om vi hadde noen kontanter. De to var større enn oss og ganske skremmende, så vi viste dem det vi hadde på oss. Da startet dem å telle pengene foran oss, sier Remo.

Remo og Linn har planlagt å reise fra Oslo til Tromsø i morgen, og deretter til Irland og London før de reiser hjem til Australia. Derfor hadde de i tillegg til norske kroner, også britiske pund og euro på seg.

- Den største av dem puttet pengene tilbake i lommen min og spurte så Linn om pengene hennes. Han fiklet veldig med sedlene og moste dem i hendene før han plutselig slapp de australske pengene våre i luften så dem fløy bort, sier han.

Ifølge Remo forstod han tidlig at det var noe som ikke stemte, men han ville ikke framprovosere noe unødvendig. Derfor gjorde han og kona som de to mennene sa.

- Måten de klemte sammen sedlene på, slapp dem ut i vinden og hjalp oss med å plukke dem opp igjen, var merkelig. Det må ha vært da de stjal, sier Remo til Dagbladet.

Oppsøkte politi Etter å ha telt pengene deres og selv puttet sedlene tilbake i lommene påRemo og Linn, skal de to «politimennene» ha gått sin vei.

- Jeg følte at det var noe feil, men jeg ville ikke stå midt på plassen og telle pengene våre, sier Remo.

PENGEBELTE: Remo og kona oppbevarte pengene og passene sine i slike pengebelter. De to mennene stjal tusenvis av kroner, men lot paret beholde passene sine. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
PENGEBELTE: Remo og kona oppbevarte pengene og passene sine i slike pengebelter. De to mennene stjal tusenvis av kroner, men lot paret beholde passene sine. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Han og kona oppsøkte derfor nærmeste turistkontor for å høre om dette var vanlig i Norge, og for å telle pengene sine.

- De stjal rundt 660 euro fra meg og 2000 norske kroner fra kona. Så vi gikk til nærmeste politistasjon og anmeldte forholdet, sier Remo.

Bekrefter hendelsen Vaktleder ved Sentrum politistasjon, Rune Stenbeck, bekrefter at de har mottatt en anmeldelse.

- Det gjelder et grovt tyveri, hvor de to australske turistene har blitt lurt av disse personene, sier Stenbeck.

Det er usikkert om denne typen tyveri er blitt gjort på andre, men Stenbeck oppfordrer alle å anmelde slike hendelser.

Fortsatt positiv Selv om Remo og kona syns denne opplevelsen var vemmelig, ser han fortsatt positivt på turen. I morgen går turen til Tromsø, der de håper å oppleve snø og nordlyset.

- Kona har aldri sett snø eller nordlys tidligere, så jeg håper vi får se begge deler i Tromsø. Bortsett fra det som skjedde i dag, så har turen hit vært veldig bra. Norge er et veldig fint sted, sier Remo.

LETTE ETTER FERJE: Remo viser fram på kartet hvor de ble utsatt for det grove tyveriet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
LETTE ETTER FERJE: Remo viser fram på kartet hvor de ble utsatt for det grove tyveriet. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer