- Jeg følte meg som en cowboy

Flekkefjord-legen Knut Sand Bakken holdt innbruddstyven i 40 minutter før politiet kom. Nå anbefaler han borgervern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg følte meg nesten som en cowboy da jeg hev meg over en av tyvene. Jeg sprang rett og slett rett på. Da jeg hørte raslelyder inne på kontoret da jeg kom i dag morges, reagerte jeg umiddelbart, sier lege Knut Sand Bakken fra Flekkefjord til Avisen Agder - Flekkejords Tidende.

Fastlegen fikk en hektisk start på arbeidsdagen i dag. Inne på kontoret sto en kvinne med fanget fullt av tyvegods, skriver avisa.

- Da jeg hev meg over henne, ble det et basketak. Hun sparket, slo og bet. Jeg brølte og ropte, da roet hun seg. Mens jeg holdt henne hørte jeg to andre romstere rundt i andre etasje, før de forsvant ut, sier Bakken, som innrømmer at «pågripelsen» ga en god mestringsfølelse.

Bakken sier til Dagbladet.no at han ikke synes hendelsen var noe hyggelig, men at han ville gjort det samme på nytt.

Krititserer politiet

Bakken forsøkte å ringe nødnummeret mens han holdt kvinnen i sjakk.

- Jeg fikk først beskjed om at politiet skulle komme innen 20 minutter. Jeg svarte med at dette går ikke an. Om vi i helsevesenet skulle si til en pasient i nød at han må vente på grunn av pengemangel så hadde det blitt ramaskrik, sier Bakken.

Ifølge avisa tok det 40 minutter før politiet ankom stedet. Da hadde legen tviholdt på kvinnen hele tida.

SLIK GJORDE HAN DET: Fastlege Knut Sand Bakken viser hvordan han pågrep kvinnen i dag tidlig. Han anbefaler andre til å gjøre det samme. FOTO: Svein Løvland/AVISEN AGDER
SLIK GJORDE HAN DET: Fastlege Knut Sand Bakken viser hvordan han pågrep kvinnen i dag tidlig. Han anbefaler andre til å gjøre det samme. FOTO: Svein Løvland/AVISEN AGDER Vis mer

- Så vanskelig som det er å få politiet til å komme her i byen nå, anbefaler jeg borgervern for å ta vare på seg og sitt. Å gå til angrep kan være den beste reaksjonen, hevder Knut Sand Bakken overfor avisa.

Bakken oppgir følgende oppskrift dersom innbruddstyven skulle melde seg:

- Vær aggressiv og hiv deg på vedkommende. Jeg brølte noe forferdelig. Det var effektivt, sier han til Dagbladet.no.

Han forteller at basketaket mellom de to var rundt kvarteret langt.

Fraråder å gripe inn 

Politiet i Flekkefjord er ikke enige i Bakkens oppfordring.

- Vi vil fraråde folk om å ta saken i egne hender. Man vet aldri hva som møter deg i slike situasjoner. De kan ha våpen for eksempel, sier lensmann Asbjørn Skåland i Flekkefjord til Dagbladet.no.

Han bekrefter hendelesforløpet i morges, og sier at han kan forstå legens frustrasjon mot politiet.

- Det er slik at vi kan ikke være overalt til samme tid. Vi var et stykke unna og på grunn av ekstremt glatte veier kunne vi ikke kjøre fortere enn at vi ikke ankom før etter 40 minutter, sier han.

Politiet opplyser at kvinnen er en kjenning av politiet. Hun er i tidlig tjue-årene. I tillegg til pågripelsen i dag har kvinnen 18 andre uoppgjorte saker mot seg. Derfor vurderer de å varetektsfengsle henne.