-Jeg følte meg som en slave

STOCKHOLM (Dagbladet): - Ukene som praktikant i Holmenkollen var de verste i mitt liv. Jeg følte meg som en slave. Alt jeg gjorde ble kontrollert. Stakkars meg hvis jeg irettesatte ungene i familien, sier Anna (22) fra Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Opptil 14 timers arbeidsdag med ansvar for tre småbarn, rengjøring og matlaging ble Annas møte med Norge.

Tusenvis av unge, eventyrlystne jenter fra inn- og utland flytter i disse dager hjem til en fremmed familie for å være praktikant. Det er vanlig med svart betaling, og rettighetene er få. Svenske Anna grøsser fremdeles ved tanken på oppholdet som underbetalt, overarbeidet tjenestejente i Norge.

Bar fruens veske

22-åringen gledet seg til jobben, men illusjonen brast allerede første helga. Hun ble overlatt til seg selv uten mat eller penger. Første arbeidsdag varte i ti timer. Etter to ukers slit og dårlig behandling nærmest rømte hun fra den styrtrike familien i Holmenkollen.

- Jeg ville så gjerne vise at jeg er sterk. Samtidig følte jeg meg nedverdiget - at jeg ikke var noe verdt. På handleturene måtte jeg bære veska til husfruen i tillegg til alle posene og ungene. De viste meg ingen respekt som menneske, sier hun.

- Min jobb skulle være å passe de tre barna - alle under tre år. Etter hvert ble oppgavene mange flere enn avtalt. Jeg måtte stryke, vaske, rydde, støvsuge, vanne blomster, lage middag til hele familien og alle måltidene til barna. Samtidig skulle ungene lekes med, skiftes på, vaskes og legges.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer