VARSLET POLITIET: Politiførstebetjent Turid Ofte Gundersen startet en stor væpnet politiaksjon mot sin nabo. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
VARSLET POLITIET: Politiførstebetjent Turid Ofte Gundersen startet en stor væpnet politiaksjon mot sin nabo. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

- Jeg følte meg truet, og tenkte at nå kommer han hit for å ta meg

Politiførstebetjent Turid Ofte Gundersen anmeldte i august 2009 en nabo slik at han ble lagt i jern, kledd naken og kastet på glattcelle på grunn av et lekegevær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BØ (Dagbladet): Politiførstebetjent Turid Ofte Gundersen ved Bø og Sauherad lensmannskontor ringte 9. august 2009 til alarmtelefonen i Telemark og meldte fra at naboen, Svein Gunnar Mæland, marsjerte bevæpnet rundt på sin terrasse.

Med et lekegevær, skulle det vise seg.

- Jeg følte meg truet, og tenkte at nå kommer han hit for å ta meg, forteller hun til Dagbladet.

- Men hadde du noen grunn til å føle deg truet?

- Ja, slik jeg så det, hadde jeg det.

Angsten skyldes et konfliktfylt forhold mellom henne og tidligere nabo Mæland, fordi hun blant annet vitnet mot ham i en sivilsak.

Turid Ofte Gundersen er trodd på forklaringen om trussel, og hennes rolle som privatperson som melder.

Lekevåpen nevnt Det springende punktet er våpenet - et lekevåpen - som førte til massiv utrykning.

- Men burde ikke du som politi se forskjell på et lekevåpen og et ekte våpen?

- Jeg er kjent med våpen. Men på grunn av vegetasjonen var det vanskelig å se hele våpenet, der det hang over skuldra hans. Derfor ringte jeg, forklarer Ofte Gundersen.

Hun understreker at hun tidlig i meldingen til operasjonssentralen i Telemark sa at det kunne være snakk om et lekevåpen. Likevel valgte operasjonsleder å gå til full aksjon.

Frikjent Politikvinnen vil egentlig ikke stå fram. Hun kan samtidig ikke la beskyldninger om å utnytte politikontakter, for å skade Mæland, stå ubesvart. Ikke minst fordi Mæland og støtteapparatet har fått låne ørene til medlemmer av Stortingets justiskomité, uten at de samme komitémedlemmene ivrer etter å høre hennes versjon.

- Jeg er frikjent av Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten. Jeg har som alle andre innbyggere i Norge rett til å melde fra dersom jeg oppdager noe som kan være alvorlig. Denne saken har vært en belastning for meg og familien.

Reagerer Hun erkjenner Mælands rett til å uttale seg, men sier at medieomtalen har manglet balanse — ikke minst fordi konklusjonene til Riksadvokaten er tonet ned.

- Jeg reagerer sterkt på at Svein Gunnar Mæland og hans advokat ikke tar dette til etterretning. Det er Mæland som bevisst blander min private rolle som melder med min politistilling, hevder Turid Ofte Gundersen.

Å ikke få imøtegå påstandene har vært en belastning for henne, selv om hun er anonymisert.

- Da kjenner ikke folk til forholdene i Bø. Jeg er den eneste førstebetjenten på lensmannskontoret. De kunne like gjerne ha skrevet navnet mitt, sier hun.

Hun vurderer å klage flere medier, blant annet Dagbladet, til Pressens faglige utvalg. Dagbladet har forholdt seg til daværende lensmann Henry Bråthen, som tar selvkritikk.

Svein Gunnar Mæland lar sin advokat Ole Martin Mæland (ikke i slekt) svare på påstanden om at Ofte Gundersen gjøres til premissleverandør for det som skjedde med ham.

- Det får stå for hennes regning og risiko. Vi forholder oss til Riksadvokatens uttalelse, som er kritisk til hennes rolle i saken.

Politimesteren klager En som derimot kommer til å klage på medienes håndtering av denne saken, er politimester Anne Rygh Pedersen i Telemark.

Hun hevder overskrifter og innhold ikke har stått i forhold til sakens realiteter, og at den fornærmede part har fått lov til å boltre seg vel mye i trykksverte, uten at politiet er gitt samme anledning til tilsvar.

Pedersen er tydelig på at alle innklagede parter i saken har fått rent rulleblad av Riksadvokaten, med betegnelsen «intet straffbart forhold foreligger». Riktignok er det kommet kritikk til deler av måten Mæland ble behandlet på, men ikke sterk nok til reaksjoner.

- Er det vanskelig for politifolk, i forhold til vanlige borgere, å ringe alarmsentralen, siden de kjenner bedre til de interne rutinene?

- Jeg vil si at de trolig venter lenger med å melde enn det folk ellers gjør, svarer Anne Rygh Pedersen.