I SORG: Kong Harald holdt tale under den nasjonale minneseremonien etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya i Oslo Spektrum.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
I SORG: Kong Harald holdt tale under den nasjonale minneseremonien etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya i Oslo Spektrum. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

«Jeg følte meg veldig hjelpeløs»

Kong Harald snakker i New York Times om møtet med pårørende og overlevende etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kong Harald er i disse dager på besøk i USA, hvor han blant annet har fått tid til å se litt hockey.

I den forbindelse har han gjort et større intervju med storavisa New York Times, hvor han blant annet snakker om tida etter terrorangrepene 22. juli.

- Det gjenstår å se hvordan vi vil takle det i det lange løp. Vi har ikke kommet dit at folk har blitt sinte ennå (avisa bruker begrepet «mad», journ.anm). Jeg tror vi vil gå gjennom det også. Det må komme og gå før vi er ferdig med dette. Og vi må la det skje, sier kong Harald til avisa.

23. juli besøkte kong Harald overlevende og pårørende på Sundvollen hotell, ved Utøya. Samme dag talte han til folket. Han sa blant annet:

- Norge er rammet av en nasjonal tragedie. Det vi inderlig håpet aldri ville skje er likevel skjedd.

- På Sundvollen i dag møtte vi unge mennesker og pårørende som delte sine grusomme historier med oss. De har gjennomlevd et døgn ingen av oss kan sette oss inn i. Våre tanker og dypeste medfølelse til alle dem som er rammet, i Oslo og på Utøya.

Mange ga etterpå uttrykk for at de satt stort pris på kongens engasjement. Til New York Times prøver han å tone ned sin egen rolle i nasjonens sorgprosess.

- Mange gjorde de riktige tingene.

- Jeg har alltid følt at det er krisetidene vi er her for, sier han om kongehusets rolle.

- Det viste seg i 1940, og vi vil se om det ender slik nå. Du gjør det som faller naturlig for deg, og hvis det er riktig, blir det bra. Alt skjedde veldig fort og du måtte jobbe på intuisjon, sier han til avisa.

Om møtet med overlevende og pårørende på Sundvollen sier han:

- Det var en rar opplevelse. Jeg følte meg veldig hjelpeløs. Alle familiene hadde nettopp enten fått tilbake noen eller fått beskjeden om at deres kjære ikke ville komme tilbake. Det var en rar atmosfære. Overalt var folk i sorg.

Kong Harald skryter også av sin sønn, kronprins Haakon, i intervjuet:

- Han kom med noen veldig gode ideer og ga selv en sterk tale. Han gjorde det veldig bra. Jeg synes vi er et bra lag.

PÅ SUNDVOLLEN: Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og Jens Stoltenberg besøkte pårørende og overlevende etter angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya på pårørende-senteret ved Sundvolden hotell. Foto: Kristoffer Øverli Andersen/Scanpix
PÅ SUNDVOLLEN: Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og Jens Stoltenberg besøkte pårørende og overlevende etter angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya på pårørende-senteret ved Sundvolden hotell. Foto: Kristoffer Øverli Andersen/Scanpix Vis mer